Bencsik János: Adjon a kormány szabadnapot a magyaroknak, ha pontot szerzünk az Eb-n

Szerző: Petróczi Rafael
2021.06.11. 14:11

A független képviselő szerint a pontszerzés is már akkora népünnepélyt váltana ki, hogy sokan nem tudnának másnap munkába menni.

Bencsik János: Adjon a kormány szabadnapot a magyaroknak, ha pontot szerzünk az Eb-n

Magyarországon és Európában most egy hónapig minden a fociról fog szólni, ugyanis pénteken veszi kezdetét a foci Európa-bajnokság. Budapestnek és Magyarországnak különösen nagy dolog ez: a magyar válogatott nemcsak hogy játszik az Eb-n, de Budapest egy a bajnokságot rendező városok közül.

A magyar válogatott finoman szólva is nehéz csoportba került: játszani fogunk a címvédő portugálokkal, a háromszoros Eb-győztes németekkel és a világbajnok franciákkal is.

„Azt hiszem, egyetérthetünk abban,

ha ebben a halálcsoportban a magyar válogatott akár egyetlen alkalommal is pontot tudna szerezni (azaz győzelmet arat vagy döntetlent játszik – a szerk.), akkor hatalmas népünnepély lenne,

és megismétlődnének a 2016-os események” – mondta el Orbán Viktornak címezve Facebook-videójában Bencsik János volt jobbikos, most független országgyűlési képviselő, a Polgári Válasz elnöke.

Bencsik szerint valószínűleg ekkor ugyanazt látnánk, mint amikor a magyar válogatott 2016-os Eb-teljesítményét ünnepelték a magyarok: hajnalig tartó népünnepélyt az utcákon.

Ahogy azt a képviselő diplomatikusan megfogalmazta, szerinte egy pontszerzés esetén „az is biztosra vehető, hogy nagyon sokan nem fognak munkába menni másnap, vagy hogy ha mennek, érdemi munkát meglehetősen keveset tudnak majd végezni.”

Éppen ezért fordult nyílt levélben Orbán Viktorhoz:

ha a magyar válogatott a csoportkörben pontot szerez, a kormány rendelkezzen úgy, hogy az adott meccset követő nap legyen szabadnap.

Ez praktikusan két meccs esetében jöhetne szóba, amik hétköznapra esnek: szabadnap lehetne a június 15-i magyar-portugál meccs utáni szerda, valamint a június 23-i magyar-német találkozó utáni csütörtök.

Bencsik a videóját azzal fejezte be, hogy ha a pontszerzés bekövetkezik, azt követően egy olyan közös ünneplés venné kezdetét, ami politikai állástól függetlenül összeköti a magyarokat, és ezért érdemes megfontolására a javaslat.

Az Azonnalin is készülünk az Eb-re: Schiffer András és Böcskei Balázs Szotyizó című videósorozatunkban fogja elemezni az eseményeket, az első adást már meg is nézheted! Hogy miért fog ez az Eb a politikáról szólni, Karóczkai Balázs elemezte ki, itt pedig összeszedtük azokat a helyeket, ahova el lehet menekülni a fociőrület elől.

NYITÓKÉP: Bojár Sándor / Fortepan

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek