Van-e cigánybűnözés? Gulyás Gergely válaszol

Szerző: Hutter Marianna
2020.06.04. 10:58

Június 16-án dönthet a parlament a veszélyhelyzet megszüntetéséről, hamarosan nyithatnak a fürdők, múzeumok, színházak, és ha minden jól megy, két hét múlva már személyesen is kérdezhetnek az újságírók kormányinfón.

Van-e cigánybűnözés? Gulyás Gergely válaszol
„Álláspontunk nem változott: cigánybűnözés nincs, mert a bűnözésnek nincs etnikuma, de cigány bűnözők vannak. Az állam feladata fellépni mindenkivel szemben, aki bűncselekményt követ el”

 – ezt válaszolta az Azonnali kérdésére Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

A minisztert a Deák téri késeléssel kapcsolatban kérdeztük, amely kapcsán ugyan az elkövetők etnikuma nem bizonyosodott be, de sokan cigánybűnözést emlegettek. A gyilkosággal kapcsolatban szervezett például demonstrációt a Mi Hazánk Mozgalom, illetve különféle szurkolói csoportok is tartottak megemlékezést, akiket az Azonnali arról kérdezett a helyszínen, hogy mitől cigánybűnözés a cigánybűnözés.

Gulyás szerint ezek a viták az elmúlt tíz évben kevésbé voltak hangosak, korábban 2006 és 2010 között a Jobbik hozta elő a cigánybűnözés fogalmát, és azzal érveltek mellette, hogy a kriminológiában létezik ilyen fogalom. Ez egyébként igaz is, Gönczöl Katalin kriminológus könyveiben említi ezt, tette hozzá. Ugyanakkor miután politikai kérdésekről beszélünk, a miniszter szerint az az álláspontjuk, amit 2007 körül Orbán Viktor már elmondott: nincsen cigánybűnözés.

Miről volt még szó? Többek közt az alábbiakról:

+ Gulyás megemlékezett a trianoni békediktátum 100. évfordulójáról: „Magyarország véghez vitte azt a csodát, hogy egy sikeres és befejezett gyilkossági kísérlet után is életben maradt”. 

A veszélyhelyzet megszűnéséről, továbbá a járványügyi készültségről szóló jogszabályt június 16-a után tudja legelőbb elfogadni a parlament.

Ugyan a rendezvényekre vonatkozó korlátozások fennmaradnak a koronavírus miatti veszélyhelyzet vége után, de a színházak, múzeumok, fürdők kinyithatnak majd. 

+ A védett vásárlási idősáv fennmarad az időseknek a veszélyhelyzet végét követően is, ha a jelenlegi 9.00-12.00 közötti idősávban változtatás szükséges, akkor azt majd operatív törzs módosíthatja.

+ Látogatási tilalom a kórházakban, idősotthonokban: ez fennmarad a veszélyhelyzet vége után is, ebben a kérdésben az országos tisztifőorvos dönthet másképp.

Az autós koncerteket azonnali hatállyal általánosan engedélyezik.

+ A közfoglalkoztatottak száma csak hétezerrel nőtt a válsághelyzet kezdete óta.

+ 5,1 milliárd forinttal támogatják a kultúrát a Magyar Művészeti Akadémiával való egyeztetést követően.

A miniszter újságírói kérdésekre is válaszolt, íme néhány válasz a teljesség igénye nélkül:

+ Lesznek-e pályázatok a forráshiányos önkormányzatoknak? Több programuk is van az önkormányzatoknak, kedvezményes 200 milliárdos hitelkeretet nyitnak az önkormányzatoknak.

+ Egyetért-e Kövér László házelnökkel, miszerint „megveszekedett nemzetgyűlölők” a DK és a Momentum? Gulyás szerint lehet, hogy vannak, akik nem szeretik az „éles, de igaz kijelentéseket”, de ha csak az elmúlt hónapok történéseit megnézzük, Gyurcsány Ferenc a védekezés időszakában mindent megtett, hogy támadja a kormány intézkedéseit itthon és külföldön. A Momentum meg az első volt, aki megengedte magának, hogy Romániában és Szlovákiában ne az ottani magyar közösségek pártjait támogassák. 

+ Messzemenőkig támogatja a kormány, hogy azoknál a családoknál, ahol a gyerekek erőszakosak voltak az iskolában, egy évig ne járjon családi pótlék. 

+ Miért a 40 órás szülői tanfolyam kötelező elvégzésének megszüntetésével rövidítenék az örökbefogadás folyamatát? A tanfolyam elvégzése négy nap, ezt most teszi ingyenessé a kormány, nem kell 120-160 ezer forintot fizetni majd érte. Ha a nevelőszülő szeretné örökbefogadni a már általa nevelt gyereket, akkor neki felesleges lenne ezt elvégezni.

+ Az egészségügyi dolgozóknak járó plusz juttatást a technikai dolgozók is megkapják-e? Igen, ennek részleteit Kásler Miklós ismerteti hamarosan.

+ A külföldről hazatérőknek a házi karantén kötelező elrendelése egész nyáron fent fog-e maradni? Azon vannak, hogy ezt a lehető leghamarabb megszüntessék, de persze a járványveszély nem ért véget. Ráadásul Horvátország esetén mindenki óvatos, mert ugyan az ő számaik jók, de a horvátok az olaszok felé is megnyitották a határaikat.

+ Ha két hét múlva lesz újabb kormányülés, ahogy ez a jelenlegi tervek szerint van, akkor

az azt követő kormányinfón már újra személyesen kérdezhetnek az újságírók, azaz nem Gulyásék válogatják ki, mely kérdésekre adnak választ.

FOTÓ: Gulyás Gergely / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek