A hét bora: limonádé felnőtteknek

Szerző: Bukovics Martin
2021.06.12. 08:30

Ez a bor egy annyira ritka szőlőfajtából készült, hogy ez belőle az egyetlen, ami kapható az egész világon.

A hét bora: limonádé felnőtteknek

Milyen bort vegyek? Mi bizony minden héten megírjuk. Lehet az egy családi pince jólmenő slágere, a nagytermelő tömegbora, egy garázsborászat parcellaszelekciója, kései szüretelésű cirfandli, magas savú rajnai vagy akár szerb ürmös, a lényeg, hogy finom legyen. De az se baj, ha meghökkent és kimozdít a kényelmes komfortzónából. Téged is, minket is. További szempont: ne legyen túl nehéz hozzájutni.

 

A csomorikát a pécsi borvidéken pezsgőalapborként használták korábban, ám miután a pécsi pezsgő gyártása gyakorlatilag megszűnt, a fajta pedig nem ad túl karakteres bort, és a fogyasztók érdeklődése sem az ilyesmit keresi, lassan átvették a hatalmat más szőlőfajták.

Olyannyira, hogy a magyar piacon a mohácsi szőlőhegyen lévő Planina borház csomorikája az egyetlen, azaz mivel ez egy ottani fajta, lényegében az egész világon ez az egyetlen olyan bor, ami csomorikából készült, és kapható.

A pince tulajdonosa, Horváth Zoltán az Azonnalinak elmesélte, neki is mindössze 0,2 hektáron terem csomorika, amit hosszú fürtjei miatt helyben van, hogy összetévesztenek a juhfarkkal, de tudtával olyan baranyai juhfark sincs a piacon, ami igazából amúgy csomorika.

Ő bort azért készített belőle, mert egész egyszerűen kíváncsi volt arra, hogy milyen ez a fajta valójában. Annyi rossz bort ivott ugyanis belőle, hogy nem hitte el, nem tud ennél többet:  berakták a nagy, borköves hordókba, ahol a hordóíz elfedte az eleve visszafogott csomorika jellegzetességeit. Szerinte ha valamiből tartályos bort kell készíteni, az pont ez, hiába mondják azt sokan, hogy márpedig a nagyapjuk is berakta a hordóba. Hát persze hogy berakta, hiszen nem volt neki acéltartálya. Azóta viszont eltelt némi idő, és a borászati technológia óriásit fejlődött.

Horváth Zoltán tapasztalatai szerint a csomorika nagyjából annak felel meg, mint Észak-Olaszországban a proseccók alapanyagát adó glera: jó savú, alacsony alkoholú, visszafogott aromatikájú bor, ami tökéletes tankpezsgők és habzóborok alapanyagának. Fajtabort pedig azért készített a némileg visszafogott terhelésű alapanyagból, mert egész egyszerűen kíváncsi volt rá, és a jó végeredmény alapján úgy látja, a magyar borászatnak ugyanúgy

újra kellene gondolni az autochton fajtákhoz és az azokból történő borkészítéshez való viszonyt, mint az olaszok tették, mert még a lesajnált csomorika alapján is bőven van potenciál bennük.

A hamvaiból valamennyire épp újjáéledni próbáló pécsi pezsgő ma főleg zenitből készül, de pont Horváth Zoltán kísérletezik ezen túl csomorikával és királyleánykával is, igaz, földrajzilag a mohácsi dombok inkább az ugyancsak löszös és Duna-parti szekszárdi borvidékhez tartoznak, mintsem a Mecsek lankáin elterülő pécsihez, de hát egy dolog a földrajz, és más dolog a megyerendszer.

Színe alig van, kortyban pedig lime, citrom, grapefruit és ezek savai, mint egy olyan jó értelemben vett limonádéban, amibe nem tesznek feleslegesen cukrot, szirupot, ízesítőket, nem dobálják bele a gyümölcsöket héjastul-vegyszerestül, hanem gondosan lehámozzák őket, tesznek bele egy csomó jeget és egy kevés vizet, hogy inkább a gyümölcsök közt olvadó jég domináljon.

Szóval felfrissít, az eleve alacsony, 11 százalékos alkoholt gyakorlatilag nem is érezni, a citrusok savait ellenben annál tovább. Az ennyire könnyű borokra nem jellemző, de ez bontás után napokig eláll, és tartja a formáját. Nyárra ennél a csomorikánál jobbat kitalálni sem lehetne, Horváth Zoltán Mohácson meg csak simán megcsinálta nekünk.

Itt az idő új értelmet adni annak, hogy nekünk Mohács kell.

10-es skálán? 5 pont (hogyhogy ennyi?)

Mennyibe kerül? 1990 forint körül

Hol kapható? Garázsborok.hu és Pannon Borbolt

Ajánlanál te is? Írj: martin kukac azonnali pont hu

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek