+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. október 26. hétfő, 20:02
A dél-tiroli autonóm tartományban hosszabb ideig maradhatnak az éttermek nyitva, mint Olaszország-szerte, a színházak és mozik pedig eleve nem is fognak bezárni. De egy valamiban viszont szigorúbb, mint az ország többsége.

Olaszországban hétfőtől kormányfői rendelettel újabb járványügyi szigorításokat vezettek be: az éttermek, bároknak, boltoknak be kell zárniuk este 6-kor, a színházaknak, moziknak, uszodáknak vagy fitnesztermeknek pedig nem is szabad kinyitniuk. A jelenlegi szigorítás november 24-ig áll fenn.

 

Egyes régiókban azonban már most is érvényben vannak szélesebb korlátozások: Lombardiában és Lazioban éjszakai kijárási tilalmat vezettek be, Campaniában pedig minden iskola távoktatásra állt át október végéig.

 

Van azonban olyan térség is, amely ellenáll a római intézkedéseknek. Dél-Tirol – amely hivatalosan nem is régió, hanem „csak“ tartomány – az autonómiája révén eltérhet a saját jogalkotásában a rómaitól. Ezzel élve a bozeni (bolzanoi) kormányzat eltérő szabályozást hozott:

 

a bárok este 8-ig, az éttermnek este 10-ig nyitva lehetnek,

 

bár este hattól mindenütt csak az asztalnál helyet foglalni tudó vendégeket lehet fogadni. Emellett a színházak és mozik tekintében is liberálisabb szabályozás mellett döntött Dél-Tirol: 200 főig lehetséges mozi- vagy színházi előadásokat tartani.

 

Egy kérdésben azonban az autonóm kormány a szigorúbb utat választotta: miközben országosan jelenleg nincs kijárási tilalom, a dél-tiroli tartományban – hasonlóan Lombardia, Lazio és Campania régiókhoz

 

este 11 és hajnali 5 között csak kivételes esetekben lehet elhagyni az otthont.

 

Aki utcán tartózkodik, annak előzetesen engedélyt kell ehhez kérnie.

 

A dél-tiroli utat szeretné a trentói tartomány is követni, amely szintén bizonyos autonómiával rendelkezik. (Dél-Tirol és Trento alkot egy közös régiót, de ezen belül Dél-Tirol mint tartomány – hivatalosan Bozeni Autonóm Tartomány – nagyobb önállóssággal rendelkezik, mint az egész régió.) Maurizio Fugatti, a trentói autonóm tartomány legás kormányzója élesen bírálta a vasárnap kihirdetett intézkedéseket, és azt

 

szeretné, ha a régió trentói részében is az éttermek – mint Dél-Tirolban – este 10-ig nyitva maradhatnának.

 

NYITÓKÉP: Dél-tiroli Alpok / Südtirol bewegt, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

Ők is behódolnak az antigénteszteknek, a miniszterelnöknek pedig jelenleg az a nagy álma, hogy azokhoz még karácsony ingyenesen hozzá lehessen férni

Térjünk vissza mielőbb a schengeni zónán belüli szabad mozgáshoz, sürgeti az Európai Parlament. Mindezt a fideszesek is megszavazták, pedig Orbán már szeptember óta zárva tartja a magyar határokat.

A gyógyszergyártó szerint azonban nem verseny, hogy kinek milyen hatékonyságú vakcinája van az előzetes tesztek alapján, mert a világnak úgyis sokféle vakcinára lesz szüksége.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás