Kutyapárt: Volt olyan párt, amelyik csak addig állított fel mellettünk standot, amíg leforgatta a videóját

Szerző: Petróczi Rafael
2021.06.16. 10:50

Ha az ellenzék jobban beleáll a terepmunkába, sokkal többen konzultáltak volna a Fudanról, értékeltek az Azonnalinak az MKKP társelnökei. Megtudtuk tőlük: volt olyan párt, ami még a pultozáshoz szükséges képzésen sem vett részt.

Kutyapárt: Volt olyan párt, amelyik csak addig állított fel mellettünk standot, amíg leforgatta a videóját

Vasárnap lezárult, hétfőn pedig Baranyi Krisztina ferencvárosi és Karácsony Gergely főpolgármester – az aHang és a Számoljuk együtt Mozgalom civil képviselőivel együtt – ismertette a kínai Fudan Egyetem és a Diákváros kapcsán indított „négy nemes konzultáció” eredményét.

Az adatok elég világosan mutatják, hogy a minden bizonnyal a fővárosi ellenzéki bázist megmozgató választói réteg mit gondol a Diákváros eredetileg tervezett helyére építendő Fudanról: az összesen 30 506 darab konzultálónak több, mint 94 százaléka ellenzi azt, hogy a Diákváros ne az eredeti helyén épüljön meg, hogy létrejöjjön a Fudan budapesti központja, hogy azt hitelfelvételből finanszírozza a kormány, és hogy közpénzből működve ne nyújtson ingyenes képzést a magyar diákoknak.

Kicsit nemzeti konzultációs szaga lett a Fudan-konzultációnak

„Lehettek volna egy kicsit szigorúbbak a kérdések, mert hasonló eredmények születtek, mint egy nemzeti konzultáción”

– kommentálta az Azonnalinak az eredményeket Kovács Gergő, a Kétfarkú Kutya Párt társelnöke, XII. kerületi önkormányzati képviselő. Hogy mit gondol a Kutyapárt, már csak azért is lényeges, mert a négy nemes konzultáció Baranyi Krisztinán túl leginkább az ő ötletük volt, és ők is voltak kint a legtöbb standdal konzultációkat gyűjteni – a pártok és a más civil szereplők erre csatlakoztak rá.

Mint azt a ferencvárosi kulturális alpolgármester, egyben a Kutyapárt másik társelnöke, Döme Zsuzsanna elmondta, ez érezhető is volt: az offline leadott 16 808 konzultációs kérdőív majdnem 51 százalékát a kutyapártos standoknál adták le az emberek. A Kutyapárt társelnökei egyetértettek abban: tudják, hogy kommunikációban, illetve fizetett Facebook-hirdetésekkel sokan beálltak az ügy mögé, de ha a pártok nagyobb elánnal állnak bele a terepmunkába is, a konzultáción résztvevők száma jóval meghaladhatta volna a 30 506-ot.

Nem értik, miért nem álltak bele a pártok jobban a Fudan-konzultációba

Kiváló példa erre a DK, ami elmondásuk szerint az aHang felkészítő kurzusán – újfajta, QR-kóddal ellátott, gyakorlatilag meghamisíthatatlan kérdőíveket használtak ebben a kampányban, ilyet terveznek használni majd az előválasztáson is – nem vett részt, így pultozni sem állt be egyáltalán.

Mint azt Döme elmondta, voltak elég furcsa jelenetek a tíznapos gyűjtés során:

a Momentum például a Blaha Lujza térre kitelepült melléjük csak azért egy pulttal, hogy ott egy jelöltbemutatóhoz fotózkodjanak és videót készítsenek, majd a párperces műveletet követően szépen össze is csomagoltak.

A MOMENTUM A FUDAN-KONZULTÁCIÓVAL PÁRHUZAMOSAN A SAJÁT ELŐVÁLASZTÁSI KONZULTÁCIÓS KAMPÁNYÁT IS FUTTATJA – ÚJBUDÁN PÉLDÁUL OROSZ ANNÁT, A PÁRT ELŐVÁLASZTÁSI JELÖLTJÉT NÉPSZERŰSÍTIK. FORRÁS: OROSZ ANNA / FACEBOOK

Az éppen ott a Fudan-konzultáció kapcsán pultozó kétfarkús passzivisták nem igazán értették a jelenetet: az persze világos, hogy a Momentumnak – akárcsak más ellenzéki pártoknak – párhuzamosan kellett kampányt folytatnia a konzultáció és az előválasztás kapcsán, de igazán megtehették volna azt Döme szerint, hogy ott maradnak egy kicsit fudanozni, hiszen semmi sem tiltotta meg, hogy a standok mellett más tevékenységet is lehessen folytatni – semleges terület, ahol csak a Fudan-konzultációval lehetett foglalkozni, egyedül a kampánysátor volt.

Kovács Gergő azt sem érti, hogy ha már egyszer Karácsony Gergely főpolgármesterként – kommunikációban legalábbis – beleállt a Fudan-ügybe, akkor a 99 Mozgalom néven futó, őt támogató szellemi holdudvar miért nem tette ezt meg.

Nincs harag a kétfarkúak részéről

A Kutyapárt társelnökei egyébként egyetértettek abban, hogy nem volt disszonáns számukra, hogy az általuk sokszor kritizált ellenzéki pártok mellett pultoztak: mint azt Kovács Gergő elmondta, fontos és értelmes ügyekben eddig sem okozott gondot odaállniuk az ellenzéki pártok mellé. Erre volt példa a Momentum NOlimpia-kampánya, Hadházy Ákos Európai Ügyészséghez való csatlakozási aláírásgyűjtése, de például a pártok is segítettek a kétfarkúaknak a kormányzati plakátokat kifigurázó Tudta?-kampányuk során.

Kovács azt is hozzátette, hogy azért őket a pártok legtöbbször a választások előtt szokták megkeresni azért, hogy „az együttműködésről beszélgessünk, ami náluk ugye azt jelenti, hogy ne induljunk el a választáson, vagy hogy támogassuk őket”.

A KUTYAPÁRT PASSZIVISTÁI. FORRÁS: MAGYAR KÉTFARKÚ KUTYA PÁRT / FACEBOOK

Az Azonnali kérdésére, hogy az ellenzéki szövetség pártjai lenyúlták-e tőlük a Fudan-konzultációt, Kovács úgy válaszolt, hogy

ez látható szándék volt a részükről, de ez valahol természetes, és mindenki próbál egy ilyen szituációból minél nagyobb népszerűséget szerezni, és nincs harag emiatt.

Kovács Gergő inkább a médiát kritizálta ennek kapcsán: szerinte egyetlen baloldali vagy ellenzéki médium sem foglalkozott például azokkal a posztjaikkal, amikben leírták, hogy az offline konzultációk felét az ő standjaiknál adták le.

A kutyapárt képviselői szerint viszont így is jól jöttek ki a konzultációból: több, mint 200 passzivistájuk volt aktív ebben a kampányban, lettek új szervezőik, aminek jótékony hatásai a 2022-es parlamenti választási felkészülésben köszönhetnek vissza.

NYITÓKÉP: Magyar Kétfarkú Kutya Párt / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek