Kik kapjanak előbb oltást: a március után regisztráló idősek, vagy a már regisztrált fiatalok?

2021.03.24. 11:44

Orbán Viktor szerint akkor lehet majd nyitni, ha minden regisztrált 65 év feletti embert beoltottak – eközben a fiatalabb aktív réteg oltás nélkül marad a harmadik hullám kellős közepén. Változtatnál az oltási sorrenden? Szavazz!

Kik kapjanak előbb oltást: a március után regisztráló idősek, vagy a már regisztrált fiatalok?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

Hétfőn tudtuk meg be Müller Cecília országos tisztifőorvostól, hogy a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca, a Johnson & Johnson, a Szputnyik V és a Sinopharm mellett újabb két koronavírus elleni vakcina nevét is meg kell tanulnunk: a kínai CanSino és az AstraZeneca Indiában gyártott vektorvakcinája, a CoviShield is engedélyt kapott az OGYÉI-től a magyarországi forgalomba hozatalra.

Hiába azonban a sok vakcina, és hiába a kormányzati kommunikáció a magyar oltási kampány sikerességéről, a járványügyi adatokon ez egyelőre nem látszik, és Orbán Viktor elmondása alapján nem mostanság lesz várható a nyitás: annak részleteit még egy hónapig tervezi kidolgozni, és húsvétra akár külön járványügyi korlátozásokat is hozhatnak. Mindez azért lényeges, mert a miniszterelnök szerint csak akkor kezdhetünk el nyitni, amikor minden, a vakcinára regisztrált 65 év feletti embert beoltottak már – hogy ez pontosan mikor jön el, nem tudni.

Így most a magyar egészségügy a 65 év feletti idősek oltására koncentrál, miközben a fiatalabb és sok esetben a home office kényelmét nélkülözni kényszerülő, aktív korosztályba tartozók az őket jobban támadó, brit vírusmutáció okozta harmadik hullámban aligha számíthatnak oltásra, hiába regisztráltak már akár hónapokkal korábban. Ráadásul ők – aktív munkaerőpiaci státuszukból adódóan – nagyobb kontaktusszámmal bírnak az időseknél, ezáltal jobban kitettek a harmadik hullámnak, és az idős rokonaikat is nagyobb eséllyel fertőzhetik tovább.

Ez zavarja a Jobbikból kilépett és Polgári Válasz néven új pártot alapított Bencsik Jánost, aki azt javasolja:

„Azok a 60 év feletti honfitársaink, akik március végéig nem regisztrálnak oltásra, a jövőben ne előzhessék meg azokat a fiatalokat és középkorúakat, akik ezt náluk korábban megtették!”

Bencsik szerint mindenkinek el kell döntenie, hogy be akarja-e oltatni magát, ám ha ezt nem teszi meg gyorsan és bizonytalan, „az innentől várja ki a sorát”, életkori alapon viszont ne rekesszék ki az oltási kampányból a fiatalabb korosztályokat egy olyan vírusmutáció terjedésekor, „amely nem tiszteli a kort”.

Szerinted igaza van Bencsik Jánosnak?

Ez a hét kérdése az Azonnalin.

NYITÓKÉP: Magyarország Kormánya / Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek