Kína szerint megvetést sem érdemelnek az utcákat átnevező magyar ellenzéki politikusok

2021.06.03. 15:15

A pekingi külügy szóvivője sajtótájékoztatón reagált Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina akciójára, akik a Fudan Egyetem budapesti kampuszának környékén a kínai pártállam súlyos emberi jogsértéseire emlékeztető utcaneveket adtak.

Kína szerint megvetést sem érdemelnek az utcákat átnevező magyar ellenzéki politikusok

„Még a megvetésünket sem érdemlik meg azok, akik így viselkednek” - így reagált csütörtökön egy sajtótájékoztatón Vang Ven-bin, a Kínai Népköztársaság külügyminisztériumának szóvivője arra a keddi fejleményre, hogy a sanghaji székhelyű Fudan Egyetem tervezett budapesti kampuszának közvetlen környékére Baranyi Krisztina IX. kerületi, ellenzéki polgármester kezdeményezésére Karácsony Gergely főpolgármester a kínai pártállam súlyos emberi jogsértéseire emlékeztető utcanév-elnevezéseket adott.

A kínai külügy szóvivője úgy gondolja, Kínát az Orbán Viktorral szembeni belpolitikai kritikák miatt használja csak fel az ellenzék.

Kína Hszi Csin-ping pártfőtitkár uralma alatt retorikájában is egyre agresszívebben csap le a nyugati kritikákra, és megpróbálja minél inkább hangsúlyozni a pártállam humanitárius nemzetközi tevékenységét, ezért Baranyi és Karácsony Gergely főpolgármester Fudan elleni akciói, és az olyan utcanevek, mint az Ujgur Mártírok Útja, a kínai üldözött keresztény püspökről, Hszie Si-kuangról, vagy éppen az elnyomott Tibetről és Hongkongról elnevezett közterületek olyan akcióknak minősülnek, amik már közvetlen pekingi választ igényeltek. A kínai külügy akkor is reagált, amikor Prága kalózpárti polgármestere, Zdeněk Hřib kitűzött egy tajvani zászlót a városházára, ami kisebb diplomáciai botrányt is okozott a két ország között.

Az AFP France24 által átvett híre ki is emelte, Karácsony a Fudan Diákváros helyén megépülő kampuszával kapcsolatban azt mondta, nem akar a főpolgármester elit magánegyetemet magyar adőfizetői pénzből, és felidézi, hogy még a 2023-as budapesti atlétikai vébétől való elállással is fenyegetőzött, ha a kormány ragaszkodik a mintegy 1000 milliárd forintos kínai presztízsberuházáshoz, aminek nagy része kínai hitelből épülne meg a tervek szerint.

Mindezekkel szemben csütörtök reggel Gulyás Gergely kancelláriamniniszter heti sajtótájékoztatóján baloldali hangulatkeltésnek minősítette a Fudan elleni ellenzéki kampányt, és azt mondta, az egyetem még csupán a „tervezőasztalon van”, ezért jelenleg szerinte nem is aktuális téma.

A Fudan ellen egyébként június 5-re szombatra Jámbor András ellenzéki előválasztási képviselőjelölt már tüntetést is meghirdetett, itt többek között Karácsony is fel fog majd szólalni.

Salát Gergely Kína-szakértő, egyetemi oktató egyébként már szerdán arról beszélt a Blikknek, súlyos diplomáciai bonyodalmak származhatnak még Kína és Magyarország között Karácsonyék utcaátnevezési akciója nyomán.

Mi ez a Fudan Egyetem, tényleg kémek jönnek-e ide, veszélyes-e a hitel? Itt magyaráztuk el.

NYITÓKÉP: Budapest Hszie Si-kuang Kínában üldözött katolikus püspökről nevezte el a Fudan Egyetem majdani kampuszához vezető egyik utat Fotó: Baranyi Krisztina / Facebook

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek