Megkóstoltuk a Forma-1 új hivatalos pezsgőjét!

Szerző: Bukovics Martin
2021.03.23. 19:10

Noha semmi köze a másik Ferrarihoz, az egyik legjobb ár-érték arányú olasz pezsgő így is kitűnő választás: megszűnőben ugyanis a Champagne egyeduralma.

Megkóstoltuk a Forma-1 új hivatalos pezsgőjét!

Milyen bort vegyek? Mi bizony minden héten megírjuk. Lehet az egy családi pince jólmenő slágere, a nagytermelő tömegbora, egy garázsborászat parcellaszelekciója, kései szüretelésű cirfandli, magas savú rajnai vagy akár szerb ürmös, a lényeg, hogy finom legyen. De az se baj, ha meghökkent és kimozdít a kényelmes komfortzónából. Téged is, minket is. További szempont: ne legyen túl nehéz hozzájutni.

Végre, kiáltottam fel, amikor a Forma-1-es pezsgőcseréről szóló hírt olvastam. Az ugyanis ízlésváltást jelez: egyre jobban előtérbe kerülnek a tiszta, gyümölcsös aromákat is megjelenítő pezsgők, és egyre kevésbé lesz ciki, ha valaki hozzám hasonlóan nem szereti, ha a pezsgőt elárasztja a champagne-okra a versenytársakéhoz képest hosszabb érlelésük miatt annyira jellemző briósos-kekszes-nugátos-tósztos íz (brr, a teljes Champagne-i aromatérképet itt lehet megnézni). Ez nem jelenti persze azt, hogy

a Champagne elsősége és etalonjellege eltűnne, sokkal inkább azt, hogy polgárjogot nyernek nem alatta, hanem immáron mellette más stílusok is.

Semmi sem mutatja jobban, hogy a 140 évvel ezelőtti helyzethez képest ma mennyivel nehezebb lenne Törley József dolga a magyar pezsgőkultúra megteremtésére, mint az, ahogyan a magyar sajtóban azt a hírt megírták, miszerint mostantól nem champagne-okkal, hanem egy kiváló olasz pezsgővel, a trentói Ferrarival koccintanak alsó hangon három évig a Forma-1-ben. A Telex habzóborként, a Vezess.hu szénsavas borként mutatja be a legjobb ár-érték arányú olasz pezsgőt, de van némi fogalomzavar a fejeikben: a szénsavas bor (gyöngyözőbor, habzóbor) ugyanis nem pezsgő, hiszen szénsav kerül a borba, a Ferrari – mint minden trentói pezsgő – viszont az, hiszen erjedéssel keletkezik benne a szén-dioxid. Sőt, ugyanazzal a metódussal, mint Champagne-ban: palackos erjesztéssel és érleléssel. Metodo classico, ragazzi.

A tévedésük oka baromi egyszerű és totál elterjedt: a hírt angol nyelvű forrásból írták meg, aki pedig nem ismeri az angol szaknyelvet, azt gondolja, hogy csak a champagne szó jelent pezsgőt, a sparkling wine viszont nem. Holott dehogynem, a sparkling wine is pezsgőt jelent, olyannyira, hogy az angolok saját, egyre kiválóbb és merészebb árazású dél-angliai, terroirügyileg lényegében a Champagne földrajzi-klimatikus meghosszabbodásaként jellemezhető pezsgőiket is így hívják. Miután korábban a brit borpiac volt a világ legfontosabbika, és a pezsgő sokáig egyet jelentett a valamikor nagyjából 1650 után kitalált Champagne-nyal, ezért ragadt rá az angol köznyelvben ez az egyébként csak és kizárólag a Champagne-ban mint borvidéken készülő pezsgőkre használható szó (a nem Champagne-ban, de champagne-i eljárással Franciaországban készült pezsgőket egyébként crémant-nak hívják, és jóval olcsóbbak).

A Champagne hatására kezdett el mindenki pezsgőt készíteni a világban, a palackos erjesztéssel és érleléssel készülő eljárást hívják ezért hagyományos, klasszikus, hovatovább egyenesen Champagne-eljárásnak is. A bor az első erjedés (a mustban lévő cukorból alkohol és szén-dioxid keletkezik, amit bor esetében elvezetnek, ezért veszélyes némely pince szüret után), a pezsgő a második erjedés (itt azonban nem vezetik el a keletkező szén-dioxidot, hanem elnyeletik, ezért van buborék a pezsgőben) – ez minél kisebb helyen történik, annál drágább és izgalmasabb eljárás. (A másik, széles körben használt eljárás a tartályos erjesztés: ott akár egymillió literes cuvéetartályban történő házasítást követően 200 ezer literes tartályokban erjed a pezsgő, rövidebb ideig. Ez az 1895-ben kitalált Martinotti-módszer, amit ma jellemzően az 1500 forint alatti pezsgőknél használnak. A többi eljárásról itt lehet olvasni.)

A nagy magyar pezsgőforradalom idején Törley József maga is Reimsből tért haza és hozott magával egy francia pezsgőmestert, Louis François-t, hogy kihozza a hasonlóan meszes alapkőzetű etyeki dűlőkből azt, amit a franciáknál látott. Amikor mai utódaik akár a Somlón (Kreinbacher), akár Budafokon (Törley, Szentesi József, Garamvári Vencel), akár Erdélyben (Carassia) palackos erjesztéssel és érleléssel készítenek pezsgőt, egy cél lebeg a szemük előtt: olyan jót csinálni, mint Champagne-ban. Van, aki egyenesen Champagne-ból hoz borászt, tanácsadót, hogy aztán a legjobb hazai borblogon megírhassák róla: hát, ez azért ez még mindig nem Champagne, cserébe viszont baromi finom és óriási vétel.

Ez nincs mindenhol így. Észak-Olaszországban a gordiuszi csomó feloldásaként a két híres, alapvetően szintén a Champagne által ihletett pezsgős borvidéken, a lombardiai Franciacorta, valamint a trentinói Trento környékén a kialakult szigorú eredetvédelmi rendszereknek köszönhetően a mondás mára az lett:

készítsünk olyan jót, mint szoktunk.

A LEGALAPABB FERRARI IS NAGYSZERŰ

Az 1902-es alapítású Ferrari Trento és talán Olaszország egyik legismertebb és legjobb ár-érték arányú pezsgőmárkája: a brut- és a rozéverzió minden jobb üzletben kapható, karácsony előtt az Autogrillekben humanitárius okokból rendre leviszik 10 euróra, hogy egyrészt kipörögjön, aminek ki kell, másrészt hogy mindenki betankolhasson belőlük. Mondhatni, nemzeti ital.

A termékpiramis alappezsgője a Forma-1 italának is választott Ferrari Brut: ez egy 100 százalékban chardonnay-ból, alsó hangon 20 hónapon át érlelt ital, amiben a mousseux (azaz a pezsgő gyöngyözése a szájban) kifinomult, már megjelennek az erjesztéshez használt élesztő adta tósztos ízek, de még rengeteg marad benne az alapborból származó frissességből és gyümölcsösségből. 

Tökéletes ital, ennyi pénzért mondhatni ajándék, óriási kedvcsináló a komolyabb trentói pezsgőkkel való ismerkedéshez.

10-es skálán? 6 pont (hogyhogy ennyi?)

Mennyibe kerül? 10-15 euró Olaszországban, itthon 7990-10990 forint

Hol kapható? Olaszországban bárhol, itthon Borguru, Olaszbolt

Ajánlanál te is? Írj: martin kukac azonnali pont hu

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek