Mégis laboratóriumból származhat a vuhani koronavírus?

Szerző: Varsányi Bence
2020.06.08. 12:33

Egy norvég virológus legalábbis ezt állítja, mert olyan szekvenciákat talált a vírus felületén lévő tüskék fehérjeláncában, amik erre utalhatnak.

Mégis laboratóriumból származhat a vuhani koronavírus?

A koronavírus-járvány eredetét magyarázó összeesküvés-elméletek egyik legnépszerűbbike, hogy a vírus valójában nem is egy kínai húspiacon vásárolt denevérből származik, hanem egy laboratóriumból szökött ki, és mesterségesen lett előállítva (erről, és még sok más vírusos konteóról itt írtunk korábban az Azonnalin).

Ezt az elméletet azonban eddig egyetlen tudományos kutatás sem támasztotta alá, leginkább a kínai állam kétes ügyei erősítik meg a gyanakvást a konteósokban, ugyanis a kommunista állam az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) összejátszva módszeresen elhallgatott létfontosságú információkat a járványról (ezekről itt és itt írtunk részletesen).

Most viszont egy norvég virológus és egy brit tudós a Quarterly Review of Biophysics tudományos folyóiratban megjelent tanulmánya szerint a vuhani koronavírust ha nem is ember hozta létre, de mesterségesen belenyúlhattak a struktúrájába.

A tanulmány szerint

a koronavírus felületén található tüskék fehérjeláncában olyan szekvenciák találhatók, amik mesterségesen kerülhettek oda.

A KÉRDÉSES SZEKVENCIÁK A PUBLIKÁLT TANULMÁNYBAN. FORRÁS: CAMBRIDGE UNIVERSITY PRESS

A szerzőpáros arra is rámutat a tanulmányban, hogy a vírus szinte egyáltalán nem mutálódott amióta elkezdett terjedni az emberek között, ez pedig azt jelentheti, hogy a vírus addigra már „kész volt”, és ez nagyon ritka az olyan vírusoknál, amik átlépik a fajok közötti határokat.

A vírusnak Birger Sørensen virológus szerint továbbá

vannak olyan tulajdonságai, amik erősen eltérnek a SARS-ért felelős koronavírustól, és korábban sosem voltak jelen a természetben.

A virológus szerint ezek a tulajdonságok az ún. „gain of function„” kísérletek során kerülhettek be a vírus struktúrájába.

Ezeknek a kísérleteknek a lényege, hogy mesterségesen növelik a vírus fertőzőképességét, viszont ez nem azért történik, hogy biológiai fegyverré változtassák a vírust, hanem csak annak laboratóriumi vizsgálatát könnyíti meg a kutatók számára.

Kína és az Egyesült Államok már régóta kutatja a különböző koronavírusok természetét,

Sørensen szerint pedig egy ilyen kutatás során kerülhetett ki véletlenül a vuhani vírus egy laborból.

A tanulmányra egyébként Sir Richard Dearlove, a brit titkosszolgálat, az MI6 volt vezetője hívta fel a figyelmet, a brit kormány nagy elégedetlenségére, ők ugyanis továbbra sem tartják megalapozottnak ezt az elméletet.

Ami viszont biztos: a tanulmányt a publikálás előtt már számos rangos folyóirat visszautasította, illetve többször kellett rajta módosítaniuk is a szerzőknek a megjelenése előtt, Sørensen kutatótársa, Angus Dalgleish pedig az euroszkeptikus, jobboldali populista UKIP színeiben indult a 2015-ös brit választásokon. Végzettsége szerint onkológus, de egy rákvakcinát fejlesztő biotechnológiai vállalatot is vezetett tizenöt éven át.

A szerzők tanulmányukban arra is figyelmeztetnek, hogy

amennyiben a koronavírus szerkezetét valóban módosították mesterségesen, a vakcina előállítása is sokkal lassabb lehet, mert egy ember által manipulált vírus egészen más megközelítést igényel a természetesnél.

NYITÓKÉP: Unsplash

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek