A volt pozsonyi belarusz nagykövet szabadon engedését követeli Szlovákia

2021.08.13. 09:50

Eduard Heger hivatalosan is a letartóztatott Igor Alexandrovič Leščeňa elengedését akarja elérni, a volt pozsonyi nagykövet 2020 augusztusában elsőként állt a belarusz szabadságért tüntetők oldalára, Lukasenka most letartóztatta.

A volt pozsonyi belarusz nagykövet szabadon engedését követeli Szlovákia

Hivatalosan is volt pozsonyi belarusz nagykövet, Igor Aljakszandrovics Lescsenya azonnali elengedését követelte péntek reggel Eduard Heger szlovák miniszterelnök. Lescsenyát csütörtök délután Aljakszandr Lukasenka rendfenntartó erői Minszkben letartóztatták és börtönbe hurcolták. A korábbi nagykövet volt az első belarusz diplomata, aki Szlovákiában az elcsalt elnökválasztás után a tüntetők mellé állt, és még a piros-fehér zászlót is felvonta – a tüntetők ezt használják a hivatalos, szovjet érát idéző vörös-zöld helyett.

Ezek után, 2020. augusztus 18-án a nagykövet önmaga mondott le tisztségéről, Lukasenka kormánya pedig hivatalosan augusztus 24-én visszahívta onnan. Politikai akciói ellenére visszatért hazájába, és egy hazai, ellenzéki politikai platformhoz csatlakozott, most ennek kapcsán állították elő a hatóságok több társával együtt.

Eduard Heger a pozsonyi Új Szó tudósítása szerint közleményében hangsúlyozta, a Leščeňával történt erőszak  „újabb bizonyíték arra, milyen könyörtelen a rezsim a saját állampolgáraival szemben”.

Heger amúgy Lukasenka rezsimjét illegitimnek, antidemokratikusnak és erőszakosnak is nevezte, és felszólította Minszket, hogy a csupán nézetei miatt elhurcolt Igor Leščeňát azonnal engedje el, különben a szlovák kormány még akár új, Belarusszal szembeni EU-s szankciókat is támogatna. Heger hangsúlyozta azt is, nem elég, hogy Belaruszban Lukasenka diktatúrát működtet, de az EU-t „még illegális bevándorlókkal is zsarolja”, aminek szerinte hiba lenne engedni.

A bevándorlók miatt Litvánia már határkerítést épít Belarusznál, Lettország pedig rendkívüli állapotot hirdetett csütörtökön.

Heger mellett a szlovák parlament elnöke, Boris Kollár, a jobboldali-populista Sme rodina (Család Vagyunk) elnöke is elfogadhatatlannak tartja Lescsenya és társai letartóztatását.

Ahogyan arról annak idején itt is beszámoltunk, Igor Lescsenya augusztus 16-án videóüzenetben állt a Belaruszban tömegesen Lukasenka ellen tüntetők mellé, feltételezhetően azután, hogy egy videófelvételen saját lánya egyik véresre vert osztálytársát is felfedezte Minszkben. Őt ismerte, és tudta, nem lehetséges, hogy rendbontó, vagy szélsőjobboldali lenne, ahogyan azt akkoriban a rezsim az utcára vonulókról állította. 

A videóüzenetben Lescsenya akkor szokatlanul kemény volt Lukasenkával, közölte például, az intézkedések számára „az NKVD hagyományát” idézik,

azaz a sztálini állambiztonsággal vont párhuzamot. Kiemelte akkor, hogy a belaruszoknak igenis joguk van tüntetni, ha változásokat akarnak, és az ország minden rétegét meg kell hallani.

Lukasenka egyébként nemrég, a 2020-as belarusz tüntetések egyéves évfordulóján maga is hosszasan értékelte az eseményeket sajtótájékoztatóján; ő úgy látja, Belaruszban nincs elnyomás, hiszen ha az lenne, ő már megbukott volna, de közölte azt is, szerinte nem túl jó, hogy a valójában a belrausz KGB által az EU területén, repülőgépről elrabolt Raman Prataszevics ellenzéki aktivistát ők tartják fogva, ahogyan azt is elmesélte, szerinte a Tokióból disszidáló belarusz atlétát, Krisztyina Cimanouszkaját ellenséges lengyel ügynökök győzték meg erről.

NYITÓKÉP: Igor Lescsenya 2016-ban átadja Andrej Kiska akkori szlovák államelnöknek a megbízólevelét / Belarusz Külügyminisztériuma

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek