+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba & Bukovics Martin
2021. január 5. kedd, 14:24
A hatpárti ellenzéki szövetség konkrétumokkal kezdte 2021-et, bejelentve, milyen elvek alapján kormányoznának. Több pénzzel támogatnák a leszakadó régiókat, átalakítanák az adórendszert, hogy aki tehetős, többet fizessen. Az illegális migráció ellen fellépnének, a fenntarthatóság minden kormányzati döntésnél szempont lenne.

Kedden délelőtt a hatpárti ellenzéki szövetség – a Jobbik, a Demokratikus Koalíció, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum – vezetői megegyeztek egy majdani közös kormányzás hat alapelvéről, azaz megtudtuk, milyen szellemben kormányoznák Magyarországot, ha 2022-ben ők nyernék a választást.

 

Ezek az alapelvek a következők:

 

1. Az „önmagával békében élő nemzetről” Jakab Péter Jobbik-elnök beszélt. Mint mondta, pártja azzal a feltétellel vett részt a hatpárti ellenzéki szövetségben, ha nemcsak az Orbán-rendszer ér véget, hanem az ország is jobb lesz. Ez a kívánság ezzel a hat alapelvvel szerinte gyakorlatilag teljesült. Mint mondta: megteremtik a társadalmi békét, véget vetnek a gyűlölködésnek, betemeti az árkokat, erre ugyanis maga a hatpárti, bal- és jobboldali pártokat is tartalmazó ellenzéki szövetség léte a bizonyíték. Mindenkit a nemzet részének tekintünk, szögezte le, majd megígérte: „Nem hat párt, hanem 15 millió magyar kormánya leszünk!”

 

2. A demokratikus jogállamról Fekete-Győr András Momentum-elnök beszélt. Szabad ország, szabad sajtó, szabad tudomány, szabad oktatás, szabad művészet: nem egyetlen ember akarata lesz a meghatározó, hanem a polgárok közös akarata, sorolta. Vége lesz az oligarchák hatalmának, leszámolnak a korrupcióval, egyetlen bűn sem marad büntetlenül, Magyarország a törvényes rend országa lesz, ígérte meg az ismert szlogeneket felsorolva Fekete-Győr András.

 

3. A „jövőbe tekintő kormányzásról” Schmuck Erzsébet LMP-társelnök beszélt. Olyan kormányt akarnak, amely minden döntésnél figyelembeveszi a fenntarthatósági szempontokat, védi a természeti értékeket és örökséget, és kezeli a demográfiai válságot is. Arról, hogy megmaradnak-e a Fidesz-kormányok családügyi intézkedései, nem beszélt, csak annyit mondott, hogy olyan intézkedéseket hoznának, amelyekkel „minden család felelősséggel tud gyermeket vállalni”. Az LMP-társelnök közölte:

 

a bevándorlás ügyét a nemzeti kormány kezében tartanák – az EU-ban ez eleve tagállami hatáskör –, plusz fellépnének az embercsempészet és az illegális migráció „minden formája” ellen.

 

4. Nem hagyjuk magukra az időseket, betegeket, szegénységben élőket, vette át a szót Szabó Tímea Párbeszéd-társelnök. Ehhez ingyenes és jó minőségű oktatás, szociális ellátás, egészségügy és kultúra kell. Tisztességes nyugdíjt is ígért, a hanglejtéséből ítélve magasabbat a mostaninál. Közölte: a közteherviselést ennek megfelelően át fogják alakítani,

 

aki tehetős, több adót fog fizetni, tehát eszerint vagy a mostani egykulcsos szja-nak vetnének véget,

 

vagy máshogy, mondjuk vagyonra kivetett külön adókulcsokkal is megvalósíthatják ezt az ígéretet, ha a hatpárti ellenzéki szövetség kerül kormányra 2022-ben, nem pedig újra a Fidesz.

 

5. Igazságos gazdaságról beszélt Kunhalmi Ágnes MSZP-társelnök, aki lényegében Szabó Tímea mondanivalóját bővítette ki. Olyan oktatásra van szükség, ami lehetővé teszi a társadalmi felemelkedést, tisztességes verseny így lesz ugyanis. Méltányos közteherviselésről is beszélt, amibe bevonná a nagyvállalatokat és a „felső tízezert” is, jelentsenek ezek bármit is. Tisztességes munkáért tisztességes bér és nyugdíj kell járjon, a magyar bérszínvonalnak meg kell közelítenie a nyugat-európai szintet, eltörlik a rabszolgatörvényt, a leszakadó régiókat pedig a mostaninál jobban kell támogatni, sorolta.

 

6. Az európai Magyarországról Gyurcsány Ferenc DK-elnök, volt miniszterelnök beszélt, aki szerint az EU-ban természetes, hogy vannak viták, az unió ugyanis nem tökéletes, sőt, az ő ízlésének messze van a tökéletestől, de még így is az eddigi legfontosabb történelmi választása az országnak.

 

Hazafias és európai kormányt szeretnének, így, együtt, zárta a sajtótájékoztatót Gyurcsány.

 

Az ezen pontokat tartalmazó dokumentumot az általuk valamiért sajtótájékoztatónak nevezett online stream végén aztán alá is írták. Ha valaki szeretné, itt visszanézheti a videót:

 

 

Garanciákat már eddig is adtak

 

2020 karácsonya előtt pár nappal a hatpárti szövetség már megegyezett abban, hogy 2022-ben közös programmal, közös listán indulnak, mind a 106 egyéni választókörzetben közös jelöltet állítanak, és közös lesz a miniszterelnök-jelöltjük is. Ekkor egy Korszakváltás garanciái című dokumentumot is elfogadtak, melynek pontjai között többek között szerepel az is, hogy az ellenzéki szövetség pártjai kizárólag olyan jelöltek indulását támogatják, akik

 

+ átesnek az ellenzéki pártok által közösen megszervezett szigorú átvilágításon,

 

+ aláírják a jelölti feddhetetlenségi nyilatkozatot,

 

+ aláírják a közös kormányzás alapelveit leíró értéknyilatkozatot,

 

és írásban vállalják a közös kormányprogram végrehajtását.

 

Mindezek mellett a közös listát állító pártok többek között olyan tartalmi garanciákat is vállaltak az elfogadott dokumentumban, amely szerint a kormányzásuk ideje alatt új alkotmányt hoznak létre, amit népszavazással erősítenek meg, Magyarország csatlakozik az Európai Ügyészséghez, új választási törvényt alkotnak, és

 

a köztársasági elnök megválasztását közvetlenül a választópolgárok kezébe helyezik, és nyilvánosságra hoznák az ügynökaktákat is.

 

Hogy a decemberben elfogadott dokumentumból mit is lehet kiolvasni, az már az Azonnalin is kielemeztük.

 

NYITÓKÉP: Gyurcsány Ferenc / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás