+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Petróczi Rafael
2021. június 11. péntek, 11:33
Június 30-ig lehet elmondani a választóknak a véleményüket többek között arról, hogy a hatpárti ellenzék, ha kormányra kerül, bevezesse-e a többkulcsos adórendszert, megváltoztassa-e a földhasználati jogokat, vagy támogassa-e a nyugat-balkáni országok EU-integrációját. A közös kormányprogramot a visszajelzések alapján akarja véglegesíteni az ellenzék.
„Magyarország legfontosabb emberéhez fordulunk, hogy a véleményét kérjük hazánk jövőjével kapcsolatban: önhöz”

 

– ezzel a felütéssel vezeti be a kozosalap.hu weboldalon elérhető, leendő kormányprogramot az ellenzék.

 

Mint a hat párt – a DK, a Jobbik, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP – a közös közleményében írja, a közös kormányprogramról szóló egyeztetés hónapok óta tart, azt nem akarták elsietni, és a most nyilvánosságra hozott anyag sem végleges, ahhoz június 30-ig várják a visszajelzéseket.

 

Azaz ez most csupán egy tervezet, vázlat, ami területenként (például alkotmányozás, önkormányzati rendszer, sport-, oktatás- és egészségügyi politika, stb.) összegzi, hogy a hat párt közösen mit gondol,

 

és mit tenne kormányra kerülve.

 

A programtervezetben visszaköszön sok, a Korszakváltás garanciái címmel még tavaly év végén elfogadott dokumentumban szereplő pont, mint a köztársasági elnök közvetlen megválasztása, új alkotmány bevezetése, az Európai Ügyészséghez való csatlakozás, vagy az ügynökakták nyilvánosságra hozatala.

 

AZ ELLENZÉKI ÖSSZEFOGÁS HAT PÁRTJÁNAK ELNÖKEI, BALRÓL JOBBRA: GYURCSÁNY FERENC (DK), KANÁSZ-NAGY MÁTÉ (LMP), SCHMUCK ERZSÉBET (LMP), KARÁCSONY GERGELY (PRBESZÉD), SZABÓ TÍMEA (PÁRBESZÉD), FEKETE-GYŐR ANDRÁS (MOMENTUM), KUNHALMI ÁGNES (MSZP), JAKAB PÉTER (JOBBIK) ÉS TÓTH BERTALAN (MSZP).

 

A mostani, már a közös kormányprogram tervezetének szánt vázlat azonban ennél több konkrétumot tartalmaz. A teljesség igénye nélkül alább összeszedtünk párat. Az ellenzék szerint:

 

+ Alkotmányban kell rögzíteni azt, hogy a nagyobb vagyon többletkötelezettséggel jár (az ellenzék amúgy többkulcsos adórendszert képzel el), és az alkotmánynak meg kell tiltania az adótörvények év közben történő módosítását.

 

+ Arányosabb választási rendszert kell bevezetni (tehát az ellenzék nem zárná ki, hogy a mostani vegyes, az arányos és a többségi választási rendszer elemeit is tartalmazó választási rendszerünk legyen, csak éppen az arányos ágat erősítené – hogy hogyan, arról a programtervezet nem szól).

 

+ Radikálisan csökkenteni kell a kétharmados többséget igénylő sarkalatos törvények számát.

 

+ Erősebb elnököt akarnak, a közvetlenül megválasztott köztársasági elnök deklaráltan a kormányhatalom ellensúlyaként kell működjön, és jogköreit is bővíteni kell:

 

„az ismételt törvényhozási mulasztásban megnyilvánuló alkotmánysértések esetén kezdeményezhesse az Országgyűlésnél, hogy az mondja ki feloszlását”.

 

+ A földhasználati szabályok megváltoztatásával, és nem a földek további aprózásával vagy a tulajdonosok kifosztásával kell rendezni azt a problémát, hogy az osztatlan közös tulajdon megszüntetésére hivatkozva embereket a tulajdonuktól megfosztanak, illetve a versenyképes tevékenységet akadályozzák.

 

+ A közszolgálati, állami fenntartású médiumokat ki kell léptetni a hirdetési piacról.

 

+ A Magyar Tudományos Akadémiával, a médiahatósággal, a civil szakértői körökkel, a parlamenti pártokkal és a főbb tartalomszolgáltatókkal együtt

 

létre kell hozni egy digitális tényellenőrző („factcheck”) bizottságot, amely követi az álhíreket, és tudományos alapon cáfolja ezeket.

 

+ A szolidaritási adót el kell törölni, helyette olyan kiegyenlítő mechanizmust kell bevezetni, ami az alacsonyabb adóerőképességű települések számára is lehetővé teszi a közszolgáltatások megfelelő színvonalú ellátását.

 

+ Kihasználatlan és veszteséges stadionok helyett az állam a mindennapos testnevelést és a szabadidősportot támogató, alacsony fenntartási költségű sport infrastruktúrába fektessen!

 

+ A KLIK-et megszüntetve a helyi közösségeket kell döntéshozó helyzetbe hozni a közoktatásban.

 

+ A felsőoktatási intézmények számára az „állami fenntartás keretei között kell garantálni számukra a nagyobb gazdasági önállóság előnyeit”, és a központi keretszámokat „normatív alapon kötött finanszírozási szerződésnek kell felváltania”.

 

+ A családtámogatási rendszernek

 

a 18 év feletti, az oktatási rendszerben maradó fiatalokra is ki kell terjednie.

 

A fiatalok családalapítását segíteni kell, többek közt számukra indított bérlakásprogrammal.

 

+ Ifjúsági törvény rögzítse a fiatalok helyét és lehetőségeit a döntéshozatalban, kötelezve a kormányt és az önkormányzatokat az ifjúság érdekeit képviselő szervezetekkel történő egyeztetésre.

 

+ Újra önálló egészségügyi minisztériumot kell létrehozni.

 

+ Az egészségügyi szűrővizsgálatokon való részvételt pozitív ösztönzőkkel (például szabadnappal, a társadalombiztosítási járulék egy részének visszatérítésével) kell honorálni, a kulturális területen dolgozóknak pedig bérkiegészítést kell kapniuk.

 

+ Nem lennének V4-es különutak, semmiféle ellensúlyt nem akarnának állítani a francia-német tengelynek: mint írják, a közép-európai stratégiának nem önálló hatalmi pólusképzésre kell fókuszálnia az Európai Unió ellenében, hanem olyan közös pozíciók kialakítására, amelyek az EU egészének – és ezen belül Magyarország – fejlődését egyaránt célozzák.

 

+ A Nyugat-Balkán EU-integrációja – az adott ország minden szempontú felkészültsége mellett – Magyarország stratégiai érdeke, ezért

 

üdvözölnek minden olyan kezdeményezést, amely ezt segíti elő.

 

Az ellenzéki közös programtervezetet június 30-ig az egyes szakpolitikai fejezetek alatt, e-mailben lehet véleményezni, akár még becenév megadásával is. A hat párt a sajtóközleményében azt írja, hogy a beérkezett visszajelzések alapján tovább dolgoznak a programon, és ez lesz az a közös alap, amelyet minden párt minden jelöltje vállal és képvisel majd az előválasztáson.

 

Kérdés azért, hogy a kormányprogram mennyiben fog változni az előválasztás eredménye következtében: mint azt Fekete-Győr András, a Momentum elnöke és miniszterelnök-jelöltje még februárban az Azonnalinak elmondta: „A közös miniszterelnök-jelölt fogja majd egyik vagy másik irányba elvinni a közös kormányprogramot is, amit akkor fogunk véglegesíteni, ha meglesz ez az emberünk.”

 

NYITÓKÉP: Gyurcsány Ferenc / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mint írják, kiállnak mindenki mellett, aki ellenzi a jogszabályt, és szolidaritást vállalnak azokkal, akiknek a méltóságát elvitatták és megalázták.

Ezzel az előválasztás Újbudán szintén két szereplősre sorvadt: a DK és a Jobbik támogatottságát is élvező főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet és Orosz Anna fog megmérkőzni egymással.

Olyan vegyi anyagokat találhatóak több neves gyártó kozmetikumaiban, amik összeköthetők a rák kialakulásával és még egy csomó más betegséggel.

Állításuk szerint a róluk készült erotikus videók az engedélyük nélkül került fel a honlapra. A Pornhub szerint a vád abszurd.

Legyen szó konzervatív családképről, a gendernyelv elutasításáról, vagy épp több patriotizmusról: a német társadalom továbbra is alapvetően konzervatív.

A magyar-amerikai pénzember szerint a mesterséges intelligencia általi megfigyelés halálos veszély lehet a nyugati társadalmakra.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás