A hét bora: ezzel érdemes koccintani Biden elnökségére

Szerző: Bukovics Martin
2020.11.07. 17:07

A magyar prosecco meglepetésre Villányból érkezik. Mindent hoz, amit Joe Biden leendő elnökségétől reálisan el lehet várni: azaz a műfaji megkötéseken belül a kötelezőt.

A hét bora: ezzel érdemes koccintani Biden elnökségére

Mi bizony minden héten megírjuk, mit igyál. Lehet az egy családi pince jólmenő slágere, a nagytermelő tömegbora, egy garázsborászat parcellaszelekciója, kései szüretelésű cirfandli, magas savú rajnai vagy akár szerb ürmös, a lényeg, hogy finom legyen. De az se baj, ha meghökkent és kimozdít a kényelmes komfortzónából. Téged is, minket is. További szempont: ne legyen túl nehéz hozzájutni.

 

Elnézést a többhetes szünetért, pár kivétellel elfogyott a magyar borom. Szerencsére Szabó Zoltán hosszúhetényi sztárborász volt olyan kedves, hogy még a lockdown előtt hozott nekem segélycsomagot, hogy itt, Olaszországban is legyen mit inni. Az egyik rögtön a szomszédjából, Villányból érkezett azzal az ajánlással, hogy Ruppert Ákos Zizzije most a legjobb habzóbor a piacon, úgy igyam.

Hát úgy is ittam.

Első kortyra questo è il prosecco ungherese, azaz ez a magyar prosecco, tiszta körte benne minden, mintha a sarki Esselungából hoztam volna fel egy Mionettót, árban is ugyanott van, sőt, a harmatgyenge forint miatt ez még olcsóbb is. Az alapanyaga viszont jóval komolyabb egy proseccóénál: chardonnay és pinot nero, akarom mondani pinot noir alkotja, tömörebb is a korty, talán a habzás, a mousseux is durvább egy fokkal, de összességében rendben van.

Mármint a műfaji kereteken belül.

A gyöngyöző- és habzóborok ugyanis még véletlenül sem pezsgők, így egy tartályos erjesztésű, a champagneista lobbi által tankpezsgőnek nevezett Charmat- vagy éppen Martinotti-módszerrel készült bollicine izgalmait nem tudják hozni, mivel nem ment végbe bennük második erjedés. Ezek azok, ami rájuk van írva: borok, amikben annyi szén-dioxidot nyelettek el, hogy elérjék a gyöngyözőbornak (1-2,5 bar), illetve a habzóbornak (3 bar) írt túlnyomást.

De alapvetően borok, így ha borjellegük van, az nem feltétlenül baj, noha a műfaj példaképe és csúcsa, a prosecco lényege pont az, hogy egy annyira semmilyen szőlőfajtából készül, hogy nincs igazán borjellege, tisztára olyan, mint egy szénsavas fröccs, csak épp sokkal több almával és körtével. Amíg Magyarországon irtották az izsáki sárfehért, mondván csak sava van, nem jó az semmire, az olaszok a saját glerajukat kis pluszszénsavval már palackonként akár 10 euróért is el tudják adni.

A prosecco ugyanis a borok iPhone-ja: amíg nem dobták piacra, senki sem gondolta, hogy akarna belőle, most meg senki nem akar mást, hiszen kapható ez is, pláne ennyi pénzért.

Az európai borfogyasztók azonban patrióták, és kifejezetten szeretik, ha a világtrendeket hazai fordításban is megkóstolhatják. Meg eleve, ott az egész Kiskunság, tele lehetne újra rakni izsáki sárfehérrel vagy valami ahhoz hasonló rezisztens fajtával, és lehetne nyomni a tankpezsgőt. Ruppert Ákos ezzel a gyöngyözővel addig is bizonyítja, hogy az olasz siker semmi másból nem áll, mint szaktudásból és a technológia magabiztos alkalmazásából. Meg ügyes marketingből, de ezt a nyulas címkés pincének szintén nem kell elmagyarázni. Olyan gyorsan fogy el ez a Zizzi, mint ahogy Sleepy Joe bealszik majd a következő négy év trumpista vicceiben.

10-es skálán? 4 és fél pont

Mennyibe kerül? 2090-2290 forint

Hol kapható? Bortársaság

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek