A csehekhez, szlovákokhoz és osztrákokhoz most már szabadon lehet utazni. A horvátokhoz miért nem?

Szerző: Hutter Marianna
2020.06.05. 08:40

Már nem kell sem negatív koronavírus-teszt, sem pedig kéthetes karantén akkor, ha az ember Csehországba, Szlovákiába vagy Ausztriába utazik. De vajon miért kell még karantén egy horvát nyaralás után, mikor ott már csak 39 fő az aktív koronavírusos esetszám?

A csehekhez, szlovákokhoz és osztrákokhoz most már szabadon lehet utazni. A horvátokhoz miért nem?

Péntektől korlátozásmentesen lehet utazni Ausztriába, Szlovákiába és Csehországba – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán. Ez azt jelenti: mostantól nem kell negatív koronavírus-teszt az utazáshoz 48 órán túli ott tartózkodás esetén sem, és ilyenkor se a határon való átlépés, sem a visszalépés után nem kell kéthetes karanténba vonulni. 

Természetesen ez egyben azt is jelenti, hogy mostantól az osztrákok, szlovákok és csehek is korlátozások nélkül jöhetnek Magyarországra – illetve mindez vonatkozik minden olyan EGT-ország állampolgárára, akinek itthon állandó tartózkodási kártyája van.

Szijjártó azzal indokolta az intézkedést, hogy sikerült kontroll alatt tartani a járványt Magyarországon, amihez a korábbi korlátozások is kellettek a határon, egész Közép-Európában mindenki lezárta a határait, így rendkívül sikeres volt a védekezés. Egyébként más országok vonatkozásában is készítenek elő hasonló enyhítéseket, például Németországgal, ahol egyelőre az a könnyítő intézkedés, hogy a vállalatcsoportokon belüli utazás lehetséges korlátozásoktól mentesen. Emellett a horvátokkal is zajlanak megbeszélések bizonyos mértékű lazításról.

Hogyan is állnak ezek az országok most a koronavírussal?

Magyarországon csütörtökön összesen 1210 fő, Csehországban 2359 fő, Szlovákiában 122 fő, Ausztriában 418 fő aktív fertőzött volt már csak csütörtökön,

míg Németországban ez a szám 8387 volt, Horvátországban pedig csak 39.

Vagyis kérdés, ha a magyarok egyik legkedveltebb turisztikai célpontjának számító Horvátország ennyire jól áll, miért ne utazhatnánk oda anélkül, hogy utána két héten át otthon kelljen maradniuk? Erre a választ Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter adta meg a csütörtöki kormányinfón: azért óvatosak a horvátokkal, mert ők az olaszok felé is megnyitották a határaikat. Az olaszoknál egyébként csütörtökön még 38 429 aktív eset volt.

Most, hogy szabadon lehet menni a már korábban megnyitott Szlovénia és Szerbia mellett Ausztriába, Szlovákiába és Csehországba, hova mentek?

CÍMLAPKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek