+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. június 5. péntek, 08:40
Már nem kell sem negatív koronavírus-teszt, sem pedig kéthetes karantén akkor, ha az ember Csehországba, Szlovákiába vagy Ausztriába utazik. De vajon miért kell még karantén egy horvát nyaralás után, mikor ott már csak 39 fő az aktív koronavírusos esetszám?

Péntektől korlátozásmentesen lehet utazni Ausztriába, Szlovákiába és Csehországba – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán. Ez azt jelenti: mostantól nem kell negatív koronavírus-teszt az utazáshoz 48 órán túli ott tartózkodás esetén sem, és ilyenkor se a határon való átlépés, sem a visszalépés után nem kell kéthetes karanténba vonulni. 

 

Természetesen ez egyben azt is jelenti, hogy mostantól az osztrákok, szlovákok és csehek is korlátozások nélkül jöhetnek Magyarországra – illetve mindez vonatkozik minden olyan EGT-ország állampolgárára, akinek itthon állandó tartózkodási kártyája van.

 

Szijjártó azzal indokolta az intézkedést, hogy sikerült kontroll alatt tartani a járványt Magyarországon, amihez a korábbi korlátozások is kellettek a határon, egész Közép-Európában mindenki lezárta a határait, így rendkívül sikeres volt a védekezés. Egyébként más országok vonatkozásában is készítenek elő hasonló enyhítéseket, például Németországgal, ahol egyelőre az a könnyítő intézkedés, hogy a vállalatcsoportokon belüli utazás lehetséges korlátozásoktól mentesen. Emellett a horvátokkal is zajlanak megbeszélések bizonyos mértékű lazításról.

 

Hogyan is állnak ezek az országok most a koronavírussal?

 

Magyarországon csütörtökön összesen 1210 fő, Csehországban 2359 fő, Szlovákiában 122 fő, Ausztriában 418 fő aktív fertőzött volt már csak csütörtökön,

 

míg Németországban ez a szám 8387 volt, Horvátországban pedig csak 39.

 

Vagyis kérdés, ha a magyarok egyik legkedveltebb turisztikai célpontjának számító Horvátország ennyire jól áll, miért ne utazhatnánk oda anélkül, hogy utána két héten át otthon kelljen maradniuk? Erre a választ Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter adta meg a csütörtöki kormányinfón: azért óvatosak a horvátokkal, mert ők az olaszok felé is megnyitották a határaikat. Az olaszoknál egyébként csütörtökön még 38 429 aktív eset volt.

 

Most, hogy szabadon lehet menni a már korábban megnyitott Szlovénia és Szerbia mellett Ausztriába, Szlovákiába és Csehországba, hova mentek?

 

CÍMLAPKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Több mint bruttó 7,5 milliárdot költött a kormány az elmúlt négy évben nemzeti konzultációkról? Melyik volt a legdrágább közülük? Ez is kiderül a Miniszterelnöki Kabinetiroda által közölt összesítésből.

Több ellenzéki pártnak sem tetszett, hogy a Fidesz feltételeket szabna a közös uniós hitelfelvétel támogatásához. De miért nem szavazott akkor erről a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP sem? Megkérdeztük.

Viktar Babarika és Valerij Capkala mind a belarusz establishmentből kiugorva indult Lukasenka ellen elnökjelöltként, de a hatóságok ott gáncsolják őket, ahol tudják.

Nincsenek szentek, csak kőkemény érdekek a bolgár nagypolitikában. Elmagyarázzuk, mi folyik Bulgáriában.

A Magyarországon is népszerű tévéműsor sztárja, Grant Imahara 49 éves volt.

Egész Kelet-Európát és a Balkánt kiosztotta a német viccpárt EP-képviselője, hogy aztán az Európai Bizottság felelősségét kapargassa meg.

Bírja a Fideszt, utálja az ellenzéket, leginkább vidéken él a kormánypárt átlagszavazója. Egy friss kutatásból kiderül az is, hogy a Fidesz-tábor egyötöde magát inkább liberálisnak vallja.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás