Dél-Tirol nem követi mindenben az olasz szigort

Szerző: Techet Péter
2020.10.26. 20:02

A dél-tiroli autonóm tartományban hosszabb ideig maradhatnak az éttermek nyitva, mint Olaszország-szerte, a színházak és mozik pedig eleve nem is fognak bezárni. De egy valamiban viszont szigorúbb, mint az ország többsége.

Dél-Tirol nem követi mindenben az olasz szigort

Olaszországban hétfőtől kormányfői rendelettel újabb járványügyi szigorításokat vezettek be: az éttermek, bároknak, boltoknak be kell zárniuk este 6-kor, a színházaknak, moziknak, uszodáknak vagy fitnesztermeknek pedig nem is szabad kinyitniuk. A jelenlegi szigorítás november 24-ig áll fenn.

Egyes régiókban azonban már most is érvényben vannak szélesebb korlátozások: Lombardiában és Lazioban éjszakai kijárási tilalmat vezettek be, Campaniában pedig minden iskola távoktatásra állt át október végéig.

Van azonban olyan térség is, amely ellenáll a római intézkedéseknek. Dél-Tirol – amely hivatalosan nem is régió, hanem „csak“ tartomány – az autonómiája révén eltérhet a saját jogalkotásában a rómaitól. Ezzel élve a bozeni (bolzanoi) kormányzat eltérő szabályozást hozott:

a bárok este 8-ig, az éttermnek este 10-ig nyitva lehetnek,

bár este hattól mindenütt csak az asztalnál helyet foglalni tudó vendégeket lehet fogadni. Emellett a színházak és mozik tekintében is liberálisabb szabályozás mellett döntött Dél-Tirol: 200 főig lehetséges mozi- vagy színházi előadásokat tartani.

Egy kérdésben azonban az autonóm kormány a szigorúbb utat választotta: miközben országosan jelenleg nincs kijárási tilalom, a dél-tiroli tartományban – hasonlóan Lombardia, Lazio és Campania régiókhoz

este 11 és hajnali 5 között csak kivételes esetekben lehet elhagyni az otthont.

Aki utcán tartózkodik, annak előzetesen engedélyt kell ehhez kérnie.

A dél-tiroli utat szeretné a trentói tartomány is követni, amely szintén bizonyos autonómiával rendelkezik. (Dél-Tirol és Trento alkot egy közös régiót, de ezen belül Dél-Tirol mint tartomány – hivatalosan Bozeni Autonóm Tartomány – nagyobb önállóssággal rendelkezik, mint az egész régió.) Maurizio Fugatti, a trentói autonóm tartomány legás kormányzója élesen bírálta a vasárnap kihirdetett intézkedéseket, és azt

szeretné, ha a régió trentói részében is az éttermek – mint Dél-Tirolban – este 10-ig nyitva maradhatnának.

NYITÓKÉP: Dél-tiroli Alpok / Südtirol bewegt, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek