+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. június 4. csütörtök, 10:58
Június 16-án dönthet a parlament a veszélyhelyzet megszüntetéséről, hamarosan nyithatnak a fürdők, múzeumok, színházak, és ha minden jól megy, két hét múlva már személyesen is kérdezhetnek az újságírók kormányinfón.
„Álláspontunk nem változott: cigánybűnözés nincs, mert a bűnözésnek nincs etnikuma, de cigány bűnözők vannak. Az állam feladata fellépni mindenkivel szemben, aki bűncselekményt követ el”

 

 – ezt válaszolta az Azonnali kérdésére Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

 

A minisztert a Deák téri késeléssel kapcsolatban kérdeztük, amely kapcsán ugyan az elkövetők etnikuma nem bizonyosodott be, de sokan cigánybűnözést emlegettek. A gyilkosággal kapcsolatban szervezett például demonstrációt a Mi Hazánk Mozgalom, illetve különféle szurkolói csoportok is tartottak megemlékezést, akiket az Azonnali arról kérdezett a helyszínen, hogy mitől cigánybűnözés a cigánybűnözés.

 

Gulyás szerint ezek a viták az elmúlt tíz évben kevésbé voltak hangosak, korábban 2006 és 2010 között a Jobbik hozta elő a cigánybűnözés fogalmát, és azzal érveltek mellette, hogy a kriminológiában létezik ilyen fogalom. Ez egyébként igaz is, Gönczöl Katalin kriminológus könyveiben említi ezt, tette hozzá. Ugyanakkor miután politikai kérdésekről beszélünk, a miniszter szerint az az álláspontjuk, amit 2007 körül Orbán Viktor már elmondott: nincsen cigánybűnözés.

 

 

Miről volt még szó? Többek közt az alábbiakról:

 

+ Gulyás megemlékezett a trianoni békediktátum 100. évfordulójáról: „Magyarország véghez vitte azt a csodát, hogy egy sikeres és befejezett gyilkossági kísérlet után is életben maradt”. 

 

A veszélyhelyzet megszűnéséről, továbbá a járványügyi készültségről szóló jogszabályt június 16-a után tudja legelőbb elfogadni a parlament.

 

Ugyan a rendezvényekre vonatkozó korlátozások fennmaradnak a koronavírus miatti veszélyhelyzet vége után, de a színházak, múzeumok, fürdők kinyithatnak majd. 

 

+ A védett vásárlási idősáv fennmarad az időseknek a veszélyhelyzet végét követően is, ha a jelenlegi 9.00-12.00 közötti idősávban változtatás szükséges, akkor azt majd operatív törzs módosíthatja.

 

+ Látogatási tilalom a kórházakban, idősotthonokban: ez fennmarad a veszélyhelyzet vége után is, ebben a kérdésben az országos tisztifőorvos dönthet másképp.

 

Az autós koncerteket azonnali hatállyal általánosan engedélyezik.

 

+ A közfoglalkoztatottak száma csak hétezerrel nőtt a válsághelyzet kezdete óta.

 

+ 5,1 milliárd forinttal támogatják a kultúrát a Magyar Művészeti Akadémiával való egyeztetést követően.

 

A miniszter újságírói kérdésekre is válaszolt, íme néhány válasz a teljesség igénye nélkül:

 

+ Lesznek-e pályázatok a forráshiányos önkormányzatoknak? Több programuk is van az önkormányzatoknak, kedvezményes 200 milliárdos hitelkeretet nyitnak az önkormányzatoknak.

 

+ Egyetért-e Kövér László házelnökkel, miszerint „megveszekedett nemzetgyűlölők” a DK és a Momentum? Gulyás szerint lehet, hogy vannak, akik nem szeretik az „éles, de igaz kijelentéseket”, de ha csak az elmúlt hónapok történéseit megnézzük, Gyurcsány Ferenc a védekezés időszakában mindent megtett, hogy támadja a kormány intézkedéseit itthon és külföldön. A Momentum meg az első volt, aki megengedte magának, hogy Romániában és Szlovákiában ne az ottani magyar közösségek pártjait támogassák. 

 

+ Messzemenőkig támogatja a kormány, hogy azoknál a családoknál, ahol a gyerekek erőszakosak voltak az iskolában, egy évig ne járjon családi pótlék. 

 

+ Miért a 40 órás szülői tanfolyam kötelező elvégzésének megszüntetésével rövidítenék az örökbefogadás folyamatát? A tanfolyam elvégzése négy nap, ezt most teszi ingyenessé a kormány, nem kell 120-160 ezer forintot fizetni majd érte. Ha a nevelőszülő szeretné örökbefogadni a már általa nevelt gyereket, akkor neki felesleges lenne ezt elvégezni.

 

+ Az egészségügyi dolgozóknak járó plusz juttatást a technikai dolgozók is megkapják-e? Igen, ennek részleteit Kásler Miklós ismerteti hamarosan.

 

+ A külföldről hazatérőknek a házi karantén kötelező elrendelése egész nyáron fent fog-e maradni? Azon vannak, hogy ezt a lehető leghamarabb megszüntessék, de persze a járványveszély nem ért véget. Ráadásul Horvátország esetén mindenki óvatos, mert ugyan az ő számaik jók, de a horvátok az olaszok felé is megnyitották a határaikat.

 

+ Ha két hét múlva lesz újabb kormányülés, ahogy ez a jelenlegi tervek szerint van, akkor

 

az azt követő kormányinfón már újra személyesen kérdezhetnek az újságírók, azaz nem Gulyásék válogatják ki, mely kérdésekre adnak választ.

 

FOTÓ: Gulyás Gergely / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormányzati bértámogatást hiába igényelték meg, nem kaptak semmit a kávézóban. A hat alkalmazottból mára egy maradt, ő sem kap teljes bért.

Ezzel már hivatalosan három ember jelezte, hogy szívesen lenne az ellenzék közös '22-es miniszterelnök-jelöltje.

Nyithassanak meg korlátozottan a múzeumok, állatkertek, vendéglátó helyek, szállodák, színházak, mozik – Ujhelyi István ezt kéri a kormánytól.

Nem teljes kapacitással ugyan, de október óta végre újra üzemelhetnek. Ha a járványhelyzet is engedi, akkor második félévtől kinyitnak az iskolák is az országban.

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

Beteltek az időpontok, mert olyan kevés vakcina érkezett. A rendszer 11 millió embert is be tudna oltani, ha lenne elég oltóanyag, de csak 3,1 milliónak elegendő fog megérkezni.

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás