Újabb megállapodás: Csehország is elfogadja a magyar védettségi igazolványt

Szerző: Renczes Ágoston
2021.05.14. 08:52

Szombattól korlátozás nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között, jelentette be Szijjártó Péter. Ausztriával és Szlovákiával azonban nincs még ilyen megállapodás.

Újabb megállapodás: Csehország is elfogadja a magyar védettségi igazolványt

Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Montenegró, Észak-Macedónia, Bahrein és Törökország után

 

Magyarország Csehországgal is megegyezett arról, hogy elismerik egymás „oltási igazolványaikat”

– jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebook-oldalán.

Szijjártó csütörtökön Pozsonyban tárgyalt a cseh, szlovák, orsztrák és szlovén kollégájával a C5-nek vagy bécsi ötöknek is nevezett öt ország külügyminiszteri találkozóján. A Magyarországot, Ausztriát, Szlovéniát, Csehországot és Szlovákiát összefogó informális együttműködés 2020-ban kimondottan a koronavírus-járvány okozta kihívások kezelése céljából jött létre.

A találkozó fő témája a a C5 országai közötti biztonságos határközi forgalom újraindítása és gazdaság élénkítése volt, viszont a tárgyalásokat nem követte bejelentés. Arról viszont, hogy Csehországgal tárgyalunk, már korábban is lehetett tudni, Szijjártó még csütörtökön utalt is rá egy a Facebook-oldalára feltöltött képpel, amin Jakub Kulhánek cseh külügyminiszterrel látható egy bizalmasnak tűnő beszélgetés közben, hogy bejelentés következik.

SZIJJÁRTÓ PÉTER JAKUB KULHÁNEK CSEH KÜLÜGYMINISZTERREL. KÉP: SZP / FB

Ez péntek reggel meg is történt: Magyarország és Csehország között létrejött a megállapodás, „így holnaptól immár

 

mindenfajta karantén-, vagy tesztelési kötelezettség nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között”

– fogalmaz Szijjártó a Facebook-posztjában.

FRISSÍTÉS (05.15): A cikkben korábban tévesen állítottuk, hogy Ausztrián vagy Szlovákián keresztül közúton vagy vasúton utazva egyelőre nem lehet mindent szabályt betartva megközelíteni Csehországot. A tranzitforgalom Ausztrián és Szlovákián keresztül is lehetséges függetlenül attól, hogy ez a két ország elfogadja-e a magyar védettségi igazolványt, így Csehország megközelíthető mindkét országon keresztül közúton és vasúton is.

NYITÓKÉP: Pixabay

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek