Így kormányozná Magyarországot az ellenzék, ha nyer 2022-ben

2021.01.05. 14:24

A hatpárti ellenzéki szövetség konkrétumokkal kezdte 2021-et, bejelentve, milyen elvek alapján kormányoznának. Több pénzzel támogatnák a leszakadó régiókat, átalakítanák az adórendszert, hogy aki tehetős, többet fizessen. Az illegális migráció ellen fellépnének, a fenntarthatóság minden kormányzati döntésnél szempont lenne.

Így kormányozná Magyarországot az ellenzék, ha nyer 2022-ben

Kedden délelőtt a hatpárti ellenzéki szövetség – a Jobbik, a Demokratikus Koalíció, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum – vezetői megegyeztek egy majdani közös kormányzás hat alapelvéről, azaz megtudtuk, milyen szellemben kormányoznák Magyarországot, ha 2022-ben ők nyernék a választást.

Ezek az alapelvek a következők:

1. Az „önmagával békében élő nemzetről” Jakab Péter Jobbik-elnök beszélt. Mint mondta, pártja azzal a feltétellel vett részt a hatpárti ellenzéki szövetségben, ha nemcsak az Orbán-rendszer ér véget, hanem az ország is jobb lesz. Ez a kívánság ezzel a hat alapelvvel szerinte gyakorlatilag teljesült. Mint mondta: megteremtik a társadalmi békét, véget vetnek a gyűlölködésnek, betemeti az árkokat, erre ugyanis maga a hatpárti, bal- és jobboldali pártokat is tartalmazó ellenzéki szövetség léte a bizonyíték. Mindenkit a nemzet részének tekintünk, szögezte le, majd megígérte: „Nem hat párt, hanem 15 millió magyar kormánya leszünk!”

2. A demokratikus jogállamról Fekete-Győr András Momentum-elnök beszélt. Szabad ország, szabad sajtó, szabad tudomány, szabad oktatás, szabad művészet: nem egyetlen ember akarata lesz a meghatározó, hanem a polgárok közös akarata, sorolta. Vége lesz az oligarchák hatalmának, leszámolnak a korrupcióval, egyetlen bűn sem marad büntetlenül, Magyarország a törvényes rend országa lesz, ígérte meg az ismert szlogeneket felsorolva Fekete-Győr András.

3. A „jövőbe tekintő kormányzásról” Schmuck Erzsébet LMP-társelnök beszélt. Olyan kormányt akarnak, amely minden döntésnél figyelembeveszi a fenntarthatósági szempontokat, védi a természeti értékeket és örökséget, és kezeli a demográfiai válságot is. Arról, hogy megmaradnak-e a Fidesz-kormányok családügyi intézkedései, nem beszélt, csak annyit mondott, hogy olyan intézkedéseket hoznának, amelyekkel „minden család felelősséggel tud gyermeket vállalni”. Az LMP-társelnök közölte:

a bevándorlás ügyét a nemzeti kormány kezében tartanák – az EU-ban ez eleve tagállami hatáskör –, plusz fellépnének az embercsempészet és az illegális migráció „minden formája” ellen.

4. Nem hagyjuk magukra az időseket, betegeket, szegénységben élőket, vette át a szót Szabó Tímea Párbeszéd-társelnök. Ehhez ingyenes és jó minőségű oktatás, szociális ellátás, egészségügy és kultúra kell. Tisztességes nyugdíjt is ígért, a hanglejtéséből ítélve magasabbat a mostaninál. Közölte: a közteherviselést ennek megfelelően át fogják alakítani,

aki tehetős, több adót fog fizetni, tehát eszerint vagy a mostani egykulcsos szja-nak vetnének véget,

vagy máshogy, mondjuk vagyonra kivetett külön adókulcsokkal is megvalósíthatják ezt az ígéretet, ha a hatpárti ellenzéki szövetség kerül kormányra 2022-ben, nem pedig újra a Fidesz.

5. Igazságos gazdaságról beszélt Kunhalmi Ágnes MSZP-társelnök, aki lényegében Szabó Tímea mondanivalóját bővítette ki. Olyan oktatásra van szükség, ami lehetővé teszi a társadalmi felemelkedést, tisztességes verseny így lesz ugyanis. Méltányos közteherviselésről is beszélt, amibe bevonná a nagyvállalatokat és a „felső tízezert” is, jelentsenek ezek bármit is. Tisztességes munkáért tisztességes bér és nyugdíj kell járjon, a magyar bérszínvonalnak meg kell közelítenie a nyugat-európai szintet, eltörlik a rabszolgatörvényt, a leszakadó régiókat pedig a mostaninál jobban kell támogatni, sorolta.

6. Az európai Magyarországról Gyurcsány Ferenc DK-elnök, volt miniszterelnök beszélt, aki szerint az EU-ban természetes, hogy vannak viták, az unió ugyanis nem tökéletes, sőt, az ő ízlésének messze van a tökéletestől, de még így is az eddigi legfontosabb történelmi választása az országnak.

Hazafias és európai kormányt szeretnének, így, együtt, zárta a sajtótájékoztatót Gyurcsány.

Az ezen pontokat tartalmazó dokumentumot az általuk valamiért sajtótájékoztatónak nevezett online stream végén aztán alá is írták. Ha valaki szeretné, itt visszanézheti a videót:

Garanciákat már eddig is adtak

2020 karácsonya előtt pár nappal a hatpárti szövetség már megegyezett abban, hogy 2022-ben közös programmal, közös listán indulnak, mind a 106 egyéni választókörzetben közös jelöltet állítanak, és közös lesz a miniszterelnök-jelöltjük is. Ekkor egy Korszakváltás garanciái című dokumentumot is elfogadtak, melynek pontjai között többek között szerepel az is, hogy az ellenzéki szövetség pártjai kizárólag olyan jelöltek indulását támogatják, akik

+ átesnek az ellenzéki pártok által közösen megszervezett szigorú átvilágításon,

+ aláírják a jelölti feddhetetlenségi nyilatkozatot,

+ aláírják a közös kormányzás alapelveit leíró értéknyilatkozatot,

és írásban vállalják a közös kormányprogram végrehajtását.

Mindezek mellett a közös listát állító pártok többek között olyan tartalmi garanciákat is vállaltak az elfogadott dokumentumban, amely szerint a kormányzásuk ideje alatt új alkotmányt hoznak létre, amit népszavazással erősítenek meg, Magyarország csatlakozik az Európai Ügyészséghez, új választási törvényt alkotnak, és

a köztársasági elnök megválasztását közvetlenül a választópolgárok kezébe helyezik, és nyilvánosságra hoznák az ügynökaktákat is.

Hogy a decemberben elfogadott dokumentumból mit is lehet kiolvasni, az már az Azonnalin is kielemeztük.

NYITÓKÉP: Gyurcsány Ferenc / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek