A hét bora: a portugieser a mennybe megy

Szerző: Bukovics Martin
2021.01.09. 13:01

A villányi RedY brandnél magabiztosabban állandóan jó minőségű bisztróbort, na jó, fogalmazzunk magyarul, vörös ivóbort nehéz találni itthon.

A hét bora: a portugieser a mennybe megy

Milyen bort vegyek? Mi bizony minden héten megírjuk. Lehet az egy családi pince jólmenő slágere, a nagytermelő tömegbora, egy garázsborászat parcellaszelekciója, kései szüretelésű cirfandli, magas savú rajnai vagy akár szerb ürmös, a lényeg, hogy finom legyen. De az se baj, ha meghökkent és kimozdít a kényelmes komfortzónából. Téged is, minket is. További szempont: ne legyen túl nehéz hozzájutni.

A RedY nevű házasítást két okból találták ki a villányi borászok: egyrészt azért, hogy újrabrandelve el lehessen adni a rengeteg portugieserüket (magyarul kékoportó), másrészt azért, hogy az éttermekben ne csak a rozéknál meg a topszegmensben legyen jelen a borvidék. A cabernet sauvignon (380 hektár) után ugyanis kékoportóból (346 hektár) terem a legtöbb a villányi borvidéken, és ez Villány többi népszerű fajtájától, a kékfrankostól, a merlot-tól, a cabernet franc-tól eltérően jellemzően nem a hosszan érlelhető csúcsborok alapanyaga.

Nem beszélve arról, hogy fajtaborként nehéz nagyot villantani a portugieserrel (persze évről évre bebizonyítja valaki Villányból, hogy azért nem lehetetlen), meg hát eleve, miért magyarázom én, hogy miért készít házasítást egy borász, ha nem azért, hogy minél jobb bora legyen? A nevet nem tudom, mennyire kell magyarázni, én egészen addig nem értettem, míg el nem olvastam a honlapjukat: a red ugye vöröset jelent, az Y a végén pedig arra utal, hogy ez az Y-generáció borászainak bora, ami „nem csak könnyed és vidám, de gyümölcsös, fiatalos, bulis, kedves, pimasz, vagány és izgalmas egyben, nem akar több lenni, mint ami, de kevesebb sem”. Hát így.

Sokkal izgalmasabb a villányiak szigorú szabályzata: eszerint RedY névvel csak olyan bor kerülhet forgalomba, ami legalább 51, de legfeljebb 66 százalékban portugiesert tartalmaz, és van benne 20-49 százaléknyi zweigelt, blauburger, kadarka vagy kékfrankos is (ill. 0-14 százalék között jöhet bele egyéb, a borvidéken engedélyezett kékszőlőfajta bora). Vagyis jöhet ide minden, amit Nagy Testes Villányiként nem tudnának eladni. Szájban nem lehet sem túl hordós, sem túl tanninos, ellenben tele kell legyen piros és feketebogyós gyümölcsökkel. A bor egyencsavarzárral, egyenpalackban, egymásra rímelő megjelenésű címkével kerül forgalomba, diszkontláncokban, szuper- és hipermarketekben értékesíteni azt tilos – aki ezen közösen lefektetett játékszabályokkal szembemegy, akár a Villány eredetmegjelölés használatától is eltiltható.

De igazából mindegy is, hogy miért találták ki a RedY brandet, mert nagyon jól tették, hogy kitalálták:

a RedY-knél magabiztosabban állandóan jó minőségű bisztróbort, na jó, fogalmazzunk magyarul, vörös ivóbort nehéz találni itthon.

Mondom ezt úgy, hogy én a portugiesert alapvetően ki nem állhatom, mégis: vendégségben az egyik legismertebb villányi termelő, Günzer Tamás 2019-es RedY-jét kaptam, és beleszagolva-belekóstolva jöttem csak rá, mennyire jól jártam vele.

Nem annyira lila, mint egy portugieser, a színe inkább vörösbe hajlik, rengeteg benne a meggy, némi bors, gyönyörűek a savak, és mindez annyira itatja magát, hogy alig vettem észre, hogy közben már a harmadik pohárnál tartok. A RedY hivatalos honlapján azt írják, a 60 százaléknyi portugieser mellett kékfrankos és némi syrah is van benne – akár így van, akár nincs, ebben a borban egész egyszerűen minden a helyén van.

10-es skálán? 5 pont

Mennyibe kerül? 1990 forint

Hol kapható? Pannon Borbolt, a pincénél

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek