Főpolgármester-helyettes: A főváros nem zsarolja az atlétikai vébé elkaszálásával a kormányt a Fudan miatt

Szerző: Petróczi Rafael
2021.05.20. 17:58

Kiss Ambrus szerint ha ők zsarolják a kormányt az atlétikai vébével, akkor a kormány is őket a Fudannal. A főváros továbbá cselekvést vár el Ursula von der Leyen bizottsági elnöktől a helyreállítási alap ügyében folytatott kamukonzultáció kapcsán.

Főpolgármester-helyettes: A főváros nem zsarolja az atlétikai vébé elkaszálásával a kormányt a Fudan miatt
„Ez egy nemtelen vita”

– jellemezte egy háttérbeszélgetésen Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes az Azonnalinak a Fudan Egyetem ügyében kialakult polémiát.

Mint ismeretes, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hétfőn prezentálta Karácsony Gergely főpolgármesternek és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármesternek a kínai Fudan Egyetemmel kapcsolatos kormányzati elképzeléseket, amiben a korábbi tervekkel ellentétben a tervezett Diákváros területének nagy részén mégis a Fudan Egyetemet húznák fel.

Ha a főváros zsarol az atlétikai vébével, akkor a kormány is a Fudannal

Mint azt Kiss Ambrus elmondta, a prezentáció alapján körülbelül háromezer kollégiumi férőhely nem a Diákváros, hanem a Fudan számára lenne fenntartva – ráadásul az előzetesen tudható 2,5-3,7 milliós tandíj alapján egyáltalán nem a magyar diákok számára, akik ezt az összeget nem tudnák megfizetni. Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón elmondta, hogy a Fudan által kiszorított Diákváros kollégiumi helyeit máshol fogja megvalósítani a kormány.

Mindazonáltal Budapest továbbra is a főváros és a kormány közötti egyeztetési felületként létrehozott Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának elfogadott határozatához ragaszkodik, amiben szó nincsen arról, hogy a Diákváros területén bármilyen egyetemet is felépíttetne a kormány.

A kialakult patthelyzetben Karácsony Gergelynek viszont van egy erős ütőkártyája: visszavonhatja az atlétikai vébé pályázatát, aminek a megrendezése viszont a kormánynak lenne szívügye – ezt Karácsony Gergely hétfőn már be is lengette.

Az Azonnali kérdésére Kiss Ambrus elmondta: a főváros részéről

nem tartják zsarolásnak, hogy az atlétikai vébé elkaszálását vetik fel a kormánynak, ezt nem is annak szánják, vagy ha ez az, akkor a kormány is zsarolja őket azzal, hogy a Diákváros területén építené fel a Fudant,

szembe menve a két fél által elfogadott FKT-határozattal.

Kiss Ambrus újságírói kérdésre azt is hozzátette, hogy csak a legvégső esetben lépik ezt meg ténylegesen, és még ha lenne is olyan terv, amivel mégis támogatható lenne a főváros számára is a Fudan érkezése, az jelenleg nincsen az asztalon.

Ursula von der Leyen cselekedjék! – mondja a főváros

Mint azt a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón elmondta, jövő hét szerdán, azaz május 27-én szavazhat majd a magyar parlament az Európai Helyreállítási Alap ratifikálásáról szóló jogszabályról.

Mint ismeretes, az Európai Unió nyújtotta Helyreállítási Alapból Magyarország csak a 2500 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást hívja le, a 3300 milliárdos kamatmentes hitelt viszont nem. Egyúttal a terv benyújtásához szükséges volt, hogy a kormány önkormányzati és társadalmi szinten egyeztetéseket folytasson a beérkező uniós összeg felhasználásáról –

Budapest esetében ez azonban egyáltalán nem valósult meg Kiss Ambrus szerint.

Mint azt a főpolgármester-helyettes elmondta, korábban létrehoztak a főváros terveit a kormányzattal megvitatandó munkacsoportot ebben a kérdésben, ami csak egyszer ülésezett államtitkári szinten, és konkrét projektekről nem, csak a pénz felhasználásának alapelveiről esett ott szó.

Azóta hiába próbálták többször is összehozni a kormányzati féllel a további üléseket, ez nem történt meg. Pedig a budapesti városvezetés 75 projektet készített elő megvitatásra (köztük például a kelenföldi intermodális közlekedési csomópont kiépítését, aminek keretében modern közlekedési csomóponttá alakítanák a Kelenföldi vasútállomást és környékét) – ezek közül a kormány által az Európai Bizottságnak beadott pályázat egyet sem tartalmaz.

„A kormány biodíszlete voltunk ebben a történetben, ez egy színjáték volt”

– összegezte Kiss Ambrus, és hozzátette: Karácsony Gergely a főváros álláspontját a valódi konzultáció és a partnerségi egyeztetés hiányáról egy levélben ma-holnap megküldi Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek, valamint Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöknek is.

Ahogy az Azonnali kérdésére a főpolgármester-helyettes elmondta: nonszensz lenne, ha a Bizottság és VDL részéről semmi nem történne a levelük megküldése után, az felvetné, hogy akkor egyáltalán minek írják elő az egyeztetési kötelezettséget, ha azt minden következmény nélkül nem tartják be.

„Cselekvést várunk el ebben a kérdésben a Bizottságtól”

– jelentette ki kategorikusan Kiss Ambrus.

Örül a főváros az ingyenes parkolás eltörlésének

Úgyszint a csütörtöki kormányinfón tudtuk meg, hogy május 25-étől megszűnik az ingyenes közterületi parkolás. Mint azt Kiss Ambrus elmondta, ennek a Fővárosi Önkormányzat természetesen örül, eddig sem támogatták a kormánynak ezt a veszélyhelyzeti intézkedését, azonban ez inkább a budapesti kerületeknek hozhat fellélegzést, tekintve, hogy a legtöbb itteni parkolóhely a kerületekhez tartozik.

Mindazonáltal újságírói kérdésre a főpolgármester-helyettes elmondta, hogy

tavaly a Fővárosi Önkormányzatnak az ingyenes parkolás miatt 250 millió forintos bevételkiesése volt.

A lakásmaffiától fél a főváros, ha privatizálják a bérlakáspiacot

Szó esett a háttérbeszélgetésen a fideszes országgyűlési képviselő, Böröcz László bérlakásokat érintő törvénytervezetéről, aminek lényege, hogy az lehetővé tenné az önkormányzati vagy állami tulajdonban lévő bérlakások esetén, hogy azokat a piacinál jelentősen alacsonyabb áron vásárolhassák meg azon bérlők, akiknek már 2020. december 31-e előtt fennállt a bérleti jogviszonya.

Gulyás Gergely elmondása szerint a törvényjavaslat azt célozza, hogy „az emberek ne bérlők, hanem tulajdonosok legyenek a saját hazájukban”. Ugyanakkor kétséges, hogy az érintettek valóban meg tudnák-e venni még nyomott áron is ezeket az ingatlanokat, és milyen hatásokkal járhat, hogy lehetőség adódik a bérlakásrendszer kiszervezésére az önkormányzatok alól.

Kiss Ambrus ennek kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a fővárosi önkormányzati tulajdonban lévő 1248 bérlakás 58,5 százaléka, 730 darab lakás sorsát érintheti a privatizáció – ennek a lakásállománynak az összértéke 20-25 milliárd forintra tehető.

Ahogy azt a főpolgármester-helyettes elmondta: ebből a 730 lakásból sok átmeneti lakásként szolgál a hajléktalan létből kikerülők számára, akik kedvezményesen bérelhetik az önkormányzattól az ingatlanokat. Helyzetükből adódóan viszont ők egyáltalán nem ott tartanak, hogy meg tudnák venni akár nyomott áron is a lakhelyüket,

így viszont félő, hogy a böröczi javaslat a lakásmaffia előtt nyitja ki a kapukat, míg az ott lakók újra az utcára kerülhetnek.

Kiss Ambrus hozzátette: a bérlakáspiacon a Fővárosi Önkormányzat részesedése még így is alacsony, és a lakásprivatizációs törvény főleg a kerületeket érintheti rosszul, ha elfogadják.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek