+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2021. március 23. kedd, 19:10
Noha semmi köze a másik Ferrarihoz, az egyik legjobb ár-érték arányú olasz pezsgő így is kitűnő választás: megszűnőben ugyanis a Champagne egyeduralma.

Milyen bort vegyek? Mi bizony minden héten megírjuk. Lehet az egy családi pince jólmenő slágere, a nagytermelő tömegbora, egy garázsborászat parcellaszelekciója, kései szüretelésű cirfandli, magas savú rajnai vagy akár szerb ürmös, a lényeg, hogy finom legyen. De az se baj, ha meghökkent és kimozdít a kényelmes komfortzónából. Téged is, minket is. További szempont: ne legyen túl nehéz hozzájutni.

 

Végre, kiáltottam fel, amikor a Forma-1-es pezsgőcseréről szóló hírt olvastam. Az ugyanis ízlésváltást jelez: egyre jobban előtérbe kerülnek a tiszta, gyümölcsös aromákat is megjelenítő pezsgők, és egyre kevésbé lesz ciki, ha valaki hozzám hasonlóan nem szereti, ha a pezsgőt elárasztja a champagne-okra a versenytársakéhoz képest hosszabb érlelésük miatt annyira jellemző briósos-kekszes-nugátos-tósztos íz (brr, a teljes Champagne-i aromatérképet itt lehet megnézni). Ez nem jelenti persze azt, hogy

 

a Champagne elsősége és etalonjellege eltűnne, sokkal inkább azt, hogy polgárjogot nyernek nem alatta, hanem immáron mellette más stílusok is.

 

Semmi sem mutatja jobban, hogy a 140 évvel ezelőtti helyzethez képest ma mennyivel nehezebb lenne Törley József dolga a magyar pezsgőkultúra megteremtésére, mint az, ahogyan a magyar sajtóban azt a hírt megírták, miszerint mostantól nem champagne-okkal, hanem egy kiváló olasz pezsgővel, a trentói Ferrarival koccintanak alsó hangon három évig a Forma-1-ben. A Telex habzóborként, a Vezess.hu szénsavas borként mutatja be a legjobb ár-érték arányú olasz pezsgőt, de van némi fogalomzavar a fejeikben: a szénsavas bor (gyöngyözőbor, habzóbor) ugyanis nem pezsgő, hiszen szénsav kerül a borba, a Ferrari – mint minden trentói pezsgő – viszont az, hiszen erjedéssel keletkezik benne a szén-dioxid. Sőt, ugyanazzal a metódussal, mint Champagne-ban: palackos erjesztéssel és érleléssel. Metodo classico, ragazzi.

 

A tévedésük oka baromi egyszerű és totál elterjedt: a hírt angol nyelvű forrásból írták meg, aki pedig nem ismeri az angol szaknyelvet, azt gondolja, hogy csak a champagne szó jelent pezsgőt, a sparkling wine viszont nem. Holott dehogynem, a sparkling wine is pezsgőt jelent, olyannyira, hogy az angolok saját, egyre kiválóbb és merészebb árazású dél-angliai, terroirügyileg lényegében a Champagne földrajzi-klimatikus meghosszabbodásaként jellemezhető pezsgőiket is így hívják. Miután korábban a brit borpiac volt a világ legfontosabbika, és a pezsgő sokáig egyet jelentett a valamikor nagyjából 1650 után kitalált Champagne-nyal, ezért ragadt rá az angol köznyelvben ez az egyébként csak és kizárólag a Champagne-ban mint borvidéken készülő pezsgőkre használható szó (a nem Champagne-ban, de champagne-i eljárással Franciaországban készült pezsgőket egyébként crémant-nak hívják, és jóval olcsóbbak).

 

A Champagne hatására kezdett el mindenki pezsgőt készíteni a világban, a palackos erjesztéssel és érleléssel készülő eljárást hívják ezért hagyományos, klasszikus, hovatovább egyenesen Champagne-eljárásnak is. A bor az első erjedés (a mustban lévő cukorból alkohol és szén-dioxid keletkezik, amit bor esetében elvezetnek, ezért veszélyes némely pince szüret után), a pezsgő a második erjedés (itt azonban nem vezetik el a keletkező szén-dioxidot, hanem elnyeletik, ezért van buborék a pezsgőben) – ez minél kisebb helyen történik, annál drágább és izgalmasabb eljárás. (A másik, széles körben használt eljárás a tartályos erjesztés: ott akár egymillió literes cuvéetartályban történő házasítást követően 200 ezer literes tartályokban erjed a pezsgő, rövidebb ideig. Ez az 1895-ben kitalált Martinotti-módszer, amit ma jellemzően az 1500 forint alatti pezsgőknél használnak. A többi eljárásról itt lehet olvasni.)

 

A nagy magyar pezsgőforradalom idején Törley József maga is Reimsből tért haza és hozott magával egy francia pezsgőmestert, Louis François-t, hogy kihozza a hasonlóan meszes alapkőzetű etyeki dűlőkből azt, amit a franciáknál látott. Amikor mai utódaik akár a Somlón (Kreinbacher), akár Budafokon (Törley, Szentesi József, Garamvári Vencel), akár Erdélyben (Carassia) palackos erjesztéssel és érleléssel készítenek pezsgőt, egy cél lebeg a szemük előtt: olyan jót csinálni, mint Champagne-ban. Van, aki egyenesen Champagne-ból hoz borászt, tanácsadót, hogy aztán a legjobb hazai borblogon megírhassák róla: hát, ez azért ez még mindig nem Champagne, cserébe viszont baromi finom és óriási vétel.

 

Ez nincs mindenhol így. Észak-Olaszországban a gordiuszi csomó feloldásaként a két híres, alapvetően szintén a Champagne által ihletett pezsgős borvidéken, a lombardiai Franciacorta, valamint a trentinói Trento környékén a kialakult szigorú eredetvédelmi rendszereknek köszönhetően a mondás mára az lett:

 

készítsünk olyan jót, mint szoktunk.

 

A LEGALAPABB FERRARI IS NAGYSZERŰ

 

Az 1902-es alapítású Ferrari Trento és talán Olaszország egyik legismertebb és legjobb ár-érték arányú pezsgőmárkája: a brut- és a rozéverzió minden jobb üzletben kapható, karácsony előtt az Autogrillekben humanitárius okokból rendre leviszik 10 euróra, hogy egyrészt kipörögjön, aminek ki kell, másrészt hogy mindenki betankolhasson belőlük. Mondhatni, nemzeti ital.

 

A termékpiramis alappezsgője a Forma-1 italának is választott Ferrari Brut: ez egy 100 százalékban chardonnay-ból, alsó hangon 20 hónapon át érlelt ital, amiben a mousseux (azaz a pezsgő gyöngyözése a szájban) kifinomult, már megjelennek az erjesztéshez használt élesztő adta tósztos ízek, de még rengeteg marad benne az alapborból származó frissességből és gyümölcsösségből. 

 

Tökéletes ital, ennyi pénzért mondhatni ajándék, óriási kedvcsináló a komolyabb trentói pezsgőkkel való ismerkedéshez.

 

10-es skálán? 6 pont (hogyhogy ennyi?)

Mennyibe kerül? 10-15 euró Olaszországban, itthon 7990-10990 forint

Hol kapható? Olaszországban bárhol, itthon Borguru, Olaszbolt

 

Ajánlanál te is? Írj: martin kukac azonnali pont hu

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás