Eddig tudta tartani magát az olasz borszakma, behódoltak ők is

Szerző: Bukovics Martin
2021.02.27. 11:33

Rozéverziót csináltak a proseccónak. És nemzetközi szőlőfajtával kell megszínesíteni. Venetóban lázadnak, mi megkóstoltuk.

Eddig tudta tartani magát az olasz borszakma, behódoltak ők is

Milyen bort vegyek? Mi bizony minden héten megírjuk. Lehet az egy családi pince jólmenő slágere, a nagytermelő tömegbora, egy garázsborászat parcellaszelekciója, kései szüretelésű cirfandli, magas savú rajnai vagy akár szerb ürmös, a lényeg, hogy finom legyen. De az se baj, ha meghökkent és kimozdít a kényelmes komfortzónából. Téged is, minket is. További szempont: ne legyen túl nehéz hozzájutni.

Eddig tudta magát tartani az északolasz borszakma: a kereskedők és marketingesek évtizedes nyomásának végül engedve, megjelent a polcokon a prosecco rozéverziója. A prosecco a világ legtökéletesebb, marketingesek által valaha kitalált terméke: fogtak egy nem túl bonyolult és ízgazdag bort adó, magas savú, nem épp jó áron eladható fehérszőlőfajtát (glera a neve), kitalálták, hogy adnak hozzá némi szénsavat, találtak neki a környéken egy kellően jól csengő nevet (a Trieszt melletti, eredetileg szlovénajkú Prosek település olasz nevét), a technológiai leírást alaposan leszabályozták és levédették, és máris többször annyi pénzt fial, mint addig bármi, úgy, hogy amúgy sokkal olcsóbb a többi pezsgőnél.

És ha ez nem lenne elég, még finom is.

Aki egy kicsit jobban beleássa magát a prosecco iránt lelkesedésből a témába, nagyjából tizenöt perc után valamelyik olasz webshopban találja magát, hogy berendelje a különböző apellációkból származó proseccókat, és talán még col fondót is tesz a kosarába, a tömeggyártott termékekkel ellentétben palackban erjedt, onnan az elhalt élesztők eltávolítása nélkül forgalomba hozott proseccót.

Sokáig úgy nézett ki, hogy a prosecco lesz az utolsó olyan pezsgő, ami nem hódol be a rozék térhódítását jelző világtrendnek. De végül behódolt, amit maga a legutóbb 77 százalékos eredménnyel újraválasztott Luca Zaia legás venetói régióelnök – Matteo Salvini legnagyobb párton belüli ellenfele – jelentett be büszkén. Akkor lehet hivatalosan prosecco rozét forgalombahozni, ha az 85 százaléknyi glera mellett 15 százalékban pinot noirt is tartalmaz, ettől lesz ugyanis színe.

Számos helyi borász rögtön tiltakozni kezdett:

leértékeljük ezzel a borrégiót, az exportpiacok érdekében befekszünk a pénznek és a marketinggépezeteknek, megalázzuk a venetói hagyományokat, és ráadásul egy nemzetközi szőlőfajtával tesszük mindezt a kiváló helyi kékszőlő, a raboso helyett, mondták.

Hivatalosan már 2020 májusában piacra kerülhetett az áru, de igazából csak az elmúlt pár hétben vált látványossá, Olaszországban ugyanis ez lett a Valentin-nap hivatalos itala, a nagyobb szupermarketek tele voltak a minősíthetetlenül ocsmány rózsaszín masnikba csomagolt, a franciacortákhoz képest féláron árult rozéproseccókkal. Ezt aztán lehet elkurvulásnak, megújulásnak, a piac nyomásának való engedésnek, portfólióbővítésnek vagy épp látókörtágításnak is gondolni, egy biztos: amit kóstoltam, meglepően finom volt.

A La Gioiosa többszáz szőlőtermelő termését integráló cég, az egyik legismertebb és legnagyobb Treviso-környéki proseccogyártó, a termékei megbízható tömegtermékek, kellően olcsók, és mióta láttam, hogy az Autogrillben 10 euróba kerül a magnumpalackos brut proseccojuk, semmilyen bulit nem tudok már elképzelni nélküle. A rozéproseccójuk habzása elegáns, szájban visszafogott tejszínhabos eper, és egy minimális szőlőcukor, tökéletes mindenhogyan, körző-vonalzó ez is: mint fehér társa, egyformán popzene.

10-es skálán? 5 pont (hogyhogy ennyi?)

Mennyibe kerül? 6,30 euró (kicsivel 2000 forint fölött)

Hol kapható? Ez sehol, de egy magyar webshopban van egy másik.

Ajánlanál te is? Írj: martin kukac azonnali pont hu

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek