A litvánok kiakadtak Lukasenka traktoros járványkezelésén

2020.04.03. 12:53

Míg Belaruszban szinte az élet változatlanul folyik tovább járvány idején, és az ország elnöke is inkább traktorozásra szólítja fel lakosait, Litvánia szerint Belarusz titkolózik és próbálja eltussolni a járvány valódi mértékét.

A litvánok kiakadtak Lukasenka traktoros járványkezelésén

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a belarusz államfő, Aljakszandr Lukasenka nem igazán tartja nagy veszélyforrásnak a koronavírust az országára nézve. Annak ellenére, hogy a Belaruszt már 1994 óta vasmarokkal vezető Lukasenka országában is megjelent a koronavírus, az élet továbbra is a rendes kerékvágásban megy tovább: a 304 igazolt megbetegedés és 4 haláleset ellenére még nincs semmilyen kijárási korlátozás, ugyanúgy folytatódik például a futballélet, de az utcák is tele vannak.

A nyugodt hozzáállás nem véletlen, Lukasenka még korábban maga is azt nyilatkozta, hogy a koronavírust pszichózisnak tartja:

„A civilizált világ megőrült, a politikusok pedig már elkezdték kihasználni a helyzetet a saját érdekeik mentén. Abszolút hülyeség lezárni a határokat!”

A vírus elleni legjobb védekezésre pedig a mezőgazdasági munkát és a traktorozást ajánlja, mondván „egyszerűen dolgozni kell, kint a falvakban”, most az segíthet.

Lukasenka csak hősködik?

Elemzők szerint azonban a belarusz elnök csak kettős játékot játszik: a közvélemény előtt próbálja elbagatellizálni a koronavírus jelentőségét, de közben próbál tenni is ellene. Az állami média szerint újabb 6 000 darab koronavírus-teszt érkezett Minszkbe a WHO-tól és jelenleg is kilenc laboratóriumban végeznek el teszteket, amit igény esetén további három laboratóriummal tudnak bővíteni.

Azonban a szomszédos Litvánia vezetőit a belarusz válságkezelés nem nyugtatja meg: Litvániában jelenleg 493 igazolt megfertőzésről számoltak be, majdnem kétszázzal többről, mint a háromszor akkora lakossággal rendelkező Belaruszból.

A litván elnök, Gitanas Nauséda aggodalmát fejezte ki, hogy míg a világ minden pontján szigorú óvintézkedéseket és korlátozásokat vezetnek be, addig Belaruszban semmit sem tesznek. Szerinte emiatt nem is lehet megbízni a hivatalos belarusz adatokban, véleménye szerint jóval több koronavírus-eset van Belaruszban, mint amiről beszámolnak. Ezenkívül Lukasenkának is beszólt, mondván

„a belarusz elnök kicsit hősieskedve jár el a helyzet felmérésekor”, ahelyett, hogy felelősen viselkedne.

De nemcsak az elnök, hanem a litván külügyminiszter is kritizálta a szomszédos országot. Linas Linkevičius szerint délkeleti szomszédjuk nem viselkedik elég felelősen, és ezért pénteken éjféltől beutazási tilalmat rendeltek el a belarusz és orosz autókra és teljesen lezárták a litván-belarusz határt: csak kivételes esetekben engednek be embereket, például ha litván állampolgár jönne haza onnan.

Litvánia eddig is komoly korlátozásokat vezetett be az utazás kapcsán, mindössze két határátkelőhely üzemel, egy a lengyel, egy pedig a lett határon. Szombattól pedig a polgári légi és vízi közlekedést is teljesen betiltják, mindössze pár esetben indulhatnak el a járatok, azok is főként a litván állampolgárok hazajuttatását segítik.

A bejelentés nem meglepő annak tükrében, hogy a héten a litván miniszterelnök, Saulius Skvrenelis arról beszélt, hogy

Belarusz lehet a koronavírus egyik „ellenőrizetlen gócpontja”, ami veszélyezteti Litvániát is.

A litvánok csak törődjenek a saját vírusukkal!

A litván vádakra természetesen a belaruszok is reagáltak: Anatolij Glaz, a belarusz külügyminisztérium szóvívője közleményben felszólította a litvánokat, hogy nyugodjanak meg, és felhívta a figyelmet a hatékony együttműködés fontosságára a koronavírus terjedésének leküzdésében. Emellett felszólította a litvánokat, hogy ne terjesszenek spekulációkat és pletykákat.

A diplomáciai csatározásból Lukasenka is kivette a részét: egyrészt felszólította a litván elnököt, hogy

„foglalkozzon a saját vírusával”,

illetve oda is szúrt a litvánoknak, mondván: a belarusz elnök azért ragaszkodik továbbra is a gazdaság működéséhez, mert azon gondolkozik mi fog történni Belarusszal, ha úgy döntenének, hogy megállnak mint a litvánok, lettek és mások.

Mindeközben már Belarusz is bevezetett bizonyos korlátozásokat az utazás és szállítmányozás kapcsán: például Németország és Lengyelország egy-egy tartományából péntektől tilos importálni baromfit, tojást, élő állatot és az olyan termékeket, amik tojásból és tollból készültek. Igaz, ezeket nem a koronavírus miatt, hanem a madárinfluenza miatt lépték meg a belarusz hatóságok.

Miközben a koronavírus a világon már több, mint egymillió embert fertőzött meg és több mint ötvenezren haltak meg a fertőzés miatt. Európa utolsó diktatúrájában még továbbra sem vezettek be semmilyen óvintézkedést. A témában írt cikkeinket itt tudod elolvasni, míg, hogy pontosan mi is ez a koronavírus, arról itt írtunk bővebben.

FOTÓ: Kreml

 
Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek