+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. június 4. csütörtök, 10:58
Június 16-án dönthet a parlament a veszélyhelyzet megszüntetéséről, hamarosan nyithatnak a fürdők, múzeumok, színházak, és ha minden jól megy, két hét múlva már személyesen is kérdezhetnek az újságírók kormányinfón.
„Álláspontunk nem változott: cigánybűnözés nincs, mert a bűnözésnek nincs etnikuma, de cigány bűnözők vannak. Az állam feladata fellépni mindenkivel szemben, aki bűncselekményt követ el”

 

 – ezt válaszolta az Azonnali kérdésére Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

 

A minisztert a Deák téri késeléssel kapcsolatban kérdeztük, amely kapcsán ugyan az elkövetők etnikuma nem bizonyosodott be, de sokan cigánybűnözést emlegettek. A gyilkosággal kapcsolatban szervezett például demonstrációt a Mi Hazánk Mozgalom, illetve különféle szurkolói csoportok is tartottak megemlékezést, akiket az Azonnali arról kérdezett a helyszínen, hogy mitől cigánybűnözés a cigánybűnözés.

 

Gulyás szerint ezek a viták az elmúlt tíz évben kevésbé voltak hangosak, korábban 2006 és 2010 között a Jobbik hozta elő a cigánybűnözés fogalmát, és azzal érveltek mellette, hogy a kriminológiában létezik ilyen fogalom. Ez egyébként igaz is, Gönczöl Katalin kriminológus könyveiben említi ezt, tette hozzá. Ugyanakkor miután politikai kérdésekről beszélünk, a miniszter szerint az az álláspontjuk, amit 2007 körül Orbán Viktor már elmondott: nincsen cigánybűnözés.

 

 

Miről volt még szó? Többek közt az alábbiakról:

 

+ Gulyás megemlékezett a trianoni békediktátum 100. évfordulójáról: „Magyarország véghez vitte azt a csodát, hogy egy sikeres és befejezett gyilkossági kísérlet után is életben maradt”. 

 

A veszélyhelyzet megszűnéséről, továbbá a járványügyi készültségről szóló jogszabályt június 16-a után tudja legelőbb elfogadni a parlament.

 

Ugyan a rendezvényekre vonatkozó korlátozások fennmaradnak a koronavírus miatti veszélyhelyzet vége után, de a színházak, múzeumok, fürdők kinyithatnak majd. 

 

+ A védett vásárlási idősáv fennmarad az időseknek a veszélyhelyzet végét követően is, ha a jelenlegi 9.00-12.00 közötti idősávban változtatás szükséges, akkor azt majd operatív törzs módosíthatja.

 

+ Látogatási tilalom a kórházakban, idősotthonokban: ez fennmarad a veszélyhelyzet vége után is, ebben a kérdésben az országos tisztifőorvos dönthet másképp.

 

Az autós koncerteket azonnali hatállyal általánosan engedélyezik.

 

+ A közfoglalkoztatottak száma csak hétezerrel nőtt a válsághelyzet kezdete óta.

 

+ 5,1 milliárd forinttal támogatják a kultúrát a Magyar Művészeti Akadémiával való egyeztetést követően.

 

A miniszter újságírói kérdésekre is válaszolt, íme néhány válasz a teljesség igénye nélkül:

 

+ Lesznek-e pályázatok a forráshiányos önkormányzatoknak? Több programuk is van az önkormányzatoknak, kedvezményes 200 milliárdos hitelkeretet nyitnak az önkormányzatoknak.

 

+ Egyetért-e Kövér László házelnökkel, miszerint „megveszekedett nemzetgyűlölők” a DK és a Momentum? Gulyás szerint lehet, hogy vannak, akik nem szeretik az „éles, de igaz kijelentéseket”, de ha csak az elmúlt hónapok történéseit megnézzük, Gyurcsány Ferenc a védekezés időszakában mindent megtett, hogy támadja a kormány intézkedéseit itthon és külföldön. A Momentum meg az első volt, aki megengedte magának, hogy Romániában és Szlovákiában ne az ottani magyar közösségek pártjait támogassák. 

 

+ Messzemenőkig támogatja a kormány, hogy azoknál a családoknál, ahol a gyerekek erőszakosak voltak az iskolában, egy évig ne járjon családi pótlék. 

 

+ Miért a 40 órás szülői tanfolyam kötelező elvégzésének megszüntetésével rövidítenék az örökbefogadás folyamatát? A tanfolyam elvégzése négy nap, ezt most teszi ingyenessé a kormány, nem kell 120-160 ezer forintot fizetni majd érte. Ha a nevelőszülő szeretné örökbefogadni a már általa nevelt gyereket, akkor neki felesleges lenne ezt elvégezni.

 

+ Az egészségügyi dolgozóknak járó plusz juttatást a technikai dolgozók is megkapják-e? Igen, ennek részleteit Kásler Miklós ismerteti hamarosan.

 

+ A külföldről hazatérőknek a házi karantén kötelező elrendelése egész nyáron fent fog-e maradni? Azon vannak, hogy ezt a lehető leghamarabb megszüntessék, de persze a járványveszély nem ért véget. Ráadásul Horvátország esetén mindenki óvatos, mert ugyan az ő számaik jók, de a horvátok az olaszok felé is megnyitották a határaikat.

 

+ Ha két hét múlva lesz újabb kormányülés, ahogy ez a jelenlegi tervek szerint van, akkor

 

az azt követő kormányinfón már újra személyesen kérdezhetnek az újságírók, azaz nem Gulyásék válogatják ki, mely kérdésekre adnak választ.

 

FOTÓ: Gulyás Gergely / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

Hiába tartják a szakértők jó készítménynek a két vakcinát, mivel elegendő mRNS-vakcina érkezik az országba, így szerintük felesleges használni.

A Kappu tulajdonosa szerint méltatlan helyzetbe hozná a vendégeit, ha elfogadná a védettségi igazolványokat. Inkább vállalja a veszteséget.

A korábbi kormányzati kommunikáció szerint május közepére hat, május végére hétmillió ember kaphatja meg az első koronavírus elleni oltását, azonban ezektől a számoktól jócskán elmaradunk.

168 települést ért el a több civil szervezet által lebonyolított kampány, 5 ezren már meg is kaphatták az első oltást. Tabletekkel regisztrálnak, konteókkal küzdenek meg.

1941. május 10-én Rudolf Hess, Adolf Hitler helyettese váratlanul Skóciába repült. Állítólag arra akarta rávenni Churchill ellenzékét: kössenek békét Németországgal, hogy elkerüljék a kétfrontos háborút.

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás