+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. május 14. péntek, 08:52
Szombattól korlátozás nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között, jelentette be Szijjártó Péter. Ausztriával és Szlovákiával azonban nincs még ilyen megállapodás.

Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Montenegró, Észak-Macedónia, Bahrein és Törökország után

 

Magyarország Csehországgal is megegyezett arról, hogy elismerik egymás „oltási igazolványaikat”

 

– jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebook-oldalán.

 

Szijjártó csütörtökön Pozsonyban tárgyalt a cseh, szlovák, orsztrák és szlovén kollégájával a C5-nek vagy bécsi ötöknek is nevezett öt ország külügyminiszteri találkozóján. A Magyarországot, Ausztriát, Szlovéniát, Csehországot és Szlovákiát összefogó informális együttműködés 2020-ban kimondottan a koronavírus-járvány okozta kihívások kezelése céljából jött létre.

 

A találkozó fő témája a a C5 országai közötti biztonságos határközi forgalom újraindítása és gazdaság élénkítése volt, viszont a tárgyalásokat nem követte bejelentés. Arról viszont, hogy Csehországgal tárgyalunk, már korábban is lehetett tudni, Szijjártó még csütörtökön utalt is rá egy a Facebook-oldalára feltöltött képpel, amin Jakub Kulhánek cseh külügyminiszterrel látható egy bizalmasnak tűnő beszélgetés közben, hogy bejelentés következik.

 

SZIJJÁRTÓ PÉTER JAKUB KULHÁNEK CSEH KÜLÜGYMINISZTERREL. KÉP: SZP / FB

 

Ez péntek reggel meg is történt: Magyarország és Csehország között létrejött a megállapodás, „így holnaptól immár

 

mindenfajta karantén-, vagy tesztelési kötelezettség nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között”

 

– fogalmaz Szijjártó a Facebook-posztjában.

 

FRISSÍTÉS (05.15): A cikkben korábban tévesen állítottuk, hogy Ausztrián vagy Szlovákián keresztül közúton vagy vasúton utazva egyelőre nem lehet mindent szabályt betartva megközelíteni Csehországot. A tranzitforgalom Ausztrián és Szlovákián keresztül is lehetséges függetlenül attól, hogy ez a két ország elfogadja-e a magyar védettségi igazolványt, így Csehország megközelíthető mindkét országon keresztül közúton és vasúton is.

 

NYITÓKÉP: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mély aggodalmukat fejezték ki, és hangsúlyozták, a szólásszabadság és az emberi jogok mellett állnak.

Hetvenperces sor a reptéren, Orbán Viktorral elégedetlen taxisofőr, védettségi igazolvány.

Megnéztük, mennyire nyerhetőek ezek a körzetek az ellenzék számára 2022-ben.

Csárdi Antal szerint az ellenzéki egység továbbra is töretlen.

Mint írják, nem hiszik, hogy a Jobbik valóban partner akar lenni abban, hogy több tízezer honfitársunk életét tönkretegye.

Jámbor szerint nem kommunikációs trükk az ellenzéktől a népszavazás, de még ha az is, végsősoron kárt fog okozni a Fidesznek.

Az IDEA Intézet elemzése szerint viszont a biztosan szavazó pártválasztók körében a Fidesz majdnem behozta az ellenzéket.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás