Akkor is jelenléti oktatást akar a román oktatásügyi miniszter, ha lesz negyedik járványhullám

Szerző: Renczes Ágoston
2021.07.26. 12:14

Szerinte a delta variáns nem annyira veszélyes, így is nehéz lesz behozni az eddigi lemaradásokat, és a tanulóknak szükségük van az egészséges szociális életre.

Akkor is jelenléti oktatást akar a román oktatásügyi miniszter, ha lesz negyedik járványhullám

Szükség van a fizikai jelenléttel zajló oktatásra, nem csupán a további lemaradások megakadályozása miatt, hanem a tanulók egészséges szociális élete miatt is

– mondta Sorin Cîmpeanu román oktatásügyi miniszter vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Mint arról az Agerpres román hírügynökség beszámol, a miniszter meg van győződve róla, hogy a koronavírus-járvány esetleges negyedik hulláma nem lesz annyira agresszív, hogy megakadályozza az iskolákban a hagyományos, fizikai jelenléttel zajló oktatást, így azzal számolnak, hogy akkor sem zárják be az iskolákat, ha lesz újabb járványhullám.

Cîmpeanu szerint bár az online oktatás hozzájárult a digitális képességek fejlesztéséhez mind a pedagógusok, mind a diákok körében,

az emiatti lemaradások nagyok és nehéz lesz behozni őket.

„Ha mégis online oktatásra kényszerülünk, a lemaradások tovább mélyülnek, amik hosszú távú negatív következményeket idéznek elő” – jelentette ki a miniszter.

Romániában az oktatási személyzet 60 százaléka már be van oltva – hívta fel a figyelmet Cîmpeanu szintén vasárnap a Digi24 műsorában a maszol.ro beszámolója szerint.

Ugyanakkor Cîmpeanu a tanárok kötelező oltásával nem ért egyet.

Azok számára, akik nem akarják beoltatni magukat, a miniszter időszakos tesztelést vezetne be, ha azt az egészségügyi szakemberek is megfelelőnek tartják.

A már régóta bevezetett járványügyi szabályokat továbbra is be kell majd tartani az oktatási intézményekben:

így beltérben viselni kell a maszkot, távolságot kell tartani és a helyiségeket gyakran kell szellőztetni,

igaz, mivel Romániában már május végén elkezdték oltani a 12 évnél idősebb gyerekeket, ezért a beoltott diákok lehet mentesülnek majd a maszkviselési kötelezettség alól.

Azonban hiába kezdték el oltani már a legfiatalabbakat is, Románia továbbra is bőven elmarad az uniós átlagtól, ha az oltáskampányról van szó:

a románok mindössze 25,59 százalékát oltották be, míg az uniós átlag 57,42 százalék.

Mint arról az Azonnali is beszámolt, Románia sokrétű eszközökkel próbálta növelni az otlási hajlandóságozt: beállt az oltás mögé a járványellenes intézkedéseket eleinte elutasító ortodox egyház; a román mulatós, a manele legnagyobb sztárjai népszerűsítették az oltást, és volt olyan oltópont, ahol miccset adtak az oltás mellé.

NYITÓKÉP: Partidul Social Democrat / Flickr

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek