Közösen biztat az oltásra a leköszönő és az új cseh miniszterelnök, de a kötelező oltásról mást gondolnak

Szerző: Renczes Ágoston
2021.11.30. 15:03

Azt szeretnék elérni, hogy egy hét alatt egymillió cseh oltassa be magát a harmadik adaggal.

Közösen biztat az oltásra a leköszönő és az új cseh miniszterelnök, de a kötelező oltásról mást gondolnak

Közös sajtótájékoztatót tartott kedd délelőtt Andrej Babiš leköszönő cseh miniszterelnök, a populista ANO elnöke és Petr Fiala, a vasárnap kinevezett új kormányfő, a konzervatív polgári demokrata ODS elnöke, az októberi választást megnyerő SPOLU pártszövetség listavezetője.

A két kormányfő arra biztatta az embereket, minél hamarabb oltassák be magukat a harmadik, emlékeztető oltással.

Egymillió oltás egy hét alatt

Babiš és Fiala a közös kiállással az Orvosok Segítenek Csehországnak nevű szervezet Oltsunk be egy hét alatt egymillió embert az emlékeztető oltással és segítsünk az egészségügyis dolgozóinknak elnevezésű programját támogatták, illetve az ő kérésükre vállaták a közös sajtótájékoztatót. (Csehországnak 10,7 millió lakosa van, a lakosság 62 százaléka kapta meg legalább az egyik, 59 százaléka mindkét oltást.)

Az eseményen mindkét kormányfő arról beszélt, hogy vannak ügyek, amik a politikai ellentét felett állnak, Babiš szerint „a járvány nem ismer politikai akadályokat”, Fiala pedig azt emelte ki, közös érdekük, hogy minél több ember oltassa be magát.

Babiš azt is elmondta: újra nagy befogadóképességű oltóközpontokat nyitnak – például egyet a prágai O2 Arena stadionban, a Sparta Praha jégkorongcsapat otthonában rendeznének be, amiben már jégkorong-világbajnokságot is tartottak és fellépett a Metallica is –, azonban komoly hiány van személyzetből. Fiala az oltás népszerűsítésébe bevonná a háziorvosokat és az egészségügyi biztosítókat is.

A egymilliós felhívást közzétevő orvos, Radek Mounajjed pedig felvázolt egy „B-tervet” is: ő minden szakorvost, mint fogalmazott,

„a fogorvosokat, nőgyógyászokat, fülészeket, szemészeket” is bevonná az oltáskampányba.

A harmadik oltásra egyébként hétfő óta lehet regisztrálni Csehországban, és egy nap alatt negyedmillió ember regisztrált is rá.

De miért van két miniszterelnöke Csehországnak?

Igaz, hogy Miloš Zeman elnök vasárnap kormányfővé nevezte Petr Fialát, egyelőre nincs kormány, aminek a feje lehetne. Zeman elnök ugyanis egyenként találkozik és elbeszélget az új kormány tagjaival, csak ezt követően nevezi ki az új kabinetet, ami akkor lép hivatalba, amikor a parlament alsóháza, a Képviselőház bizalmat szavaz neki.

Addig a pillanatig azonban a ügyvivőként a leköszönő kormány marad hivatalban. Az ütemterv szerint az elnök a következő napokban két miniszterjelöltet fogad naponta, december 9-én vagy 10-én ér a sor végére. Korábban biztosan nem nevezi ki az új kormányt, és előfordulhat, hogy az előzetes várakozásoknak megfelelően nem fog egyetérteni a külügyminiszteri posztra jelölt kalózpárti Jan Lipavský személyével, ami miatt tovább tolódhat a kormány kinevezése.

Andrej Babiš kormánya tehát jópár napig hivatalban marad még, és mivel Csehország megint a világ élvonalába jutott a járványhelyzet súlyosságában, előfordulhat, hogy Babišék bevezetik a kötelező oltást bizonyos csoportok számára.

A Babiš-kormány egészségügyi minisztere, Adam Vojtěch a hétfői kormányülésen ismertette a tervét, ami

a 60 év felettiek, a rendvédelmi szervek és a fegyveres erők tagjai, a tűzoltók, az egészségügyben és a szociális szférában dolgozók számára kötelezővé tenné az oltást márciustól.

Ez azonban élesen szembe megy Petr Fialáék terveivel. Mint arról az Azonnali is beszámolt, a hamarosan hivatalba lépő Fiala-kormány

elutasítja a kötelező oltást és az oltatlanok diszkriminációját,

és a társadlom további megosztása helyett inkább az egyéni felelősségvállalásra és a szolidaritásra helyezné a hangsúlyt.

NYITÓKÉP: Andrej Babiš / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek