Tizenkilenc terasz, ahova már most kiülnénk

2021.04.23. 11:16

Szombaton végre nyithatnak a teraszok országszerte! Az Azonnali ennek örömére bemutatja azt a 19 a napokban nyitó helyet, ahova legszívesebben azonnal kiülnénk Szegedtől Baranya megyén és Budapesten át egészen Mosonmagyaróvárig.

Tizenkilenc terasz, ahova már most kiülnénk

+ Nemdebár (Buda)

A posztindusztriális szürreálbarokk és a bóvliart találkozása a Moszkva téren (pardon: Széll Kálmán téren), ami Budapest egyik kulthelyévé vált.

Itt bármikor bele lehet futni a fővárosi és vidéki underground zene- és művészvilág arcaiba, ahol még a pultosok is repperek, meg képzőművészek. Igazi beülős, beszélgetős hely, mintha csak a nagyi egykori, posztszocialista nappalijában ücsörögnél, és aminek a terasza tulajdonképpen maga a Moszkva tér. Roppantul kutyabarát hely, jó minőségű italkínálattal, nemrég felújítva és kissé átalakítva. (ÁD)

Mikor nyitnak? Szombaton
Mit érdemes kérni? Amit ajánlanak, de kiváló gintonic-lelőhely
Mit vegyél mindenképp? Kiválóak a csapolt sörök

FOTÓ ODABENTRŐL 2015-BŐL. FOTÓ: NEMDEBÁR / FB

Mad Kert (Pest)

Ahogy azt az Azonnali is megírta, a külváros az új belváros. Ezt a kisüzemi sörök rajongói tudják a legjobban, akiknek most örülhet a szívük, hiszen a Mad Scientist főzde ismét kinyitja a tavaly nyáron debütáló sörkertjét a Főzdeparkban. 13 sörcsap, barbecue és garantáltan víruskompatibilis térérzet a Maglódi úton! (SZD)

Mikor nyitnak? Szombaton 16:00-kor
Mit érdemes kérni? Egy ilyen tél után egy korsó Smooth Hoperator new england ipa-val érdemes kezdeni. Vagy kettővel
Mit vegyél mindenképp? Egy pohár Jam 72 West Coast IPA-t, Magyarország legjobb sörei között van

Apricot Coffee (Pest)

Jó kávé sok helyen van Budapesten, de a belső-józsefvárosi Apricot tényleg a legjobbak közé tartozik, nagyjából egy parkolóhelynyi méretű terasszal. A kis józsefvárosi üzlethelyiségben általában többféle blendből csinálják az újhullámos kávét, ami mellé kifejezetten tisztességes szendvicseket és croissant kínálnak. (SZD)

Mikor nyitnak? Ahogy lehet, tehát szombaton
Mit érdemes kérni? Egy flat white-tal indítanék valami jó világos pörkölésű kenyaiból
Mit vegyél mindenképp? A croissant-juk is top minőség, nem érdemes kihagyni

AZÓTA MÁR ÁLL A TERASZ. FOTÓ: APRICOT / FB

Menza Étterem és Kávézó

Budapest egyik éttermi és kávézói epicentrumában, a Liszt Ferenc téren működik már hosszú évek óta a Menza, amely a főváros egyik legkedveltebb éttermévé vált. Ez többnyire annak köszönhető, hogy képes volt a „menzás feelinget” folyamatosan időszerűvé alakítani, akárcsak az étlapját, amelyen ugyanígy megvannak az évek óta létező klasszikusaik, mint a szezonális, vagy újonnan bevezetett ételek. Gondolok itt arra, hogy korábban nem fordulhatott elő, hogy ne a Menzában egyek bécsiszeletet, amióta pedig húsmentesen étkezem, szintén akad mindig olyan vegetáriánis, vagy vegan fogás, ami ötletes, finom és laktató is. A szörnyen barátságos személyzet mellett imádnivaló maga a környezet is, a teraszon való hesszelés pedig simán életforma a törzsvendégeknél - személy szerint pedig ide vittem először randevúzni a feleségem, 15 évvel ezelőtt. (ÁD)

Mikor nyitnak? Amint lehetséges, és amit azonnal be is jelentenek a Facebook-oldalukon.
Mit érdemes kérni? Ha húsevő vagy, akkor a Menza burger parádé, ha szörnyen húsevő vagy, akkor a hagymás rostélyos egyenesen gyönyör, ha pedig nem vagy húsevő, akkor csekkold a vegan szekcióját az étlapnak, valamint a heti ajánlatokat, mert mindig izgalmasak.
Mit vegyél mindenképpen? A ház sörét.

Sarki fűszeres (Pest)

Delikátból – azaz olyan élelmiszerboltból vagy butikból, ahol amúgy kávézni/reggelizni/borozni is lehet – nem sok van Budapesten, de a Pozsonyi úton található az egyik legjobb. A lockdown alatt kiszállítást ők is vállaltak, de egy ilyen helynek a lényege pontosan abban áll, hogy ott megkóstolhatjuk azokat a vajakat, lekvárokat, péksütiket, borokat vagy kávékat, amit aztán haza is vihetünk magunkkal, ha tetszenek. Ahogy a szerdai fotóriportunkból kiderült, a terasznyitásra készen állnak, a székek glédában, az asztalok már kirakva. (SZD)

Mikor nyitnak? Ahogy lehet, tehát szombaton.
Mit érdemes kérni? Egy jó kávét, ha tíz előtt mész, egy pohár bort, ha bármikor máskor.
Mit vegyél mindenképp? Inget. Ez nem a bulinegyed vagy Józsefváros, ide az jár Budapesten, aki Sikeres és Menő.

A HÉTEN MÁR KÉSZÜLTEK A SARKI FŰSZERESNÉL. FOTÓ: SZŰCS DONÁT

Pótkulcs (Budapest)

Ha hamisítatlan, belvárosi romkocsmában szeretnéd ünnepelni a terasznyitást, ajánlom a Pótkulcsot, a Nyugati pályaudvar mellett, a VI. és a XIII. kerület határán. Nem kell semmi extrára szállítani, a helyet eleve alig lehet az utcáról észrevenni, ha csak nem keresi kifejezetten az ember. Belül azonban tágas kerthelyiség vár, ahol boltívek és sok-sok zöld között kényelmesen le lehet ülni egy kisebb társasággal is. A Pótkulcs előnye tehát leginkább a bensőséges hangulata, amit a szomszéd házak tőzegfala sem rombol, tekintve, hogy azokat is belepték már a kúszónövények, így a rideg tégla alig látszik ki a növénytakaróból. Ideális hely arra, hogy összeüljetek a barátokkal átbeszélni, hogy mik történtek veletek az elmúlt évben. (PR)

Mikor nyitnak? Amint lehet, már a pénteki nyitásra is készültek
Mit érdemes kérni? Amit ajánlanak
Mit vegyél mindenképp? Házi csevapcsicsát

Ebatta Kultúrkocsma (Százhalombatta)

A Százhalombatta szívében, a főtér szomszédságában található Ebatta Kultúrkocsma mindenként is szolgál a mindennapokban: kocsmaként, étteremként, pizzériaként és fagyizóként is. Nem csupán a városon belüli központi elhelyezkedése miatt ez az egyik legkedveltebb vendéglátóhelye Battának, a valóban kulturált, barátságos beltér mellett egy tágas kerthelyiség is vár, ahol kisebb-nagyobb asztaltársaságok is kényelmesen elférnek egymás mellett. A multifunkcionalitása révén pedig mindenki megtalálhatja a maga számára finom kísérőt egy baráti beszélgetéshez. (PR)

Mikor nyitnak? Szombaton
Mit érdemes kérni? Amit ajánlanak
Mit vegyél mindenképp? A csapolt söreik nagyon finomak, nem vizezik őket

Alibi kávézó (Kecskemét)

Egy jó kávé ismérve, hogy azt nem a reggeli rohanás közepette fogyasztjuk el, hanem szépen leülve, felkészülve a napra, miközben újságot olvasunk, vagy átpörgetjük magunkban az előttünk álló teendőket. Egy jó kávézó ismérve pedig az, hogy erre lehetőséget is ad, és ilyen például Kecskeméten a Rákóczi úton található Alibi kávézó, ahol a finom kávék mellett a felszolgálók kellemes limonádét és ízletes koktélokat is készítenek – és akkor még a paninikről és a szendvicsekről nem is beszéltünk.

A kávézó a belváros szívében található, a terasz pedig a kivilágítással hangulatos, így a reggeli italok helyett akár egy kényelmes naplementét, vagy egy holdfényes estét is remekül lehet eltölteni a teraszon hűsítő italokat szürcsölgetve – bár este a kávé helyett már inkább a sört vagy a nyári melegben a frissítő fröccsöket ajánlanám fogyasztásra. (KB)

Mikor nyitnak? Már most is nyitva vannak, de a terasz szombaton nyit
Mit érdemes kérni? Kávét, teát, panninit és csapolt sört
Mit vegyél mindenképpen? Kávét vagy csapolt sört

A TAVALYI NYITÁSKOR SEM VOLTAK KEVESEN. FOTÓ: KARÓCZKAI BALÁZS

Szakkör (Kecskemét)

Sajnos valamiért Magyarországon a legtöbb kocsmában a tömeggyártott magyar söröket lehet kapni, amik amellett, hogy nem olyan jók, cserébe még ár-érték arányban viszonylag drágán is adják őket. Az utóbbi időben persze nagy divatja lett a különböző kézműves söröknek, de sok helyen ugyanúgy a három legnagyobb magyar sörgyártó „kézműves” söreit árulják, amik ugyan már jobbak ezen sörök lágereinél, de még így is elmarad az igazi kézműves söröktől. Ha valahol meg kézműves söröket csapolnak, akkor gyakran a szépen felöltözött hipszterek lepik el, akiket azonban a termék helyett inkább az instakompatibilis dizájn érdekel.

Ennek egy jó ellenpontját képezi a kecskeméti Szakkör, ahol a hangulatos teraszon állandó jelleggel a Szent András sörfőzde söreit csapolják, de vendégsörként sokszor más is kerül a sörcsapokra. Ha a munka után vagy hétvégén egy kellemes sörre vágysz, és a fogyasztás célja nem a mennyiség, hanem a minőség, akkor a Szakkör a te helyed! (KB)

Mikor nyitnak? Szombaton
Mit érdemes kérni? Amit ajánlanak
Mit vegyél mindenképpen? Bármilyen csapolt sört

 Malomcafé (Mosonmagyaróvár)

Budapest? Ugyan már, a mosonmagyaróváriak nem keletre néznek, ide két nyugati főváros is közelebb van: a Szigetköz fővárosa mára Bécs és Pozsony előörse lett, mind anyagilag, mind életminőség terén. Aki kiül a felújított várral szembeni, a kajakosok számára tökéletesen kialakított Malom-ági-Lajta partján lévő teraszra, ezt rögtön látni fogja, ahogy a kínálatot látva azt is, hogy a Nyugat-Dunántúl egyik legjobb helyén találja magát. Nagyon jók a kávék, tudják, mi az, ha világosabb pörkölést kérsz, van napilapkínálat (sajnos csak magyar lapokat tartanak, nincsen se Új Szó, se valami osztrák, holott illene), a reggelik hibátlanok, az étlap többi része nemkülönben. Ha a határon még nem is igazán lehet átmenni még turistáskodni és bevásárolni,

erre a teraszra kiülve az idáig sugárzó Parndorf-életérzés miatt simán úgy érezheted: te már a magyarországi értelemben vett nyugaton vagy.

Mikor nyitnak? Szombat 10-től, ha minden igaz
Mit érdemes kérni? Az ebédmenüjüket
Mit vegyél mindenképp? Ebéd után egy kávét

NEM CSORNA. FOTÓ: MALOMCAFÉ

 Itató Strandbüfé (Mosonmagyaróvár)

Ez egy őszinte hely: lángost adnak meg Sopronit. Öt deci áráért hatot, mert a gyártól nagyobb poharat kaptak. A pulttól húsz méterre ott a stég, alatta a Mosoni-Duna. Ide be illik térni kajakozás után, itt meg illik állni motorcsónakozás közben. Ez valami olyasmi hely, mint Münchenben a sörkertek:

a lángos zsírja feloldja az osztálykülönbségeket.

Mikor nyitnak? Szombaton 14 órakor
Mit érdemes kérni? Lángost
Mit vegyél mindenképp? Egy második pohár sört

Napfény Műterem (Szeged)

A Széchenyi térnél, a villamos vonalánál található bár Szeged egyik közkedvelt vendéglátóegysége. A nagy belmagasság és a dizájn egy konszolidált beülős hellyé varázsolják ezt a helyet. A belső udvaron található a város zajától elzárt és roppant hangulatos terasz, amit most renováltak. Ha kézműves söröket szeretne inni valaki, vagy szereti a jó hamburgert, akkor kitűnő választás. (PG)

Mikor nyitnak? Szombaton
Mit érdemes kérni? A Mad Scientist Liquid Cocain nevű dupla IPA-ját és Cheddar-sajtos marhaburgert
Mit vegyél mindenképpen? Kézműves sörök és hamburgerek széles választékából, ami éppen megtetszik.

Campus Beer&More (Szeged)

A szegedi TIK (József Attila Tanulmányi és Információs Központ) környékén megannyi nagyszerű helyet lehet találni, miközben mindegyiknek egész más az arculata. Egyik közülük a Campus, ami elsősorban a fiatalok körében felkapott, sok külföldi vendéggel is találkozhatunk itt. A hely ismertetőjegyei az óriási üvegfalak, ami kifejezetten tágas térérzetet kelt, illetve az, ahogy a rusztikus és modern stílus találkozik. Különlegesség még az a fa, amit az építkezéskor kivágás helyett a hely szerves részévé tettek, és köréépítették a tetőt. A frekventált elhelyezkedésből és az italkínálatból adódóan felkapott helyről van szó, így érdemes asztalt foglalni, és a forgalmasabb napokon a pultoknál álló sorokra lehet számítani. (PG)

Mikor nyitnak? Szombaton
Mit érdemes kérni? Longdrinkeket, koktélokat és persze a most induló kedvezménnyel járó bottle service-t, amivel ellehet kerülni a hosszas sorbanállást
Mit vegyél mindenképp? Csapolt sörök egész tárháza van náluk, amit érdemes kipróbálni

Adria Cafe (Szentendre)

Aki egy kevés, Budapestről gyorsan elérhető délszláv fílingre vágyik, és e célból Szentendrére látogat, az mindenképp álljon meg a belváros kapujában, a Bükkös-patak hídjánál lévő Adria Caféban, ahol talán igazibb délszláv hangulatot fog találni, mint Szentendre képeslap-belvárosában. Semmi sallang, semmi sznobizmus, a délszláv hangulat – vagy inkább balkáni, hiszen a görög vonal is elég hangsúlyos – a fogások mellett leginkább abban érhető tetten, hogy nem erőltetik. A nyírfák alatti apró terasszal és a kedves belső térrel rendelkező kávézó-étterem személyzete jófej és rugalmas – példának okáért három éve egy esküvői huszonpárfős ebédet is össze tudtak nekünk hozni –, és finom a kávé. Ha az Adria Caféban üldögélsz, kicsit megáll az idő és derűs békesség telepszik rád. (RÁ)

Mikor nyitnak? Amint lehetséges
Mit érdemes kérni? Amit ajánlanak
Mit vegyél mindenképpen? Pjeskavicát

NYITÁS ELŐTT. FOTÓ: ADRIA CAFÉ / FB

Mohácsi szőlőhegy

Magyarország egyik legszebb szőlőhegye a mohácsi, amit az itt borászkodó Horváth Zoltán helyezett fel egy ideje a magyar bortérképre: pincéjének neve, a Planina is eleve szőlőhegyet jelent. Ő szombaton négykor ahogy kell, kinyitja a pincéjét és az előtte lévő borteraszt, előtte pedig pont belefér a Dél-Dunántúl legjobb pizzája szemben, a Tánczos pizzériában. Ezt egyébként kicsit félve írom le, mivel az Instagram-celebek még nem fedezték fel a két helyet, és ismerve a sokácok szokásait, könnyen lehet, hogy a nyitás örömére lesz némi tamburazene is. Úgy legyen! (BM)

Mikor nyitnak? Szombaton 
Mit érdemes kérni? Horváth Zolitól, hogy meséljen az olaszrizlingjéről
Mit vegyél mindenképp? Mindenből egy palackkal

Hosszú Kávé (Hosszúhetény, Baranya megye)

Miután a járvány alatt/miatt felértékelődtek a hazai túrázós helyek, igazi zarándokhellyé váltal a falusi-kisvárosi cukrászdák, kávézók, éttermek. A Mecsek legmagasabb pontjára, a Zengőre igyekezvén a hosszúhetényi Hosszú Kávé túlzottan is tökéletes helyen van ahhoz (itt tesz le a busz), hogy ne itt indítsa és zárja valaki a túrát. A járvány előtti életben ahhoz is tökéletes volt a kényelmes kanapéjuk meg a reggelijük, hogy néha az Azonnalit írjam és szerkesszem innen. Mint megtudtam, április 30-án nyitják a teraszt, és nem akármilyen teraszról van szó: egy példaértékűen, elől kávézónak, hátul topétteremnek kialakított épület forgalomtól és zajtól védett, virágokkal teleültetetett udvaráról. A kávé finom, a sütemények nagyon jók, ráadásul lesznek végre helyi alapanyagokból készülő szendvicseik is, plusz egy helyi termékek boltja jellegű valami is formálódik. (BM)

Mikor nyitnak? Április 30. péntek
Mit érdemes kérni? Én jegeskávét vagy eszpresszót szoktam
Mit vegyél mindenképp? Jó helyi termékeket otthonra

Eleven vinotéka és borbár (Pécs)

A pécsi Jókai tér egy kis Olaszország, ezt nem én mondom, hanem tavaly nyáron egy német egyetimista lelkendezett így nekem a Jókai cukrászda teraszán. Egyrészt az építészet miatt, másrészt mert tele van élettel - neki ez kicsit jobban ismerve Magyarországot óriási élmény volt. Ezen a téren, a horvát konzulátus mellett található már évek óta Pécs legdrágább és legexkluzívabb borbárja, ahol akár féldecizve is végig lehet kóstolni a világ leginkább releváns borait. A járvány alatti kényszerpihenőben történt itt pár dolog: egyesítette ugyanis erejét a borbárt eddigi tulajdonló csapat a Dél-Dunántúl, a balkáni országok és ha jól hallom, hamarosan Olaszország legjobb boros kínálatát felvonultató Pannon Borbolttal, így már vinotékaként is működnek. A helyszín és a kínálat miatt

tökéletes aperitivohelyszín: ha Pécsen laknék, én még csak le sem ülnék, beérném egy állóhellyel és egy pohár pezsgővel is.

Mikor nyitnak? Állítólag amint lehet, talán pénteken.
Mit érdemes kérni? Amit ajánlanak neked.
Mit vegyél mindenképp? A román Avincis crâmposieját.

EZ EGY RÉGI KÉP UGYAN, DE AMIT LÁTNI KELL, AZ LÁTSZIK. FOTÓ: KOCSMATURISTA.HU

Vasutas borkert (Pécs)

A pécsi belváros szélén, a turisták elől szerencsésen eldugott helyen (egy szakszervezeti székház utcafrontról egyáltalán nem látszódó óriási udvarában) működik Pécs legmegbízhatóbb fröccsös helye. Semmi sallang, ez eleve egy kert, az árak olyanok, mintha nonprofit lenne a hely, a fű zöld, a bor finom, a szóda hideg, a tepertőkrém házi, néha meg még grilleznek is valamit. Főleg helyi borokra koncentrálnak, azaz simán végig lehet itt kóstolni Szabó Zoltán olaszrizlingjétől kezdve a Belward cirfandliján és a Radó Pince zöldveltelinijén át egészen Schunk József syrahjáig a pécsi borvidék legjobbjait. Érdemes nem este érkezni, hogy legyen hely. (BM)

Mikor nyitnak? Amint lehet.
Mit érdemes kérni? A legújabb pécsi borokat.
Mit vegyél mindenképp? A hozzánk is író Szabó Zoltán borait.

Pedersoli Pub (Méhkerék)

Olvasóink talán onnan emlékezhetnek erre a szimpatikus falusi kocsmára, hogy szerepelt a tavaly nyári méhkeréki helyszíni riportunkban, amikor a helyi románokat kérdeztük arról, hogy milyen Magyarország egyetlen román többségű településén élni. Miután az utcán nem tudtunk megszólalókat találni a videónkhoz, a jól megszokott taktikát követtük: bementünk a helyi kocsmába, sört rendeltünk és szóba elegyedtünk a helyiekkel. A Pedersoli benti részén ideálisan el lehet bújni a júliusi-augsztusi hőség elől, a mostani tavaszi időjárásban pedig a kocsma előtti terasz csalogatja a vendégeket. A hangulat rusztikus, idilli, tele van jófej emberekkel, és ha nagyon kérjük, még román népzenét is tesznek a kedvünkért.

Mikor nyitnak? Szombaton
Mit érdemes kérni? Hogy meséljenek arról, hogy milyen románnak lenni Magyarországon
Mit vegyél mindenképpen? Csapolt sört

NYITÓKÉP: A hosszúhetényi Hosszú Kávé terasza. Fotó: Hosszú Kávé

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek