Előválasztás Újbudán: Gy. Németh Erzsébet és Orosz Anna fej-fej mellett

2021.06.07. 08:18

Izgalmakat bőven tartogat a körzet: hibahatáron belül mérik a DK és a Momentum jelöltjét, ahogy a miniszterelnök-jelölti választáson is Dobrev Klárát és Karácsony Gergelyt.

Előválasztás Újbudán: Gy. Németh Erzsébet és Orosz Anna fej-fej mellett

Újabb közvélemény-kutatást közölt a Závecz Research és az IDEA Intézet: ezúttal a budapesti 2-es választókörzetben mérték fel az előválasztáson elinduló jelöltek, illetve a miniszterelnökjelölt-aspiránsok támogatottságát.

Az Újbuda székhelyű körzetben az előválasztás azért is tartogat izgalmakat, mert három országosan is ismert politikus indul a körzetben:

+ Barabás Richárdot, Újbuda egyik alpolgármesterét, a Párbeszéd szóvivőjét pártja, illetve az MSZP jelöli;

+ Gy. Németh Erzsébetet, humán területekért felelős főpolgármester-helyettest pártja, a DK mellett a Jobbik támogatja;

+ míg Orosz Annát, a Momentum alelnökét, Újbuda alpolgármesterét a Momentum indítja.

A kutatás szerint ha most tartanák a választásokat, azt a DK-s Gy. Németh Erzsébet nyerné meg, azonban a hibahatáron belül van Orosz Anna is.

Előbbit a válaszadók 31, utóbbit a 29 százaléka támogatja, azaz a két politikus között a különbség kisebb, mint a kutatásban foglalt öt százalékpontos hibahatár. Őket követi Barabás Richárd, akit a válaszadók 22 százaléka látná szívesen a körzet jelöltjeként.

Azonban még így is viszonylag magas a választ megtagadók, vagy dönteni nem tudók aránya: a megkérdezettek 15 százaléka nem tudta vagy nem akarta elárulni, hogy kire is szavazna. A Jobbik helyi önkormányzati képviselőjét, Bába Szilviát a megkérdezettek 4 százaléka támogatná – ő egyébként arról tájékoztatta az Azonnalit cikkünk megjelenését követően, hogy eleve nem is indulna a 2022-es választáson.

A kutatás felmérte az előválasztáson az eddig bejelentett miniszterelnök-jelöltek támogatottságát is Újbudán. A körzetben jelenleg

Dobrev Klára vezet, de hibahatáron belül van Karácsony Gergely is.

A DK EP-képviselőjét, Dobrevet a válaszadók 34, míg Budapest főpolgármesterét a 32 százaléka tenné meg miniszterelnök-jelöltnek. A dobogó harmadik lépcsőfokára Hódmezővásárhely polgármestere, Márki-Zay Péter fért fel (Mindenki Magyarországa Mozgalom), neki a támogatottsága Újbudán jelenleg 17 százalék, míg tőlük lemaradva 8 százalékos támogatottsággal bír Fekete-Győr András, a Momentum elnöke és miniszterelnökjelölt-jelöltje, és Jakab Péter – a Jobbik elnökére a körzetben a válaszadók 6 százaléka szavazna. A kutatás nem vizsgálta a korábbi MTA elnök, Pálinkás József támogatottságát, aki a nemrégiben alakult pártja, az Új Világ Néppárt színeiben indul el az ellenzéki előválasztáson miniszterelnök-jelöltként.

Az újbudai körzet annak ellenére is ellenzékinek nevezhető, hogy ott mind 2014-ben, mind 2018-ban a kormánypárti Simicskó István, a KDNP országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője győzött: 2014-ben 8,07 százalékponttal kapott többet a második helyezettnél, viszont 2018-ban mindössze csak 1,63 százalékponttal sikerült megelőznie a második helyen végző ellenzéki jelöltet, aki akkor éppen a 40,53 százalékot szerző, jelenleg az ellenzéki előválasztáson is induló Gy. Németh Erzsébet volt.

Azonban, ha az ellenzéki összefogás szempontjából releváns jelöltek eredményeit nézzük, akkor ők 2014-ben összesen 8,57, 2018-ban pedig már 13,1 százalékponttal szereztek többet, mint Simicskó.

Azaz aki megnyeri az előválasztást, nagy eséllyel a 2022-es parlamenti választáson is győztes lesz.

Hogy vajon a Fidesz-KDNP ismét Simicskó Istvánt indítja, még nem tudni.

A Závecz és az IDEA telefonos kutatása 2021. április 1-7 között készült 1539 fős mintával. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség szerint reprezentatív a választókerület felnőtt népességére, a hibahatár pedig öt százalékos.

Mint korábban beszámoltunk róla, az előválasztás július 26-tól kezdődik, amikortól a jelöltek formálisan is bejelentkezhetnek az előválasztásra. A választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék.

De egyáltalán hogyan lehet megtartani 106+1 előválasztást? Utánajártunk!

MONTÁZS: Azonnali FOTÓK: A politikusok Facebook-oldalai

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek