Tizenegy jó hely Budapesten, ahol megúszhatod a foci Eb-t

2021.06.11. 13:04

Egy hónapig minden a fociról fog szólni, a szurkolók közös mámorban ünneplik csapataik győzelmét a kocsmák teraszain és az utcákon. Összeszedtünk tizenegy helyet Budapesten, ahol megúszhatod mindezt.

Tizenegy jó hely Budapesten, ahol megúszhatod a foci Eb-t

1. Jurányi

KONCERT A JURÁNYIBAN.

Kevés jobb dolgot lehet kezdeni egy kiürült iskolaépülettel, mint amit a Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület hozott létre a Széll Kálmán tértől két sarokra a Csalogány utcában a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban, és ez igaz az épülethez tartozó Jurányi Suterene kávézóra is. A kávézó egy fehérre festett belső térből, egy tanulásra is rendkívül alkalmas kiállítótérből és egy asztalokkal és napernyőkkel teli belső udvarból áll.

A Jurányi ráadásul bátran látogatható a fociláz idején azok számára akik nem meccset nézni ülnének be valahová. A kávézó ugyanis nem tervezi vetíteni a meccseket, szerintük a Jurányi hangulatán inkább rontana a vetítés, minthogy használna neki, hiszen

a vendégek is azt a hangulatot keresik, ami eleve ott van, és nem a kiabálást, ami a meccseket kíséri.

Ráadásul a Jurányi eleve rendre teltházas, így a közvetítés pluszforgalmat sem generálna nekik.

2. Figaro Kert

AZ ÚJLIPÓTVÁROSI FIGARO.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a Jászai Mari tértől nem messze fekvő Figaro Kertet is bátran felkereshetik azok, akiknek tele lenne a hócipőjük az Eb-közvetítésekkel, mivel az önkormányzat nem engedélyezi az este 8 utáni vetítéseket a kertnek. A lakossági igény viszont meglenne a közvetítésekre, sőt: az üzemeltetők szerint egyenesen nagy nyomás helyeződik rájuk, hogy ők is adják a meccseket, hiszen sokan nem mernek még a lakásban összejöveteleket tartani és járványügyileg biztonságosabbnak találják a kerthelyiségeket. A Figaro Kert nem adta fel: még folynak a tárgyalások az engedélyről.

Mindenesetre így is érdemes meglátogatni őket, a kis kávézóhoz tartozó viszonylag nagy árnyas és tágas kert a nap minden szakában nyitva áll, jobbnál jobb kézműves sörökkel kecsegtetve a betérőket. Szinte mindig van hely az asztaloknál vagy hintaágyaknál: a kert éppúgy alkalmas napközben munkára vagy tanulásra, mint ahogy este egy jó beszélgetésre és lazításra. 

3. Pagony Kert

AZ ELEGÁNSABB, BUDAI PAGONY.

A Figaro Kerthez hasonlóan a Gellért fürdő egykorvolt gyerekmedencéiben kialakított Pagony kertnek sincs lehetősége Eb-vetítésekre. Szigorúan be kell zárniuk este 10-kor, mivel a pletykák szerint az élelmes szomszédok már a hely megnyitásakor közbenjártak a viszonylag korai záróráért. A Pagony Kert egyébként akkor sem tervezne Eb-közvetítéseket, ha lehetősége lenne rá, hiszen nem illik a bele a hely profiljába és a technikai berendezések kialakítása is nagyon költséges lenne.

A Pagonyban enni-inni egyet a meccsnap elől menekülve viszont nagyon is érdemes: a csempézett, uszodai környezet igazán passzol a nyári hangulathoz, ráadásul cseh klasszikus és magyar kézműves sörökből is igen tisztességesek vannak csapon

4. Fekete Kutya

ÉLETKE A FEKETE KUTYA ELŐTTI ÁRKÁDOK ALATT.

A hetedik kerületi bulinegyed egyik klasszikus helye, a Fekete Kutya szintén meglehetősen pesszimista az Eb-közvetítésekkel kapcsolatban. Mint elmondták, próbálkoztak már korábban a közvetítéssel, de

a célközönségnek csak elenyésző része érdeklődik az Európa-bajnokság iránt, így a vetítéseknek az lett az eredménye, hogy bejött néhány addig idegen vendég, akik kiszorították azokat a törzsvendégeket, akiket nem érdekel a foci.

A Fekete Kutya erősen ajánlott tehát azoknak, akiket csak mérsékelten érdekelnek a közvetítések, hiszen itt már akkor is minőségi sör- és borkínálat volt, amikor ez még alig valahol volt divat. Ahhoz képest, hogy egy kocsmáról beszélünk, az ételkínálat is viszonylag erős, szóval az utolsó helyek egyike, ahova még érdemes menni a bulinegyedben. Akár kutyával együtt is, hiszen nomen est omen, a kocsmában a gazdák mellett szívesen látják a kutyákat is.

5. Csiga

A NAGY NYITÁS UTÁN MÁR A CSIGÁNAK IS VAN TERASZA.

Bátran felkereshetik a VIII. kerületi, Rákóczi téri Csiga Cafét is, akik nem az Eb miatt mennének szórakozni. A helyen még tévé sincsen, nemhogy Eb-közvetítések. És nem is lesz. Bár foci nincs, a Csiga igazi mindenes: az a hely, ahová bátran beülhetünk reggelizni, kávézni, ebédelni, de akár vacsorázni is, biztosan nem fogjuk megbánni.

A konyhát nehéz lenne néhány szóval leírni: van itt juhtúrós sztrapacskától kezdve a különböző vegán fogásokon keresztül a hamburgerig minden – a minőség viszont konzisztens. Sörözni nem ide kell menni (mondjuk van csapolt pilseni), de a borokból még az olcsóbb választék is jobb, mint hasonló árkategóriában más helyeken, de ha esetleg igazán forróba fordulna a nyár, egy tubiszódával sem járunk rosszul. Itt lehet kapni ráadásul Budapest egyik legjobb ár-érték arányú kávéját, amit a csigások maguk pörkölnek.

6. Macska

A MACSKÁBAN KLASSZIKUS FÉLHOMÁLYOS KOCSMAHANGULAT VAN –  A HELY SZERINT EZ AZÉRT JÓ, MERT KIVÁLÓAN VÉD AZ UV-SUGÁRZÁSTÓL.

Ha valaki az Eb helyett inkább macskaszobrokat mustrálna, a Csigától egy sarokra lévő Bérkocsis utcai Macska kávézó a tökéletes választás. A tulajdonos az Azonnalinak elmondta:

ő pont, hogy egy olyan nyugodt helynek tartja a Macskát, ahova azok járhatnak, akik nem szeretnének meccset nézni.

Vegánok és vegetáriánusok a Macskában is előnyben, az alapvetően az italok mellé kínált, egyszerű étlapon többségben vannak a húsmentes ételek. Sörök terén viszont egyáltalán nem kell szégyenkeznie a Rákóczi tér mellett megbújó kocsmának: cseh, német és magyar sörökből is kifejezetten erős a választék, itt megtalálják a számításukat a savanyúra erjesztett, duplán hidegkomlózott sörök rajongói és azok is, akik szívesebben megállnak egy jó lagernél.

7. NagyLumen és KisLumen

ELVISELNÉNK EGY ILYEN NAPPALIT.

Mind a Mikszáth téri KisLumen, mind pedig a mintegy 300 méterrel arrébb lévő Horánszky utcai nagyLumen határozottan elzárkózik az Eb közvetítésétől, a fenntartó szerint egyáltalán nem illik a kávézók profiljába az esemény. Az Eb-vetítések alatt viszont

a kisLumen önhibáján kívül mégis része lesz az eseménynek: a szomszédos Kis Fecske mindent jel szerint vetíteni fogja a meccseket.

A kora délutáni órákban mindenesetre a kisLument is bátran látogathatják az Eb iránt csak mérsékelt lelkesedést mutatók is, a Mikszáth téri Kis Fecskének ugyanis meg kell küzdenie a természet erőivel is: a tűző nap miatt nem látszódna a vetítővászon, ezért csak este tudnak vetíteni. 

Ha azonban az este hűvösében a Mikszáth Kálmán téren felzendülnek a meccs kezdetét jelző himnuszok, érdemes lehet átmenni a szomszédos nagyLumenbe, az már biztonságosan Eb-mentes terepnek számít. Nem fogjuk megbánni: a Lumen méltó a nevéhez, a belső udvar egyik felét fedő üveglapon átszűrődő napsugarak ugyanis éles fehér fényt kölcsönöznek a zöld növényekkel teli térnek. Ehhez a Rekettye sörfőzde jobbnál jobb söreit lehet például inni, mellé pedig kiváló szendvicseket és egyszerű bárételeket lehet enni.

8. Auróra

AZ AURÓRA BELSŐ UDVARA.

Az Auróra pultján két focikupa is díszeleg, de ez ne bátortalanítsa el a focifóbiásokat!

Az Auróra csak egy esetben fogja vetíteni a meccseket: ha Budapest olyan mámorban fog úszni, mint a 2016-os magyar-portugál mérkőzés idején.

A pultosok szeretik a focit, de annyi rendezvényt tartanak (több mint 500-at évente), hogy nem tudják bevállani a vetítéseket is.

A Rákóczi tértől nem messze található közösségi tér és kocsma belső udvarán egy hangulatos kis terasz található, ahol szinte lehetetlen két egyforma bútort találni. Az épület az Utcajogásztól a Budapest Pride-ig számos civil szervezetnek ad otthont, tehát ha újságírókkal vagy aktivistákkal szeretnél bosszankodni azon, hogy már megint minden a fociról szól, ennél jobb helyet keresve se találsz. Franciás, trendi fogásokért és champagne-ért persze nem ide kell jönni, de két kiadós orbánozás között még a csapolt Kőbányai is jól esik.

9. Toldi

A TOLDI RENDES MOZI MÓDJÁRA SZERETI A DRÁMÁT  – EZ LÁTSZIK EZEN A BŐSÉGES VAKUVAL EXPONÁLT KÉPEN IS.

A Bajcsy-Zsilinszky út mellett található Toldinak rendkívül sok arcát lehet látni egy átlagos hét során. A napközben csendes és nyugodt helység délutánra mozibüfévé alakul át, hétvégente pedig esténként bulihellyé változik. Nem lettünk volna tehát meglepve, ha az Eb-t is vetítenék itt: a legtöbb eddig bemutatott hellyel ellentétben egy mozinak még az infrastruktúrája is meglenne hozzá.

A belső tér egyik falát rendszeresen használják vetítésekre. De nem az Eb-meccsek vetítésére: helyette a Toldi előtti asztalokon fantasztikus lehetőség van „járókelőszpottingra”. Egy hideg sör mellett alkalom kínálkozhat végre megfigyelni a gyalogosok és biciklisek hatalmi harcait a teljesen elcseszett konstrukciójú Bajcsy Zsilinszky úti bicikliút és a járda körül, vagy éppen az autósokat, akik beletörődve várják, hogy kikeveredjenek az átépítések miatti dugóból.

10. Gólya

CORBYNI ÉS SANDERSI ÉRTELEMBEN VETT BALOLDALI, KÉZMŰVES TERASZ.

A romkocsmák ázsióját Budapest covid előtti bulihatalmi évei meglehetősen kikezdték. Habár a Gólya a Facebookon romkocsmának aposztrofálja magát, a hely messze túlmutat a Kazinczy utcai turistaitatók által meghatározott kereteken: valami ilyesminek kéne lennie egy igazi romkocsmának. Ezt a szövetkezeti alapon működő helyet vállaltan baloldaliak csinálják, kevés helye van a kapitalizmusnak – a kocsma és közösségi ház elsődleges célja nem is a profitszerzés, hanem hogy – önmeghatározásuk szerint – „sajátos kelet-európai környezetében” közösségi létre és együttműködésre tanítson.

Ebben a szellemben a Gólya számos civil szervezettel dolgozik együtt, valamint teret biztosít programok, rendezvények számára is. Az Eb-t viszont nem fogják közvetíteni. Szerintük ez nem egy speciális döntés – egyszerűen sosem szoktak sporteseményeket közvetíteni a Gólyában. Az Orczy tér melletti helyett tehát bátran látogathatja bárki, aki a meccsnézésnél többre, vagy másra vágyik – vagy egyszerűen csak arra, hogy a VIII. kerület egyik legjobb tetőteraszán töltsön időt. 

11. Kisüzem

ÉLET A KLAUZÁL TÉREN.

A hetedik kerület és azon belül a bulinegyed széle felé, a Klauzál téren található Kisüzem a körúton belül a legjobb kocsmák közé tartozik. Talán itt lehetett először Budapesten kirakatban üldögélve inni – és mivel a Kisüzemnek terasza nincsen, mindig is ezek a kirakatos helyek voltak a legnépszerűbbek. Persze egy magát valamire tartó belpesti hely ma már nem lehet „csak” kocsma: a Kisüzemben ezért jazzkoncerteket, kiállításokat is szoktak tartani, éppen június 9-én szerdán nyílt a legújabb.

A kisüzemesek szerint ők „nem szoktak semmit vetíteni”, és amúgy sincs nálunk tévé meg monitor – úgyhogy Eb-parától itt sem kell tartani, hacsak magyar csoportgyőzelem esetén be nem zúdul majd ide is a Nagykörúton hömpölygő tömeg.

NYITÓKÉP: Azonnali-montázs

Szűcs Donát
Szűcs Donát az Azonnali operatív vezetője

Erőforrás- és tartalomgazdálkodási előadó. Kávét feketén, teknót hidegen.

olvass még a szerzőtől
Rédl Boglárka
Rédl Boglárka gyakornok

Nemzetközi tanulmányok és nemzetközi gazdálkodás szakos hallgató, akit egyre jobban elvarázsol az újságírás világa. 

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek