+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. április 3. péntek, 12:53
Míg Belaruszban szinte az élet változatlanul folyik tovább járvány idején, és az ország elnöke is inkább traktorozásra szólítja fel lakosait, Litvánia szerint Belarusz titkolózik és próbálja eltussolni a járvány valódi mértékét.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a belarusz államfő, Aljakszandr Lukasenka nem igazán tartja nagy veszélyforrásnak a koronavírust az országára nézve. Annak ellenére, hogy a Belaruszt már 1994 óta vasmarokkal vezető Lukasenka országában is megjelent a koronavírus, az élet továbbra is a rendes kerékvágásban megy tovább: a 304 igazolt megbetegedés és 4 haláleset ellenére még nincs semmilyen kijárási korlátozás, ugyanúgy folytatódik például a futballélet, de az utcák is tele vannak.

 

A nyugodt hozzáállás nem véletlen, Lukasenka még korábban maga is azt nyilatkozta, hogy a koronavírust pszichózisnak tartja:

 

„A civilizált világ megőrült, a politikusok pedig már elkezdték kihasználni a helyzetet a saját érdekeik mentén. Abszolút hülyeség lezárni a határokat!”

 

A vírus elleni legjobb védekezésre pedig a mezőgazdasági munkát és a traktorozást ajánlja, mondván „egyszerűen dolgozni kell, kint a falvakban”, most az segíthet.

 

Lukasenka csak hősködik?

 

Elemzők szerint azonban a belarusz elnök csak kettős játékot játszik: a közvélemény előtt próbálja elbagatellizálni a koronavírus jelentőségét, de közben próbál tenni is ellene. Az állami média szerint újabb 6 000 darab koronavírus-teszt érkezett Minszkbe a WHO-tól és jelenleg is kilenc laboratóriumban végeznek el teszteket, amit igény esetén további három laboratóriummal tudnak bővíteni.

 

Azonban a szomszédos Litvánia vezetőit a belarusz válságkezelés nem nyugtatja meg: Litvániában jelenleg 493 igazolt megfertőzésről számoltak be, majdnem kétszázzal többről, mint a háromszor akkora lakossággal rendelkező Belaruszból.

 

A litván elnök, Gitanas Nauséda aggodalmát fejezte ki, hogy míg a világ minden pontján szigorú óvintézkedéseket és korlátozásokat vezetnek be, addig Belaruszban semmit sem tesznek. Szerinte emiatt nem is lehet megbízni a hivatalos belarusz adatokban, véleménye szerint jóval több koronavírus-eset van Belaruszban, mint amiről beszámolnak. Ezenkívül Lukasenkának is beszólt, mondván

 

„a belarusz elnök kicsit hősieskedve jár el a helyzet felmérésekor”, ahelyett, hogy felelősen viselkedne.

 

De nemcsak az elnök, hanem a litván külügyminiszter is kritizálta a szomszédos országot. Linas Linkevičius szerint délkeleti szomszédjuk nem viselkedik elég felelősen, és ezért pénteken éjféltől beutazási tilalmat rendeltek el a belarusz és orosz autókra és teljesen lezárták a litván-belarusz határt: csak kivételes esetekben engednek be embereket, például ha litván állampolgár jönne haza onnan.

 

Litvánia eddig is komoly korlátozásokat vezetett be az utazás kapcsán, mindössze két határátkelőhely üzemel, egy a lengyel, egy pedig a lett határon. Szombattól pedig a polgári légi és vízi közlekedést is teljesen betiltják, mindössze pár esetben indulhatnak el a járatok, azok is főként a litván állampolgárok hazajuttatását segítik.

 

A bejelentés nem meglepő annak tükrében, hogy a héten a litván miniszterelnök, Saulius Skvrenelis arról beszélt, hogy

 

Belarusz lehet a koronavírus egyik „ellenőrizetlen gócpontja”, ami veszélyezteti Litvániát is.

 

A litvánok csak törődjenek a saját vírusukkal!

 

A litván vádakra természetesen a belaruszok is reagáltak: Anatolij Glaz, a belarusz külügyminisztérium szóvívője közleményben felszólította a litvánokat, hogy nyugodjanak meg, és felhívta a figyelmet a hatékony együttműködés fontosságára a koronavírus terjedésének leküzdésében. Emellett felszólította a litvánokat, hogy ne terjesszenek spekulációkat és pletykákat.

 

A diplomáciai csatározásból Lukasenka is kivette a részét: egyrészt felszólította a litván elnököt, hogy

 

„foglalkozzon a saját vírusával”,

 

illetve oda is szúrt a litvánoknak, mondván: a belarusz elnök azért ragaszkodik továbbra is a gazdaság működéséhez, mert azon gondolkozik mi fog történni Belarusszal, ha úgy döntenének, hogy megállnak mint a litvánok, lettek és mások.

 

Mindeközben már Belarusz is bevezetett bizonyos korlátozásokat az utazás és szállítmányozás kapcsán: például Németország és Lengyelország egy-egy tartományából péntektől tilos importálni baromfit, tojást, élő állatot és az olyan termékeket, amik tojásból és tollból készültek. Igaz, ezeket nem a koronavírus miatt, hanem a madárinfluenza miatt lépték meg a belarusz hatóságok.

 

Miközben a koronavírus a világon már több, mint egymillió embert fertőzött meg és több mint ötvenezren haltak meg a fertőzés miatt. Európa utolsó diktatúrájában még továbbra sem vezettek be semmilyen óvintézkedést. A témában írt cikkeinket itt tudod elolvasni, míg, hogy pontosan mi is ez a koronavírus, arról itt írtunk bővebben.

 

FOTÓ: Kreml

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A magyarok körében is 61 százalék gondolja ezt egy friss, 21 EU-tagállamban elvégzett közvélemény-kutatás szerint.

A főpolgármester szerint Budapestnek több tízmilliárdos bevételkiesést jelent a jövő évi költségvetés tervezete, ami nem indokolható a járvány okozta általános recesszióval.

És még véletlenül sem a Fideszről beszélünk: a máltai Munkáspárt a közelmúlt legnagyobb politikai botránya ellenére visz mindent a közvélemény-kutatásokban.

Voltak, akik kritizálták, hogy ezzel a határőrök az emberek magánéletében turkálnak: most már hivatalos nyilatkozatot kell tenni arról, hogy kapcsolatban vannak, így szabad a beutazás.

Összesen már 1836-an gyógyultak fel a betegségből, míg 499 az eddigi halálos áldozatok száma.

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A manipulált kibocsátási adatok miatt a vásárlónak joga van kártérítést követelni a Volkswagentől, mondta ki a német legfelsőbb bíróság.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás