+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. augusztus 29. szombat, 08:08
Amikor egy szőlészeti-borászati egyetem pontosan azt teszi, amit kell: ennél fogyaszthatóbb a szakmai munka nem is lehet!

Mi bizony minden héten megírjuk, mit igyál. Lehet az egy családi pince jólmenő slágere, a nagytermelő tömegbora, egy garázsborászat parcellaszelekciója, kései szüretelésű cirfandli, magas savú rajnai vagy akár szerb ürmös, a lényeg, hogy finom legyen. De az se baj, ha meghökkent és kimozdít a kényelmes komfortzónából. Téged is, minket is. További szempont: ne legyen túl nehéz hozzájutni.

 

A pécsi pezsgő valaha fogalom volt.

 

Habár a pezsgőkhöz automatikusan a műfaj bölcsőjét, Champagne-t szokás társítani itthon is, és a franciákhoz hasonlítanak minden szereplőt ezen a piacon, azt azért tudni lehet, hogy a sikeres emberek borából Magyarországon már az 1800-as években is palackok millióit állították elő. Noha 1806-ban már működtek némi pezsgőt készítő pincék Sümegen, a magyar pezsgőgyártás első fecskéje az 1825-ös alapítású pozsonyi pezsgőgyár volt, amit aztán a Prückler-féle 1834-es pesti, majd a Littke Lőrinc által alapított 1859-es pécsi követett – évtizedekkel Törley József hazatérése előtt.

 

Pécsett jó biznisz volt pezsgőgyárat nyitni, hiszen a város a 19. században a magyar borkereskedelem egyik központja volt, az a rengeteg lejtő a Mecseken a belváros fölött nem villákkal és panelházakkal, hanem szőlővel volt tele. Számos városrész egykori dűlők nevét őrzi ma is: Havihegy, Aranyhegy, Donátus, Deindol, Makár. A filoxéravész és borhamisítási botrányok aztán betettek ennek, hogy a 20. század többi történelmi eseményéről ne is ejtsek szót. Ma a borvidék csak árnyéka egykori önmagának, a pécsi pezsgő emlékét csak a gyakorlatilag rendezvényteremként működő belvárosi Pezsgőház őrzi, de elkötelezett emberekből azért ma sincs hiány. 

 

Kevesen tudják például, hogy a magyar szőlészeti tudás legnagyobb része Pécshez köthető ma is, pontosabban az 1949-ben egy egyházi birtokból létrejött szőlészeti és borászati kutatóintézethez, ami ma a Pécsi Tudományegyetem részeként működik. Ha Szigetvárról Pécsre a 6-os úton autózunk be, azonnal feltűnik, hogy van egy 30 hektáros szőlőterületük, benne egy több, mint 1800 szőlőfajtából álló fajtagyűjteménnyel, ami a világ hatodik legnagyobb ilyen génbankja. Ráadásul ez az egyetlen hely itthon, ahol világszínvonalú rezisztens szőlőfajta-nemesítés folyik: hogy ez miért jó és miről szól, arról pont múlt héten írtam A hét borában. Szóval szaktudás, lelkesedés és tervek bőven vannak Baranya központjában,

 

már csak figyelem és némi forrás kell nekik, hogy elkezdhessék visszaemelni Pécset régi fényére.

 

Az egyetemnél találták ki pár éve azt is, hogy illene újra pécsi pezsgőt készíteni. (Az, hogy van a piacon egy Littke márkanevű pezsgő ma is, ne tévesszen meg senkit: a svéd-magyar tulajdonos csak a márkanevet és a pécsi Pezsgőházat tulajdonolja, a pezsgőalapbor nem a pécsi, hanem a zalai borvidékről, Nagyradáról érkezik.) Pécs többet érdemel, gondolhatták a kutatónál, és a zenit nevű szőlőfajtából készítettek hagyományos eljárással, azaz palackos erjesztéssel egy kifejezetten jó pezsgőt. Az alapbor még 2017-es, azaz három éven át érlelődött palackban. A borszakírói leírást hanyagolom, elég ha annyit írok, hogy minden megvan benne, ami egy jó pezsgőhöz kell, nem olyan, mint egy Champagne, sokkal több benne a gyümölcs: tiszta körte a vége. Pécs az Pécs, akkor lesz jó, ha nem is akar Champagne lenni.

 

Külön jó hír, hogy a túl hosszú és hivatalos Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet nevet lecserélik boraik címkéin a sokkal jobban hangzó Pécsi Egyetemi Borbirtokra. A pezsgőjük neve (Nadír 63) csillagászati fogalmakkal való játék a zenit mint szőlőfajta neve kapcsán (a nadír a zenit átellenes pontja az éggömbön), én konzervatív fogyasztóként az ilyesmire nem vagyok vevő, viszont mivel 600 palack készült csak belőle, és 2017 után csak idén szüreteltek pezsgőalapbort, amiből pezsgő legkorábban 2022-ben lesz, ezért arra biztatok mindenkit, adjon egy esélyt nekik, és make Pécs great again.

 

10-es skálán? 6 pont

Mennyibe kerül? 3990 Ft

Hol kapható? Szeptembertől az egyetem borboltjában, több Baranya megyei vendéglátóhelyen és a Pannon Borbolt webshopjában.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

Az elmúlt egy hónapban adták be az eddigi összes covid elleni oltás 58 százalékát, de ez nem egységesen oszlik el a világon. Mutatjuk, hogyan áll az oltásokkal Közép-Európa!

Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóinformációk szerint az FPÖ elnökével azt tervezte, hogy a szélsőjobboldali pártra cseréli le a Zöldeket a kormányban. Az FPÖ-frakció akadályozta ezt meg.

„Itt valami nagyon rohad”, mondta Voiculescu a román egészségügyről az őt híressé tevő 2019-es Colectiv című dokumentumfilmben.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás