+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2021. május 28. péntek, 10:20
Cukrozott tejszínhabos eper: borgyári tucattermékkel locsolják egymást a világ legszebb helyein átbringázó verseny győztesei.

Milyen bort vegyek? Mi bizony minden héten megírjuk. Lehet az egy családi pince jólmenő slágere, a nagytermelő tömegbora, egy garázsborászat parcellaszelekciója, kései szüretelésű cirfandli, magas savú rajnai vagy akár szerb ürmös, a lényeg, hogy finom legyen. De az se baj, ha meghökkent és kimozdít a kényelmes komfortzónából. Téged is, minket is. További szempont: ne legyen túl nehéz hozzájutni.

 

A Giro d'Italia a világ legjobb kerékpárversenye. Ezt nem sportszakmailag írom, mert ahhoz nem értek, hanem a versenyzők környezetére: mivel főleg Észak-Olaszországban tekernek, a tévén keresztül szurkolóknak a közvetítődrónok és helikopterek Európa legszebb városait és kultúrtájait mutogatják. Áttekernek a venetói és piemonti szőlőrengetegen, a gradoi Adria-parttól a szlovén-olasz határon lévő Cormóns szőlőhegyeiig, de Firenze és Siena érintésével gyönyörű díszlet a komplett Chianti Classico, Umbria Balatonja, a Trasimeno-tó mellett Perugiától Montalcinóig a Val d'Orcia festői cédrusfenyős dombjairól nem is beszélve.

 

Magyar szempontból ráadásul különösen izgalmas az idei verseny: Valter Attila ugyanis május közepén megszerezte a verseny aktuális vezetőjének járó rózsaszín trikót (eleve a Giro d'Italia színe is a rózsaszín), ami az egyik legnagyobb dolog, hovatovább sporttörténelmi siker, nem beszélve arról a gigantikus pezsgőspalackról, amit a dobogóra állva szét lehet locsolni.

 

ERRE VAN AZ ARRA

 

A verseny hivatalos pezsgője az Astoria rozé proseccója: ez eleve egy viszonylag új kategória, amit számos bortermelő ellenkezése közben nyomott le a bormarketinggépezet mindenki torkán. Halvány barackvirágszín, ízben semmiféle pezsgős jelleg, annyira friss, 2020-as az évjárat, láthatóan gyorsan kierjesztették, hogy májusra már a polcokon tündököljön, és a verseny végeztével egyre inkább leárazódjon. Az extra dry felirat ne tévesszen meg senkit: a pezsgőknél ezt azért használják, hogy a sznobok szárazként ihassák kedvenc 12-17 g/l körüli cukortartalommal bíró édes pezsgőjüket, a tényleg száraz pezsgőket brut néven kell keresni, a csontszárazakat pedig brut nature vagy nyerspezsgő címke alatt.

 

Ez is mutatja, hogy mennyire profi a pincészet: az Astoria ugyanis kifejezetten nem az ennél jóval szárazabb pezsgőket preferáló olasz, hanem nemzetközi szájízre tervezte meg ezt az italt. Csakhogy nincs annyira erős sava, hogy ezt megtámassza, így az édesség dominál.

 

Cukor, tejszínhab, eper: ez ennyit tud.

 

A legjobb felhasználása tényleg az ellocsolás: mármint ezt kínálni borhoz kevésbé értő vendégeknek, Giro-rajongó ismerősöknek. Ennyire jó versenyhez sokkal inkább passzolna mondjuk egy Contadi Castaldi-franciacorta vagy akár a Forma-1 pezsgőjének választott trentói Ferrari, mint egy ilyen borgyári tucattermék. Igaz, a rozé prosecco a legolcsóbb (és még vállalható) rózsaszín dolog a piacon.

 

10-es skálán? 4 pont (hogyhogy ennyi?)

Mennyibe kerül? elvileg 10 euró, de mindenhol leárazzák 7-re

Hol kapható? Ez sehol Magyarországon, Olaszországban szinte mindenhol.

 

Ajánlanál te is? Írj: martin kukac azonnali pont hu

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Tudatos Vásárlók Egyesülete megvizsgálta, mi pedig mutatjuk a nagy riasztóteszt eredményét.

Ezzel az amerikai gyógyszeripari cég közelebb került ahhoz, hogy az USA és az EU is engedélyezze a subunit-vakcináját.

A BBC újságírója az elfogott Nexta-blogger és aktivista állapotát látva azonnal kivonult a minszki sajtótájékoztatóról.

A Jobbik ezzel eddig egyedül van az ellenzéki térfélen a törvényjavaslat elfogadásával. Azt mondják: ha kormányra kerülnek, kiveszik a törvényből a problémás részeket.

Az ellenzéki szavazóbázist aktivizáló konzultáción szavazó budapestiek 99 százaléka nem akarja a kínai egyetemet.

Orbán Pekinggel szembeni politikájának támogatottsága Magyarországon nagyon alacsony, amit egyre inkább kihasznál az ellenzék, ez a szlovák kutatók szerint változásra kényszerítheti Orbánt.

Százötvenöt évvel ezelőtt tört ki az a konfliktus Poroszország és Ausztria között, ami az utóbbi vereségével végződött, és az osztrákok rászánták magukat a kiegyezésre a magyarokkal.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás