Ekkora most a járványügyi szigor Európa környező államaiban

2020.05.14. 18:05

A szlovák külügy mini-Schengent építene a csehekkel és osztrákokkal, a csehek nem hosszabbítják meg a rendkívüli állapotot, Lengyelország a fertőzött bányászok miatt akár le is zárhatja Sziléziát, Németországban minden tartomány a maga útját járja, a horvátoknál pedig elindult a légi közlekedés az országon belül. Lazításkörkép Európából!

Ekkora most a járványügyi szigor Európa környező államaiban

Minden európai országban elindult mostanra a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások lazítása, bár csak az országokon belül, mert a határok a legtöbb esetben még mindig állnak. Nem mindenütt azonos az ütemterv, de a boltok majdnem mindenütt már nyitva vannak. Moziba azonban még Berlinben vagy Bécsben nem, de Zágrábban vagy Frankfurtban már nemsokára lehet menni. Bemutatjuk, miként és miben oldották fel egyes európai országok a márciusban bevezetett korlátozásokat.

Németország

Politikai viták is vezettek ahhoz, hogy végül a tartományok felülkerekedtek a szövetségi kormányzaton, és nem csak a lazításokat érték el, de a további teendőket is alapvetően visszatették – amint az normál helyzetben eleve is van – tartományi hatáskörbe.

A KORLÁTOZÁSOK EGYIK LEGFONTOSABB SZÓSZÓLÓJA MARKUS SÖDER BAJOR MINISZTERELNÖK VOLT, AKI BAJOR NEMZETI SZÍNŰ SZÁJKMASZKBAN SZOKOTT FELLÉPNI. FOTÓ: MARKUS SÖDER / FB

A nyitások első köre április 20-ával indult be, de akkor még csak a kisebb boltok nyithattak ki, most már valamennyi üzlet nyitva lehet, de

például Alsó-Szászországban már az éttermek is kinyithattak ettől a héttől.

A legtöbb tartományban csak május közepén lehet az éttermekbe bemenni és ott enni, nem csak onnan rendelni.

A színházak és mozik tekintetében is jelentősek az eltérések: miközben Berlinben vélhetően a nyár előtt már nem nyilnak meg a mozik, színházak, több nyugatnémet tartomány is – így például a legnépesebb Észak-Rajna-Vesztfália – engedélyezni fogja május végétől a mozik és színházak beindulását, sőt, kisebb szabadtéri koncerteket is lehet már ebben a tartományban nyáron tartani. A vallási szertartásokat is a legtöbb tartományban már meg lehet tartani, de mind a katolikus, mind az evangélikus püspöki kar külön előírta, hogy a miséken, istentiszteleteken a hívők ne énekeljenek, mert kis nyáldarabok ekkor is kerülhetnének a levegőbe.

Az emberek közötti kapcsolatok tekintetében azonban fennmaradnak a korlátozások, bár itt is történt lazítás, mert jelenleg nem csak egyedül, azonos háztartásban élőkkel vagy egy másik személlyel közösen lehet az utcán lenni, de két olyan másik személlyel is, akik nem azonos háztartásban laknak. A március 22-én bevezetett általános korlátozások – főleg a másfél méternyi távolság betartása – legalább június 5-ig érvényben maradnak, az akkori fertőzöttségi számok alapján döntenek a további teendőkről.

Valamennyi tartományban az üzletekben, illetve a tömegközlekedési eszközökön szájmaszkot kell viselni, egyes tartományok más helyzetekre is ezt kötelezővé tették. Szintén valamennyi tartományban

augusztus 31-ig semmiféle nagyobb rendezvény nem engedélyezett. A Bundesliga május közepén azonban újraindulhat, viszont üres stadionokban zajlanak majd a meccsek.

Az iskolaügy teljes mértékben tartományi hatáskör, mivel eleve tartományonként eltérőek is az iskolai struktúrák, egységes szabályozás nincs, de május első hétfőjével mindenütt valamilyen fokú lazítás beindult, ami azt jelenti, hogy március 22-e óta május 4-én indult meg az iskolaépületekben egyes – tipikusan végzős és/vagy végzés előtt álló – osztályok számára az oktatás.

Az egyetemi oktatás ebben a nyári szemeszterben online lesz, bár az egyetemi épületek, ahogy a könyvtárak nagyrésze is, már kinyitott. Bizonyos okokból (vizsgák, laborvizsgálatok, kisebb szemináriumok stb.) ma is már lehetséges az egyetemi termeket igénybe venni, erről az adott tartomány és egyetem dönt. Ha a jelenlegi tervek maradnak, akkor a téli szemeszter majd – a szokásosnál két héttel később – novemberben indulna el.

A külföldi utazások kapcsán Németország június 14-ig mindenképpen az utak elhalasztását javasolja. Német állampolgárok természetesen szabadon ki- és beutazhatnak, de a schengeni határokon legalább május 15-ig Németország határellenőrzést tart fenn: aki külföldről érkezik, annak akár kéthetes karantén is előírható. Azonban itt is szerdán lazításokat jelentett be Berlin: Németország a járvány kirobbanása után legtöbb határát lezárta, Csehország és Lengyelország kapcsán pedig az ottani hatóságok tették ezt meg, ami a német mezőgazdaságnak és betegápolásnak okozott gondokat, elvégre számos idénymunkás és betegápoló a lengyelektől (kisebb részben a csehektől) jön.

A járvány alatt egyedül a holland-német-határ volt teljesen nyitott és szabad, ez szombattól megváltozik:

Franciaország, Ausztria és Svájc felé ezentúl csak „szúrópróbaszerűen” fognak ellenőrizni – amint Horst Seehofer, szövetségi belügy- és hazaügyi miniszter szerdán bejelentette. Angela Merkel már előzetesen Emmanuel Macron francia elnökkel és Sebastian Kurz osztrák kancellárral megállapodott arról, hogy szabaddá kell tenni újra az európai belső határokat. A korlátozások május 16-án tehát részben fel lesznek oldva, de hivatalosan a határellenőrzés – bár ezentúl csak véletlenszerűen kiválasztott beutazók esetében – június 15-ig meghosszabbodik.

Macron és Kurz is ehhez tartják magukat saját országhatáraik kapcsán.

Csehország

A koronavírust járványügyi intézkedések szempontjából Csehország vette talán a legkomolyabban a térségben: a kormány hamar lezárta a határokat, az iskolákat, de európai szinten is példátlan intézkedése volt, hogy március 19-én mindenki számára kötelező maszkviselést írtak elő közterületen – tehát az utcán és a boltokban is –, miközben például Magyarország vagy Lengyelország csak május 4-től tette ezt kötelezővé, azt is csak zárt terekben.

Most, hogy a járvány talán már világszerte enyhülésbe kezd, a csehek is lazítanak:

május 25-től már nem lesz mindenhol kötelező az arcmaszk viselése, akkortól csak a boltokban, intézményekben, mozikban, színházakban és zárt terekben,

például tömegközlekedésen kell használni. Az utcán viszont két méter távolságot kell tartani egymástól, és a maszk akkor is kötelező marad az utcán, ha nem egy háztartásban élők két méterre megközelítenék egymást. A nyugdíjasoknak fenntartott reggel 8 és 10 óra közötti bevásárlási időszak is fennmarad.

A cseheknél annyira jól alakulnak a járványügyi adatok, hogy ütemterv előtt enyhítenek. Április 20-án indultak az enyhítések, de akkor még csak kis lépésekben, először a termelői piacok, kézművesboltok, autószalonok nyitottak csak meg. A második lépéssel nem vártak két hetet, már egy hétre erre megnyitottak a könyvtárak, állatkertek és botanikus kertek kültéri részei, a konditermek, a kisebb- és közepesméretű boltok, hétfő, tehát május 11-e óta pedig a harmadik szakasz is elkezdődött. Ennek keretében újranyitottak a bevásárlóközpontok boltjai, a 2500 négyzeméternél nagyobb boltok (amik nem bevásárlóközpontban vannak), a fodrászok és szépségszalonok, múzeumok, galériák, valamint az éttermek kerthelyiségei. Az utolsó lépésben május 25-től nyitnak ki az éttermek beltéri részei, az állatkertek és botanikus kertek belső részei, a várak, az összes fennmaradó üzlettípus (például tetováló- és piercingszalonok), a taxik és a szállodák.

A folyamatos (és felgyorsított) enyhítések ellenére a cseh fertőzöttségi adatok kedvezően alakulnak, száznál több napi új fertőzött májusban még nem volt, pár tucat új fertőzöttet találnak naponta csupán. Csütörtök estig pedig már csak 2927 aktív esetet tartottak nyilván, több mint ötezren már felgyógyultak, 290-an haltak viszont meg a tíz és félmilliós országban. A csúcspont április 13-án volt, akkor 5397 aktív fertőzött volt, most csökkent ez le 3000 környékére. Csehország ráadásul annyira optimista, hogy Andrej Babiš cseh kormányfő szerint

a május 17-én lejáró rendkívüli állapotot már meg sem hosszabbítják,

igaz, ha a járványügyi helyzet ezt indokolja, még dönthetnek újbóli szigorítások mellett. A határlezárások korában egyedülálló módon Csehországba már most is szabad a beutazás, igaz, csak azoknak nem kell két hét kötelező karanténba vonulniuk, akik friss, negatív koronavírus-tesztet tudnak felmutatni.

Szlovákia

Csehországhoz hasonlóan északi szomszédunk is hamar lépett, és a csehek után pár nappal szinténszájmaszkviselési kötelezettséget léptetett érvénybe, ám velük ellentétben a szlovák kormány egyelőre nem enyhítene: Igor Matovič kormányfő szerint csak akkor lehet szó a szájmaszkkötelezettség eltörléséről

„ha x napon át nem regisztrálunk új fertőzöttet”, ennek a dátumát ugyanakkor szerinte nem érdemes megbecsülni.

„Amíg ezt a háborút nem nyerjük meg, a szájmaszkok viselése a mindennapi életünk része kell, hogy legyen”, mondta. Egyébként a napokban volt már olyan, hogy Szlovákiában nem találtak új fertőzöttet, május 9-én és 11-én nem nőtt egy fővel sem a jelenleg 1477 fős esetszám, aktív fertőzöttből az 5 és fél milliós Szlovákiában pedig csütörtökig csupán 338 van.

Szlovákiában is egy négylépcsős tervben folynak az enyhítések, igaz, itt a lépcsőket konkrét dátumokhoz nem kötik. Jelenleg a harmadik lépcsőben járnak, már megyithattak a boltok és a szolgáltatások, valamint az éttermek teraszai, de csak úgy, hogy egy asztalnál legfeljebb két ember, vagy szülők a gyerekeikkel ülhetnek, fertőtlenítőt pedig mindenhol biztosítani kell. Az utolsó szakasz Matovič szerint május 20-án indulhatna el, itt a kisebb veszélyű szolgáltatások nyitnának újra, de nem egyszerre, hanem fokozatosan. Ebben már szerepelnének a strandok, mozik, színházak, éttermek beltéri helyiségei, a szállodák és bevásárlóközpontok is. Az iskolák és óvodák Ján Mikas országos tisztifőorvos szerint elképzelhető, hogy még ebben a tanévben kinyitnak.

ZUZANA ČAPUTOVÁ SZLOVÁK ÁLLAMELNÖK MÁR FEL IS KERESETT KEDDEN EGY POZSONYI KÖNYVESBOLTOT, PERSZE SZÁJMASZKBAN. FOTÓ: ZUZANA ČAPUTOVÁ / FB

A határokkal kapcsolatban már érdekesebb a helyzet: a Sme napilap például arról ír, hogy

nincs, aki leszedné az epret a földeken, hiszen sok vendégmunkás vagy hazament, vagy a határzár miatt már nem tudott visszatérni a határait lezáró Szlovákiába.

A határnyitás azonban még nincs napirenden, és júliusig minden bizonnyal nem is lesz. Akkor viszont érdekes helyzet állhat elő Szlovákiában: Martin Klus, a szlovák külügy államtitkára nyárra „valamiféle mini-Schengent” hozna létre a környező országokkal. Klus ötlete szerint a  Szlovákiával szomszédos Ausztriával és Csehországgal jöhetne létre egy olyan övezet, ahol a szabad mozgást már nem korlátozzák, miután mindhárom ország egyelőre példásan jól kezelte és visszaszorította a járványt a saját területén. Arról viszont nincs szó, hogy a mini-Schengenbe Magyarország is beletartozna-e, mindenesetre Tomáš Petříček cseh külügyminiszter azt mondta, a határnyitásról Ausztriával és Szlovákiával is folynak már a tárgyalások.

A szlovák külügy eközben arról is tárgyal, hogy állítsák helyre az országból Bulgáriába, Görögországba és Horvátország felé induló repülőjáratokat a nyaralók számára, de ezek a tárgyalások még korai szakaszban vannak. Mindenesetre ha lesz is a mini-Schengenből júliusig valami, akkor az osztrákok és a csehek már utazhatnának Szlovákiába. Ami a magyarokat illeti, a helyzet bizonytalanabb: az Azonnali még április végén kereste meg a turizmusért felelős szlovák közlekedési minisztériumot, akik azt írták, hogy Magyarország bár fontos turisztikai partner – 124 ezer magyar utazott tavaly Szlovákiába –, a magyar kormánnyal még nem folynak tárgyalások az idei turizmusról.

A minisztérium mindenesetre úgy számol: a szállodák június 3-án nyithatnának újra, de a Magyarország felé történő határnyitás bizonytalan. Az Azonnalinak a közlekedési tárca leszögezte: támogatják a magyar turisták érkezését, és tisztában vannak a magyar piac fontosságával, de fontos egyensúlyt tenni a turizmus fejlesztése és az állampolgárok egészségének védelme között.

Szlovénia

Délnyugati szomszédunk is elkezdte a lazítás politikáját. Ennek értelmében

április végén feloldották az addig érvényben lévő korlátozást, miszerint senki nem hagyhatta el a tartózkodás helyéül szolgáló várost, községet sem.

A BALOLDALI MLADINA NAPILAP ÁPRILIS KÖZEPI CÍMLAPJA AZZAL VICCEL, HOGY A LJUBLANAI ÚJ JOBBOLDALI KORMÁNY MAJD A MAGYAROSZÁGRÓL MÁSOLT, JÓL ISMERT KÉK PLAKÁTOKKAL AKARJA A KORONAVÍRUST IS MEGÁLLÍTANI. FOTÓ: MLADINA / FB

Április 30-ról nem csak az országon belüli szabad mozgás vált lehetővé, de megnyithattak a múzeumok és galériák is. Már április 20-tól egyes kisebb üzletek kinyithattak, május 4-től pedig az éttermek, szerelőműhelyek, nagyobb boltok is.

Mindenütt, ahol zárt térben vannak együtt az emberek, kötelező szájmaszkot viselni, valamint a helységben lehetővé kell tenni a kézfertőtlenítést is. Sport tekintetében csak a golf és a tenisz van egyelőre engedélyezve, de az is csak a lakhely szerinti városban, községben.

Lengyelország

Míg Szlovákia és Csehország is jelentős sikereket könyvelt el a járvány elleni harcban, Lengyelországból aggasztóbb hírek jönnek. Az elmúlt napokban ugyanis

Sziléziában óriási mértékben kilőtt a megbetegedések száma, ahol a legkomolyabb mértékben a bányászok között kezdett terjedni a koronavírus.

A lengyel bányászat központjaként számon tartott régióban (vagy ahogy a lengyel közigazgatásban hívják: vajdaságban) eddig már csaknem négyezer fertőzöttet regisztráltak, a számuk pedig meredeken növekszik. Százezer sziléziai lakosra jelenleg 88 koronavírusos megbetegedés jut, ez az arány körülbelül ugyanannyi, mint Budapesten, ahol 91 koronavírus-fertőzött jut százezer főre – igaz, a magyar fővárosban jóval kisebb területen koncentrálódik több ember, ennek fényében pedig már meglepő a sziléziai adatok megugrása. Łukasz Szumowski egészségügyi miniszter sem zárta ki, hogy a régiót a súlyos járványügyi helyzet miatt akár le is zárhatják, múlt péntek óta pedig a bányászok és családtagjaik körében kezdődött meg a tömeges tesztelés.

Sziléziát kivéve egyébként Lengyelországban is lelassult a fertőzés üteme, az összes többi vajdaságban már laposodó járványgörbéket látunk. Mégis, a kiugró sziléziai adatok elegek arra, hogy a járvány országszerte is papíron növekvő tendenciát mutasson:

a V4-ek közül egyedüliként a lengyeleknél nő még az aktív fertőzöttek száma, pedig május elején még úgy látszott, az ország túl van a tetőzésen.

Jelenleg 17 és fél ezer esetet regisztráltak, közülük csaknem hétezren gyógyultak meg, de van még majdnem tízezer aktív eset is.

Lengyelországban a korlátozások feloldása szintén április 20-án kezdődött, de a lengyelek úgy enyhítettek, hogy közben szigorítottak is, a magyarhoz hasonló rendszerben kötelezővé tették a maszkviselést beltérben. Viszont az erdőket és a parkokat újranyitották – ezek zárva voltak azelőtt – és az első körben nyitottak a 100 négyzetméternél kisebb boltok is. Május 4-től, a magyar enyhítésekkel egy időben elindult a második kör is, mikor a szállodák, múzeumok, könyvtárak és galériák nyithattak ki. Két napra rá pedig az óvodák is, de csak azoknak a gyerekeknek, akiknek szülei munka miatt nem tudnak vigyázni a gyerekeikre napközben. Az éttermek viszont Lengyelországban továbbra is zárva maradtak.

Ausztria

Ausztria a koronavírus-járvány egyik melegágya volt, a tiroli Ischglben februárban legalább két hétig a hatóságok tudta mellett folytatódhattak a sielések utáni partik, pedig több német és skandináv turista – de helybeli éttermi alkalmazott is – ott fertőződött meg.

AUSZTRIÁNAK KÍVÁNT SOK SIKERT SVÁJC MÉG ÁPRILISBAN AZZAL, HOGY AZ OSZTRÁK NEMZETI SZÍNEKBEN LETT MEGVILÁGÍTVA A MATTERHORN, AZ ALPOK EGYIK LEGMAGASABB CSÚCSA. FOTÓ: MICHAEL PORTMANN / SEBASTIAN KURZ, FACEBOOK

Ettől eltekintve Ausztria gyorsan lépett, március közepén szigorú korlátozásokat vezetett be, amelyeket április közepén kezdtek feloldani, ezzel megelőzve a németeket.

Már április 13-án kinyithattak a kisebb üzletek, de nyilvános zárt térben mindenhol kötelező – ezzel is a németek előtt járva – a szájmaszk viselete.

A mostani szabályok értelmében egyméteres távolságot kell tartani a többi embertől (kivéve ha egy háztartásban élőkről van szó) a szabadban és zárt térben egyaránt. Zárt térben mindenki számára legalább 10 négyzetméternyi helyet kell biztosítani, ennek megfelelően kell a boltoknak is szabályozniuk, hogy egyszerre hány kuncsaft tartózkodhat az üzletben.

Az éttermek egységesen május 15-től, a szállodák pedig május 29-től fogadhatnak vendéget – bár a külföldről érkező turizmus továbbra is tiltott. Csak az mehet be az országba, aki állampolgár vagy tartózkodási engedéllyel, esetleg munkával rendelkezik. Az utóbbi miatt engedte meg Bécs, hogy romániai betegápolók érkezzenek az országba: számukra az osztrák államvasutak külön éjszakai vonatot állított Romániából Magyarországon át üzembe, az első nyolcvan ember már hétfőn meg is érkezett Bécsbe.

Misékre május 15-től lehet majd járni, az osztrák katolikus püspöki kar részletesen szabályozza a távolságtartást és a higiéniai szabályokat. A kulturális élet viszont továbbra is le van korlátozva:

a mozik, színházak, könyvtárak, tánciskolák továbbra sem nyithatnak ki,

számukra egyelőre még nincs konkrét nyitási időpont megnevezve. Szintén tilos minden olyan rendezvény, amelyen tíznél több ember lenne jelen.

Az iskolai oktatás részlegesen május 4-ével indult meg, de főleg csak a végzés előtt álló és végzős osztályoknak. Ez már most százezer diákot jelent. Május 18-ával pedig további osztályokban és iskolatípusokban indul el az oktatás összesen 700 ezer diáknak. A szükséges távolságot úgy garantálják, hogy

legfeljebb 18 diák lehet egy csoportban, osztályban,

ha ennél többen vannak, akkor ott megosztják az oktatást, mégpedig a minisztérium ajánlása szerint úgy, hogy az egyik csoport három napot, a másik két napot járna egy héten iskolába (a másik héten meg fordulnának az arányok). A cél, hogy egyszerre ne tartózkodjék sok gyerek se a tantermekben, se magában az iskolaépületben. A távolságtartást szolgálja az is, hogy a tornaórákat nem lehet megtartani.

Horvátország

A zágrábi kormány április 27-ével kezdte meg a lazításokat, elsőként minden olyan üzlet kinyithatott, amely nem bevásárlóközpontban található. Szintén már április végén a múzeumok és könyvtárak is fogadhattak – szigorú higiéniai korlátozások mellett – látogatókat.

Május első hetétől újra elindulhatott a rendes egészségügyi szolgáltatás is, a kórházakba, háziorvosi rendelőkbe el lehet menni, kivéve azon kórházakat, amelyek a koronavírusban megbetegedettek kezelésére vannak kijelőlve.

Májustól a virágok házhozszállítása is engedélyezett. Temetést azonban csak szűk körben lehet továbbra is tartani. Misét és istentiszteletet május 2-tól lehet újra tartani a főleg katolikus horvátoknál.

Hétfőtől a bevásárlóközpontok is megnyílhattak, valamint mostantól legfeljebb 40 ember részvételével rendezvényeket is lehet rendezni. Ezzel együtt beindult ismét az országon belüli légiközlekedés.

A JÁRVÁNY KAPCSÁN FONTOS HÁROM HÉTRŐL BESZÉL ISZTRIÁBAN A KÉTNYELVŰ (HORVÁT ÉS OLASZ) PLAKÁT A PULAI TENGERPARTON. FOTÓ: ORLOVIC / WIKIPEDIA

Május 13-tól a sportlétesítmények is újra használatba vehetőek, május 18-tól pedig az uszodák, színházak és mozik egyaránt kinyithatnak. Az iskolai oktatás még szünetel, de május folyamán – felmenő rendszerben – elkezdik visszaengedni a diákokat az iskolaépületekbe. Az érettségi vizsgák nem maradnak el: június 8-a és 29-e között zajlanak majd a szóbeli és írásbeli vizsgák.

Horvát állampolgárok eddig is szabadon ki- és beutazhattak, nekik beutazás esetén karanténba se kell vonulniuk (kivéve ha külföldi munkavégzésből érkeznek haza). Külföldi állampolgárok jelenleg csak akkor utazhatnak be, ha erre – például munkavégzés miatt – nyomós okuk van, a tervek szerint a nyáron azonban beengednék azokat a turistákkal, akik nyaralóval vagy hajóval rendelkeznek az országban.

Zágrábban a járvány idejére leállt a tömegközlekedés nagyrésze,

de mostanra már valamennyi busz és villamos újraindult, ezeken kötelező a szájkmaszk viselete.

CÍMLAPKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek