+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. október 26. hétfő, 20:02
A dél-tiroli autonóm tartományban hosszabb ideig maradhatnak az éttermek nyitva, mint Olaszország-szerte, a színházak és mozik pedig eleve nem is fognak bezárni. De egy valamiban viszont szigorúbb, mint az ország többsége.

Olaszországban hétfőtől kormányfői rendelettel újabb járványügyi szigorításokat vezettek be: az éttermek, bároknak, boltoknak be kell zárniuk este 6-kor, a színházaknak, moziknak, uszodáknak vagy fitnesztermeknek pedig nem is szabad kinyitniuk. A jelenlegi szigorítás november 24-ig áll fenn.

 

Egyes régiókban azonban már most is érvényben vannak szélesebb korlátozások: Lombardiában és Lazioban éjszakai kijárási tilalmat vezettek be, Campaniában pedig minden iskola távoktatásra állt át október végéig.

 

Van azonban olyan térség is, amely ellenáll a római intézkedéseknek. Dél-Tirol – amely hivatalosan nem is régió, hanem „csak“ tartomány – az autonómiája révén eltérhet a saját jogalkotásában a rómaitól. Ezzel élve a bozeni (bolzanoi) kormányzat eltérő szabályozást hozott:

 

a bárok este 8-ig, az éttermnek este 10-ig nyitva lehetnek,

 

bár este hattól mindenütt csak az asztalnál helyet foglalni tudó vendégeket lehet fogadni. Emellett a színházak és mozik tekintében is liberálisabb szabályozás mellett döntött Dél-Tirol: 200 főig lehetséges mozi- vagy színházi előadásokat tartani.

 

Egy kérdésben azonban az autonóm kormány a szigorúbb utat választotta: miközben országosan jelenleg nincs kijárási tilalom, a dél-tiroli tartományban – hasonlóan Lombardia, Lazio és Campania régiókhoz

 

este 11 és hajnali 5 között csak kivételes esetekben lehet elhagyni az otthont.

 

Aki utcán tartózkodik, annak előzetesen engedélyt kell ehhez kérnie.

 

A dél-tiroli utat szeretné a trentói tartomány is követni, amely szintén bizonyos autonómiával rendelkezik. (Dél-Tirol és Trento alkot egy közös régiót, de ezen belül Dél-Tirol mint tartomány – hivatalosan Bozeni Autonóm Tartomány – nagyobb önállóssággal rendelkezik, mint az egész régió.) Maurizio Fugatti, a trentói autonóm tartomány legás kormányzója élesen bírálta a vasárnap kihirdetett intézkedéseket, és azt

 

szeretné, ha a régió trentói részében is az éttermek – mint Dél-Tirolban – este 10-ig nyitva maradhatnának.

 

NYITÓKÉP: Dél-tiroli Alpok / Südtirol bewegt, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Vasárnap ismeretette részletesebb előválasztási programját a párt. Négyhetes munkahét, új választási rendszer, bérlakásprogram. A részletekért olvasd el a cikkünk!

Újra itt van Ercsey Dániel boriskolája: ezen a héten az olaszrizlingről lehet mindent megtudni, amit csak érdemes.

A rendelkezésre álló vakcinákat lakosságarányosan osztanák szét az önkormányzatok között.

A volt SZDSZ-es politikus interjújában arról beszélt, az ellenzéknek a kis pártokat is beépítve nemzeti szövetséget alkotva kéne szabadságharcba indulnia a Fidesz ellen.

Kijöttek a közlönyben a csütörtökön bejelentett szigorítások részletei.

A bajor kormányfő közölte: a magyar kormánypártnak nincs többé helye az Európai Néppárt közösségében. Nem először fejezi ki, hogy véget ért a Fidesz és a CSU közötti jó kapcsolat.

Szerinte párttársait csak a miniszteri székek érdeklik.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Twitter megosztás Google+ megosztás