+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2021. január 9. szombat, 13:01
A villányi RedY brandnél magabiztosabban állandóan jó minőségű bisztróbort, na jó, fogalmazzunk magyarul, vörös ivóbort nehéz találni itthon.

Milyen bort vegyek? Mi bizony minden héten megírjuk. Lehet az egy családi pince jólmenő slágere, a nagytermelő tömegbora, egy garázsborászat parcellaszelekciója, kései szüretelésű cirfandli, magas savú rajnai vagy akár szerb ürmös, a lényeg, hogy finom legyen. De az se baj, ha meghökkent és kimozdít a kényelmes komfortzónából. Téged is, minket is. További szempont: ne legyen túl nehéz hozzájutni.

 

A RedY nevű házasítást két okból találták ki a villányi borászok: egyrészt azért, hogy újrabrandelve el lehessen adni a rengeteg portugieserüket (magyarul kékoportó), másrészt azért, hogy az éttermekben ne csak a rozéknál meg a topszegmensben legyen jelen a borvidék. A cabernet sauvignon (380 hektár) után ugyanis kékoportóból (346 hektár) terem a legtöbb a villányi borvidéken, és ez Villány többi népszerű fajtájától, a kékfrankostól, a merlot-tól, a cabernet franc-tól eltérően jellemzően nem a hosszan érlelhető csúcsborok alapanyaga.

 

Nem beszélve arról, hogy fajtaborként nehéz nagyot villantani a portugieserrel (persze évről évre bebizonyítja valaki Villányból, hogy azért nem lehetetlen), meg hát eleve, miért magyarázom én, hogy miért készít házasítást egy borász, ha nem azért, hogy minél jobb bora legyen? A nevet nem tudom, mennyire kell magyarázni, én egészen addig nem értettem, míg el nem olvastam a honlapjukat: a red ugye vöröset jelent, az Y a végén pedig arra utal, hogy ez az Y-generáció borászainak bora, ami „nem csak könnyed és vidám, de gyümölcsös, fiatalos, bulis, kedves, pimasz, vagány és izgalmas egyben, nem akar több lenni, mint ami, de kevesebb sem”. Hát így.

 

Sokkal izgalmasabb a villányiak szigorú szabályzata: eszerint RedY névvel csak olyan bor kerülhet forgalomba, ami legalább 51, de legfeljebb 66 százalékban portugiesert tartalmaz, és van benne 20-49 százaléknyi zweigelt, blauburger, kadarka vagy kékfrankos is (ill. 0-14 százalék között jöhet bele egyéb, a borvidéken engedélyezett kékszőlőfajta bora). Vagyis jöhet ide minden, amit Nagy Testes Villányiként nem tudnának eladni. Szájban nem lehet sem túl hordós, sem túl tanninos, ellenben tele kell legyen piros és feketebogyós gyümölcsökkel. A bor egyencsavarzárral, egyenpalackban, egymásra rímelő megjelenésű címkével kerül forgalomba, diszkontláncokban, szuper- és hipermarketekben értékesíteni azt tilos – aki ezen közösen lefektetett játékszabályokkal szembemegy, akár a Villány eredetmegjelölés használatától is eltiltható.

 

De igazából mindegy is, hogy miért találták ki a RedY brandet, mert nagyon jól tették, hogy kitalálták:

 

a RedY-knél magabiztosabban állandóan jó minőségű bisztróbort, na jó, fogalmazzunk magyarul, vörös ivóbort nehéz találni itthon.

 

Mondom ezt úgy, hogy én a portugiesert alapvetően ki nem állhatom, mégis: vendégségben az egyik legismertebb villányi termelő, Günzer Tamás 2019-es RedY-jét kaptam, és beleszagolva-belekóstolva jöttem csak rá, mennyire jól jártam vele.

 

Nem annyira lila, mint egy portugieser, a színe inkább vörösbe hajlik, rengeteg benne a meggy, némi bors, gyönyörűek a savak, és mindez annyira itatja magát, hogy alig vettem észre, hogy közben már a harmadik pohárnál tartok. A RedY hivatalos honlapján azt írják, a 60 százaléknyi portugieser mellett kékfrankos és némi syrah is van benne – akár így van, akár nincs, ebben a borban egész egyszerűen minden a helyén van.

 

10-es skálán? 5 pont

Mennyibe kerül? 1990 forint

Hol kapható? Pannon Borbolt, a pincénél

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Jelenleg ugyanis a legtöbb országból 10 napos kötelező karantén várna a szurkolókra. A döntőt, illetve a két elődöntőt is Londonban fogják megrendezni.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A kérdés, hogy a koronavírus különböző variánsai vagy a vakcina gyenge felépítése miatt nem érte el a WHO által előírt 50 százalékos hatékonyságot. Ha az előbbi, akkor a többi mRNS-vakcina hatékonysága kapcsán is kérdések merülhetnek fel.

A világ egyik legjobb kapusa, Gianluigi Buffon nem gazdag sejkekhez megy levezetni, hanem visszatér nevelőcsapatába, ahol 1995-ben kezdte legendás karrierjét.

Tanulságok az első fordulóból, Christian Eriksen, Ronaldo és a kólarészvények, lelátói homofóbia: itt az első Szotyizó már podcastban is!

Jeff Bezos cégbirodalma ugyanis a kizsákmányolás zászlóshajója is egyben. Eddig 10 ezer szignó.

A baj akkor lesz nagyon nagy, ha mi, ellenzékiek is ki akarjuk egymást rekeszteni, csak azért, mert nem mindenről gondolkodunk ugyanúgy, írta.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás