Lényegesen megváltozhat Magyarország Kína-politikája szlovák Kína-szakértők szerint

Szerző: Renczes Ágoston
2021.06.14. 11:13

Orbán Viktor Pekinggel szembeni politikájának Magyarországon nagyon alacsony a támogatottsága, amit egyre inkább kihasznál az ellenzék, ez a szlovák kutatók szerint változásra kényszerítheti Orbánt.

Lényegesen megváltozhat Magyarország Kína-politikája szlovák Kína-szakértők szerint

A jobbközép-liberális Denník N-ben jelent meg két szlovák Kína-szakértő, Richard Q. Turcsányi és Matej Šimalčík írása, amiben felvetik, hogy bár Magyarország volt az utóbbi években Kínával szemben a legbarátságosabb ország az Európai Unióban,

 

a közvélemény és az ellenzék nyomására hazánk Kína-politikája lényegesen megváltozhat.

Az olomouci Palacky Egyetem ázsiai tanszéke és a bécsi, Európai Unió forrásaiból működő Osztrák Európai és Biztonságpolitikai Intézet (AIES) által létrehozott és támogatott, cseh-szlovák-osztrák Ázsia Tanulmányok Közép-Európai Intézete (Central European Institute of Asian Studies, CEIAS) kutatói ezt két dolog összevetésére alapozzák:

+ Kína megítélése a magyarok körében,

 

Kína megítélése az Orbán Viktort támogatók körében,

mindezt egy 2020 őszén – tehát még a Fudan Egyetem ügyének kirobbanása előtt – végzett nemzetközi kutatás keretében mérték fel.

Az eredmények szerint a magyar nyilvánosság viszonya Kínához negatívabb, mint például a lengyeleké, a szlovákoké, az olaszoké vagy spanyoloké – utóbbiak 43-46 százaléka, a magyarok több mint 50 százaléka táplál nagyon negatív és negatív érzéseket a távol-keleti ország iránt.

 

Ebben a magyarok nem nagyon különböznek a németektől vagy a franciáktól, akiknél ez az arány 60 százalék fölötti – írják a kutatók, akik szerint

 

ezek alapján Magyarország biztosan nem olyan mértékben „outsider”, mint azt a hivatalos magyar külpolitika mutatja.

A felmérés magyarországi részében arra is külön rákérdeztek a kutatók, hogy a válaszadók elégedettek-e Orbán Viktorral és hogyan viszonyulnak Kínához. A magyar miniszterelnökkel elégedetlenek természetesen nagyobb arányban viszonyultak negatívan Kínához – 54 százalékuk –, mint az Orbánnal elégedettek,

 

de még utóbbiak között is többen voltak a Kínához negatívan, mint a pozitívan viszonyulók 

 

– 38 százaléknyian, szemben a Kína-politikával is elégedett Orbán-támogatók 33 százalékával.

A szerzők szerint Orbán 2010 óta először szembesül azzal, hogy elveszítheti a választást. A magyar közvélemény és még az Orbánt támogatók jelentős része is negatívan viszonyul Kínához, az ellenzék pedig elkezdett a kormánytól teljesen különböző üzeneteket megfogalmazni Kínáról, tüntetést szervezett és átnevezte az egyetemnek szánt területen az utcákat.

 

Így Kína jelentős belpolitikai témává válhat Magyarországon,

 

ami a kutatók szerint még Orbán Viktort is arra kényszerítheti, hogy a jövőben változtasson a Kína-politikáján.

 

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek