+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. augusztus 22. szombat, 08:07
A bioborok általában kifejezetten drágák itthon, ez viszont nem az, és mégis kifejezetten finom. Elmondjuk, mi a titok.

Mi bizony minden héten megírjuk, mit igyál. Lehet az egy családi pince jólmenő slágere, a nagytermelő tömegbora, egy garázsborászat parcellaszelekciója, kései szüretelésű cirfandli, magas savú rajnai vagy akár szerb ürmös, a lényeg, hogy finom legyen. De az se baj, ha meghökkent és kimozdít a kényelmes komfortzónából. Téged is, minket is. További szempont: ne legyen túl nehéz hozzájutni.

 

Biobor alapvetően kétféleképpen készülhet. Van a gyakoribb, a nyugat-európai prémiumboros termelőknél és lassan itthon is egyre mainstreamebbé váló verzió, amikor az eddigi szőlőművelési folyamatokat átállítják a biocertifikáció által megköveteltre. Azaz egyszerre marad minden és nem marad semmi. Gyomirtózás helyett kapálnak és/vagy olyan talajtakaró növényeket ültetnek a tőkék közé, amelyek nem nőnek nagyra. Műtrágyát nem használnak többé, a különböző, viszonylag olcsó felszívódó permetszerek helyett pedig gyakrabban, egyúttal drágábban kell permetezni környezetbarátabb anyagokkal. A végeredmény viszont ugyanúgy az a jól bejáratott termék lesz, amit a fogyasztó a pincészettől ismer, csak ezúttal rajta lesz egy hivatalos biós plecsni is, ha a bor bio lett.

 

És van a ritkább verzió, ami a szőlőfajtából indul ki: mivel tudható, hogy mondjuk a pinot noir hiába az egyik legdrágábban eladható fajta, alapvetően ritka hisztis és rothadékony, ezért eleve nem is foglalkoznak vele, keresnek inkább olyanokat, amiket alig vagy szinte soha nem kell permetezni. (Természetesen biocertifikáció esetén műtrágyát használni, gyomirtózni, felszívódó szerekkel permetezni ezesetben sem lehet.) A tudomány arra halad, amerre ők is: számos szőlészeti kutatóintézetben elkezdtek komolyan foglalkozni olyan új szőlőfajták nemesítésével, amelyek ellenállnak egy sor betegségnek. Ezek telepítésével ugyanis jelentősen olcsóbbá, ezáltal fenntarthatóbbá válik a szőlőtermelés, ismeretlenségük (még a szakmában is) miatt azonban jóval nehezebb értékesíteni őket.

 

Kóstolt-e már bárki biancát? Kunbarátot? Jázmint? Sylvert? Solarist? Sauvignacot? Regentet? Cabernet és/vagy seyval blanc-t?

 

Sanyarúbb klímájú, fű alatt a globális felmelegedés pozitív hatásaiban reménykedő lengyel- és németországi termelőkön és egy-két elkötelezett pioníron kívül alig-alig merik ezeket fajtanévvel forgalomba hozni. Inkább ráhúznak valami jól hangzó nevet.

 

Az első verzióban az a jó, hogy a biora való átállás akár egyik évről a másikra is megvalósítható: nem kell átoltani az ültetvényt, az a biológiai átállás éveiben is ugyanúgy terem, mint eddig, azaz van belőle bevétele a pincének, csak épp a munka lesz több, amit aztán remélhetőleg bele tud építeni a bor annak biobor jellege miatt magasabb árába is a termelő. A másodikban pedig az a jó, ha egy új ültetvényt telepít egy borászat, akkor rezisztens szőlőfajta telepítésével, a jóval kevesebb permetezési forduló miatt eleve alacsonyabb jövőbeli költségekkel tud tervezni, cserébe viszont találnia kell egy olyan szőlőfajtát, amit nemcsak olcsó termelni, de borának íze is jó – és ez egyáltalán nem könnyű, a tudományos kísérletezés során a bor jó íze nem mindig szempont.

 

A hajós-bajai borvidék sztárja, Koch Csaba talált egy ilyen szőlőfajtát. Az az eredeti neve, hogy panonija, Magyarországon a sokkal bénábban hangzó castellum nevet kapta. A fajtát a vajdasági Karlócán (Sremski Karlovci), a legjobb olaszrizling-klónok otthonában kísérletezték ki és nemesítették: apai ágon rajnai rizling, anyai ágon pedig nagyjából ott a fél világ (itt leírták, hogyan). Ilyen maga a bor is, amit Koch Csaba a magyar piacot ismerve érthető módon nem a szőlőfajta nevével, hanem a szőlőművelés mikéntjével hozott forgalomba Organic néven: struktúrában, savakban és illatjegyekben olyan, mintha összeraktunk volna egy itthoni rajnai rizlinget egy olasszal. Nem tud annyit, és nem is akar, mint egy badacsonyi vagy egy somlói, viszont kifejezetten jól iható, a szupermarketek polcairól levéve kifejezetten vállalható fogás.

 

Vagyis aki mindenféle vélt vagy valós sznobkodástól mentesen akar inni egy biobort, vagy csak valamiféle fenntarthatóságpárti-patrióta fogyasztói magatartásból támogatni akarja a rezisztens szőlőfajtákból készült borok előrenyomulását a borpiacon, Kochéknak köszönhetően úgy teheti ezt meg mostantól, hogy egy kitűnő ár-érték arányú, finom, ráadásul ízig-vérig közép-európai bort kap cserébe.

 

Best buy, fröccsnek is, magadnak is, boros haveroknak is.

 

10-es skálán? 4,5 pont

Mennyibe kerül? 1100-1500 forint között

Hol kapható? Egyelőre csak a pincészet webshopjában és borkereskedéseiben (Budapest, Szeged, Kecskemét, Baja, Bácsalmás, Borota, Gödöllő), mivel alig két hónapja került forgalomba

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

Az elmúlt egy hónapban adták be az eddigi összes covid elleni oltás 58 százalékát, de ez nem egységesen oszlik el a világon. Mutatjuk, hogyan áll az oltásokkal Közép-Európa!

Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóinformációk szerint az FPÖ elnökével azt tervezte, hogy a szélsőjobboldali pártra cseréli le a Zöldeket a kormányban. Az FPÖ-frakció akadályozta ezt meg.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás