+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2021. január 9. szombat, 13:01
A villányi RedY brandnél magabiztosabban állandóan jó minőségű bisztróbort, na jó, fogalmazzunk magyarul, vörös ivóbort nehéz találni itthon.

Milyen bort vegyek? Mi bizony minden héten megírjuk. Lehet az egy családi pince jólmenő slágere, a nagytermelő tömegbora, egy garázsborászat parcellaszelekciója, kései szüretelésű cirfandli, magas savú rajnai vagy akár szerb ürmös, a lényeg, hogy finom legyen. De az se baj, ha meghökkent és kimozdít a kényelmes komfortzónából. Téged is, minket is. További szempont: ne legyen túl nehéz hozzájutni.

 

A RedY nevű házasítást két okból találták ki a villányi borászok: egyrészt azért, hogy újrabrandelve el lehessen adni a rengeteg portugieserüket (magyarul kékoportó), másrészt azért, hogy az éttermekben ne csak a rozéknál meg a topszegmensben legyen jelen a borvidék. A cabernet sauvignon (380 hektár) után ugyanis kékoportóból (346 hektár) terem a legtöbb a villányi borvidéken, és ez Villány többi népszerű fajtájától, a kékfrankostól, a merlot-tól, a cabernet franc-tól eltérően jellemzően nem a hosszan érlelhető csúcsborok alapanyaga.

 

Nem beszélve arról, hogy fajtaborként nehéz nagyot villantani a portugieserrel (persze évről évre bebizonyítja valaki Villányból, hogy azért nem lehetetlen), meg hát eleve, miért magyarázom én, hogy miért készít házasítást egy borász, ha nem azért, hogy minél jobb bora legyen? A nevet nem tudom, mennyire kell magyarázni, én egészen addig nem értettem, míg el nem olvastam a honlapjukat: a red ugye vöröset jelent, az Y a végén pedig arra utal, hogy ez az Y-generáció borászainak bora, ami „nem csak könnyed és vidám, de gyümölcsös, fiatalos, bulis, kedves, pimasz, vagány és izgalmas egyben, nem akar több lenni, mint ami, de kevesebb sem”. Hát így.

 

Sokkal izgalmasabb a villányiak szigorú szabályzata: eszerint RedY névvel csak olyan bor kerülhet forgalomba, ami legalább 51, de legfeljebb 66 százalékban portugiesert tartalmaz, és van benne 20-49 százaléknyi zweigelt, blauburger, kadarka vagy kékfrankos is (ill. 0-14 százalék között jöhet bele egyéb, a borvidéken engedélyezett kékszőlőfajta bora). Vagyis jöhet ide minden, amit Nagy Testes Villányiként nem tudnának eladni. Szájban nem lehet sem túl hordós, sem túl tanninos, ellenben tele kell legyen piros és feketebogyós gyümölcsökkel. A bor egyencsavarzárral, egyenpalackban, egymásra rímelő megjelenésű címkével kerül forgalomba, diszkontláncokban, szuper- és hipermarketekben értékesíteni azt tilos – aki ezen közösen lefektetett játékszabályokkal szembemegy, akár a Villány eredetmegjelölés használatától is eltiltható.

 

De igazából mindegy is, hogy miért találták ki a RedY brandet, mert nagyon jól tették, hogy kitalálták:

 

a RedY-knél magabiztosabban állandóan jó minőségű bisztróbort, na jó, fogalmazzunk magyarul, vörös ivóbort nehéz találni itthon.

 

Mondom ezt úgy, hogy én a portugiesert alapvetően ki nem állhatom, mégis: vendégségben az egyik legismertebb villányi termelő, Günzer Tamás 2019-es RedY-jét kaptam, és beleszagolva-belekóstolva jöttem csak rá, mennyire jól jártam vele.

 

Nem annyira lila, mint egy portugieser, a színe inkább vörösbe hajlik, rengeteg benne a meggy, némi bors, gyönyörűek a savak, és mindez annyira itatja magát, hogy alig vettem észre, hogy közben már a harmadik pohárnál tartok. A RedY hivatalos honlapján azt írják, a 60 százaléknyi portugieser mellett kékfrankos és némi syrah is van benne – akár így van, akár nincs, ebben a borban egész egyszerűen minden a helyén van.

 

10-es skálán? 5 pont

Mennyibe kerül? 1990 forint

Hol kapható? Pannon Borbolt, a pincénél

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szabadságpárti Herbert Kickl „egészségügyi apartheidnek“ nevezte Izrael sikeres oltási politikáját.

Az országot irányító. Abdel Fattah el-Sziszi altábornagy amúgy brutális katonai rezsimje 2013-ben puccsal vette el a hatalmat az Izrael- ellenes és antiszemita Muszlim Testvériségtől, most eltökélte, hogy a zsidóságról is oktatni fogja a fiatalokat.

Az EP-beli szavazás ugyan titkos lesz, de az Azonnali utánajárt, hogyan fognak szavazni a magyar EP-képviselők.

Miután Lengyelországban életbe lépett Európa egyik legszigorúbb abortusztörvénye, a dán liberális Radikális Párt azt szeretné, ha Dánia ingyenes abortuszt biztosítana az arra rászoruló lengyel nőknek.

Generációk nőttek fel az általa magyar nyelvre átültetett rajzfilmek szövegén. Mégis: a kádári kultúrpolitika meglehetősen mostohán kezelte Romhányi József munkásságát.

De Szlovákiában a Pfizer-BioNTech vakcinája is csak egy kicsit elfogadottabb az orosz vakcinánál egy felmérés szerint, amiből az is kiderül: félmillió ember kizárólag Szputnyik-vakcivával oltatná be magát.

Amíg a magyar közbeszédet a parizer uralja, tőlünk délre szerencsére még tudják, mik a fontos dolgok az életben.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

A fideszes EP-képviselők kiléptek az Európai Néppárt frakciójából, de merre tovább, és hogyan hat majd a szakítás a Fidesz német gazdasági körökkel és Angela Merkellel ápolt jó kapcsolatára?

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Twitter megosztás Google+ megosztás