+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2021. március 24. szerda, 11:44
Orbán Viktor szerint akkor lehet majd nyitni, ha minden regisztrált 65 év feletti embert beoltottak – eközben a fiatalabb aktív réteg oltás nélkül marad a harmadik hullám kellős közepén. Változtatnál az oltási sorrenden? Szavazz!

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

Hétfőn tudtuk meg be Müller Cecília országos tisztifőorvostól, hogy a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca, a Johnson & Johnson, a Szputnyik V és a Sinopharm mellett újabb két koronavírus elleni vakcina nevét is meg kell tanulnunk: a kínai CanSino és az AstraZeneca Indiában gyártott vektorvakcinája, a CoviShield is engedélyt kapott az OGYÉI-től a magyarországi forgalomba hozatalra.

 

Hiába azonban a sok vakcina, és hiába a kormányzati kommunikáció a magyar oltási kampány sikerességéről, a járványügyi adatokon ez egyelőre nem látszik, és Orbán Viktor elmondása alapján nem mostanság lesz várható a nyitás: annak részleteit még egy hónapig tervezi kidolgozni, és húsvétra akár külön járványügyi korlátozásokat is hozhatnak. Mindez azért lényeges, mert a miniszterelnök szerint csak akkor kezdhetünk el nyitni, amikor minden, a vakcinára regisztrált 65 év feletti embert beoltottak már – hogy ez pontosan mikor jön el, nem tudni.

 

Így most a magyar egészségügy a 65 év feletti idősek oltására koncentrál, miközben a fiatalabb és sok esetben a home office kényelmét nélkülözni kényszerülő, aktív korosztályba tartozók az őket jobban támadó, brit vírusmutáció okozta harmadik hullámban aligha számíthatnak oltásra, hiába regisztráltak már akár hónapokkal korábban. Ráadásul ők – aktív munkaerőpiaci státuszukból adódóan – nagyobb kontaktusszámmal bírnak az időseknél, ezáltal jobban kitettek a harmadik hullámnak, és az idős rokonaikat is nagyobb eséllyel fertőzhetik tovább.

 

Ez zavarja a Jobbikból kilépett és Polgári Válasz néven új pártot alapított Bencsik Jánost, aki azt javasolja:

 

„Azok a 60 év feletti honfitársaink, akik március végéig nem regisztrálnak oltásra, a jövőben ne előzhessék meg azokat a fiatalokat és középkorúakat, akik ezt náluk korábban megtették!”

 

Bencsik szerint mindenkinek el kell döntenie, hogy be akarja-e oltatni magát, ám ha ezt nem teszi meg gyorsan és bizonytalan, „az innentől várja ki a sorát”, életkori alapon viszont ne rekesszék ki az oltási kampányból a fiatalabb korosztályokat egy olyan vírusmutáció terjedésekor, „amely nem tiszteli a kort”.

 

Szerinted igaza van Bencsik Jánosnak?

 

Ez a hét kérdése az Azonnalin.

 

NYITÓKÉP: Magyarország Kormánya / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás