Ez a bor egy annyira ritka szőlőfajtából készült, hogy ez belőle az egyetlen, ami kapható az egész világon.
Milyen bort vegyek? Mi bizony minden héten megírjuk. Lehet az egy családi pince jólmenő slágere, a nagytermelő tömegbora, egy garázsborászat parcellaszelekciója, kései szüretelésű cirfandli, magas savú rajnai vagy akár szerb ürmös, a lényeg, hogy finom legyen. De az se baj, ha meghökkent és kimozdít a kényelmes komfortzónából. Téged is, minket is. További szempont: ne legyen túl nehéz hozzájutni.
A csomorikát a pécsi borvidéken pezsgőalapborként használták korábban, ám miután a pécsi pezsgő gyártása gyakorlatilag megszűnt, a fajta pedig nem ad túl karakteres bort, és a fogyasztók érdeklődése sem az ilyesmit keresi, lassan átvették a hatalmat más szőlőfajták.
A pince tulajdonosa, Horváth Zoltán az Azonnalinak elmesélte, neki is mindössze 0,2 hektáron terem csomorika, amit hosszú fürtjei miatt helyben van, hogy összetévesztenek a juhfarkkal, de tudtával olyan baranyai juhfark sincs a piacon, ami igazából amúgy csomorika.
Ő bort azért készített belőle, mert egész egyszerűen kíváncsi volt arra, hogy milyen ez a fajta valójában. Annyi rossz bort ivott ugyanis belőle, hogy nem hitte el, nem tud ennél többet: berakták a nagy, borköves hordókba, ahol a hordóíz elfedte az eleve visszafogott csomorika jellegzetességeit. Szerinte ha valamiből tartályos bort kell készíteni, az pont ez, hiába mondják azt sokan, hogy márpedig a nagyapjuk is berakta a hordóba. Hát persze hogy berakta, hiszen nem volt neki acéltartálya. Azóta viszont eltelt némi idő, és a borászati technológia óriásit fejlődött.
Horváth Zoltán tapasztalatai szerint a csomorika nagyjából annak felel meg, mint Észak-Olaszországban a proseccók alapanyagát adó glera: jó savú, alacsony alkoholú, visszafogott aromatikájú bor, ami tökéletes tankpezsgők és habzóborok alapanyagának. Fajtabort pedig azért készített a némileg visszafogott terhelésű alapanyagból, mert egész egyszerűen kíváncsi volt rá, és a jó végeredmény alapján úgy látja, a magyar borászatnak ugyanúgy
A hamvaiból valamennyire épp újjáéledni próbáló pécsi pezsgő ma főleg zenitből készül, de pont Horváth Zoltán kísérletezik ezen túl csomorikával és királyleánykával is, igaz, földrajzilag a mohácsi dombok inkább az ugyancsak löszös és Duna-parti szekszárdi borvidékhez tartoznak, mintsem a Mecsek lankáin elterülő pécsihez, de hát egy dolog a földrajz, és más dolog a megyerendszer.
Színe alig van, kortyban pedig lime, citrom, grapefruit és ezek savai, mint egy olyan jó értelemben vett limonádéban, amibe nem tesznek feleslegesen cukrot, szirupot, ízesítőket, nem dobálják bele a gyümölcsöket héjastul-vegyszerestül, hanem gondosan lehámozzák őket, tesznek bele egy csomó jeget és egy kevés vizet, hogy inkább a gyümölcsök közt olvadó jég domináljon.
Szóval felfrissít, az eleve alacsony, 11 százalékos alkoholt gyakorlatilag nem is érezni, a citrusok savait ellenben annál tovább. Az ennyire könnyű borokra nem jellemző, de ez bontás után napokig eláll, és tartja a formáját. Nyárra ennél a csomorikánál jobbat kitalálni sem lehetne, Horváth Zoltán Mohácson meg csak simán megcsinálta nekünk.
Itt az idő új értelmet adni annak, hogy nekünk Mohács kell.
10-es skálán? 5 pont (hogyhogy ennyi?)
Mennyibe kerül? 1990 forint körül
Hol kapható? Garázsborok.hu és Pannon Borbolt
Ajánlanál te is? Írj: martin kukac azonnali pont hu
Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!
Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.