A Momentum támogatásával indul el az MSZP frakcióvezető-helyettese Szekszárdon

2021.06.05. 10:36

Harangozó Tamást pártja, az MSZP mellett a Párbeszéd és a Momentum is támogatja. Jelenleg így Tolna megye 1-es számú választókerületében három ellenzéki jelölt küzd meg azért, hogy ki lehessen 2022-ben a Fidesz-KDNP jelöltjének a kihívója.

A Momentum támogatásával indul el az MSZP frakcióvezető-helyettese Szekszárdon

Újabb nevet jelentett be az MSZP az ellenzéki előválasztáson: Harangozó Tamást, a párt országgyűlési képviselőjét és frakcióvezető-helyettesét, Harangozó Tamást indítják a Szekszárd székhelyű Tolna megye 1-es választókörzetben.

Azonban Harangozót nemcsak az MSZP és a Párbeszéd, hanem a Momentum is jelöli.

A választókerületben így már három jelölt küzd meg azért, hogy ki lehessen a Fidesz-KDNP jelöltje, vélhetően a körzetben eddig többször is győzedelmeskedő Horváth István kihívója:

+ Bozsolik Róbert, a közel hétezres lélekszámú Bátaszék polgármestere a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatásával indul;

+ Takács Lászlót, a Demokratikus Koalíció Tolna megyei koordinátorát pedig pártja jelöli.

Most hozzájuk csatlakozik Harangozó, aki 2010 óta országgyűlési képviselő, azonban eddig mindig listáról szerzett mandátumot: 2018-ban visszalépett az LMP akkori férfi társelnöke, az azóta már Momentum támogatásával Zuglóban induló Hadházy Ákos javára, míg 2014-ben a szavazatok 24,78 százalékát megszerezve maradt alul a térség fideszes országgyűlési képviselőjével, Horváth Istvánnal szemben.

A választókerület a Republikon Intézet korábbi elemzése szerint az ellenzék számára nehezebben nyerhető körzetek közé tartozik, 

mivel 2018-ban a Fidesz-KDNP abszolút többséggel, a szavazatok 51,56 százalékát megszerezve nyerte meg a körzetet,

miközben a mostani ellenzéki összefogásban résztvevő jelöltek összesen 45 százalékot kaptak.

Mint korábban beszámoltunk róla, az előválasztás július 26-tól kezdődik, amikortól a jelöltek formálisan is bejelentkezhetnek az előválasztásra. A választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék.

De egyáltalán hogyan lehet megtartani 106+1 előválasztást? Utánajártunk!

NYITÓKÉP: Harangozó Tamás / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek