+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2021. május 7. péntek, 07:07
A horvát tengerparti várost 21 éve irányító szociáldemokrata Vojko Obersnel idén már nem indul újra a polgármesteri posztért. Noha a város vélhetően továbbra is vörös marad, a harc idén kiélezettebb a jelöltek között az utódlásért. Kik indulnak, és milyen esélyekkel?

Fiume (Rijeka) vörös folt Horvátország politikai térképén, a városban még a tudjmani 1990-es években is mindig a baloldal volt hatalmon.

 

Fiume baloldaliságának több oka van:

 

+ A városból, amely 1945-ig Olaszországhoz tartozott és olasz többségű volt, Jugoszláviában a legtöbb olasz elmenekült. Noha érkezett pár olasz kommunista a helyükre, akik szívesebben éltek volna Tito államában, mint a kapitalista Olaszországban, de az olasz jelenlét akkor is jelentősen lecsökkent, ma a lakosság alig két százaléka tartozik csak az olasz nemzetiséghez (bár van iskolájuk, napilapjuk, színházuk, azaz fontos alkotói a helyi közéletnek).

 

+ Az elmenekült – vagy néha elűzött – olaszok helyére az egyre inkább iparosodó Fiumébe Jugoszlávia más részeiről költöztek be, a város lakossága 50 ezerről 200 ezerre nőtt – a többletet főleg a helyi gyárakban munkát kapó horvátok, bosnyákok, szerbek adták.

 

+ A városban tehát

 

a korábbi olaszos polgári kultúrát egy jugoszlavista munkáskultúra váltotta fel,

 

ma is a lakosság majdnem hét százaléka szerb, három százaléka bosnyák, de az ott élő horvátoknak is – elvégre sokszor csak első- vagy másodgenerációs fiumeiekről van szó – erős a kötődésük Jugoszláviához.

 

+ A rendszerváltás után Fiumében sok munkahely megszűnt, a szegény rétegek pedig biztos választóbázist adtak a szocdemeknek, akik nyíltan jugoszlavisták – a város tavalyi Európa kulturális fővárosi programjának keretében egy vörös csillag is kikerült a legmagasabb épületre –, de persze Fiume olasz és magyar múltjának emlékét is ápolják (a Habsburg-sast a városi óratoronyra a szocdem városvezetés állíttatta vissza).

 

VOJKO OBERSNEL POLGÁRMESTER 21 ÉV UTÁN MÁR NEM INDUL ÚJRA A POSZTÉRT. NOHA A SZOCDEMEK BALOLDALÁN HELYEZKEDIK EL, Ő ÉRTE EL AZT IS, HOGY (AMINT A KÉPEN LÁTHATÓ) VISSZAKERÜLT A HABSBURG-SAS A HÍRES ÓRATORONY TETEJÉRE, AHONNAN MÉG AZ OLASZ FASISZTÁK VERTÉK LE AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚ UTÁN. FOTÓ: VO / FB

 

Mindezek után nem meglepő tehát, hogy 1993 óta a jugoszláv kommunistákból alakult szociáldemokraták adják a polgármestert helyben, 2000 óta pedig – azaz 21 éve – a posztot folyamatosan Vojko Obersnel tölti be. A 64 éves politikus azonban már 2018-ban megkezdte visszavonulását, amikor nem indult el a helyi szocdemek elnöki posztjáért, aztán pedig azt is bejelentette: 2021-ben már nem jelölteti magát újta a városvezetésért. Ezzel pedig megnyílt a verseny, elvégre a szocdemek is az utóbbi időben vesztettek népszerűségükből, valamint a balközép és liberális szavazókra – akik Fiumében a többséget adják – több párt és jelölt ráindul.

 

A legnagyobb esélye a győzelemre persze a szociáldemokrata jelöltnek, Marko Filipovićnak van,

 

mögötte áll ki az olasz-horvát Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) és a balközép Parasztpárt (HSS) is. A 41 éves, Obersnelhez hasonlóan mérnök végzettségű politikusnak az első fordulóban 23 százalékra van esélye.

 

FILIPOVIĆ FOLYTATHATJA SZOCDEMKÉNT A VÖRÖS FIUME IRÁNYÍTÁSÁT. FOTÓ: MF / FB

 

Sokan indulnak rá a baloldali szavazókra

 

Mivel Fiuméban a jobbközép kormánypárt, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) hagyományosan gyenge, a komolyabb ellenfelet se ők adják, ráadásul

 

a HDZ helyben ketté is szakadt, azaz gyakorlatilag két lista is versenyez ugyanazon jobboldali voksokért.

 

A HDZ hivatalos jelöltjének, Josip Ostrogovićnak 14 százalékra van esélye. A HDZ-ből kiszakadt Bóra-lista pedig a HDZ egyik korábbi polgármesterjelöltjét, Hrvoje Burićot indítja, de neki idén is – immár harmadszorra – csak a bukásra van esélye. Annyi szavazatot elvihet mindenképp a HDZ-től, hogy nagy valószínűség szerint a jobbközép kormánypárt már az első fordulóban el fog vérezni.

 

A szocdemek fő ellenfele ezért egy függetlenként induló helyi orvos, Davor Štimac, aki inkább balközépre sorolható – főleg azoknak alternatíva, akik Fiumét vörösnek hagynák meg, de nem szívesen szavaznának a majdnem 30 éve kormányzó szocdemekre. Štimac listáját – részben a jelölt nevére is utalva – úgy hívják, hogy „Stimmeljen a város” („Da štima grad”), és azon ismertebb helyi értelmiségiek indulnak el.

 

DAVOR ŠTIMAC HELYI ORVOS FÜGGETLEN JELÖLTKÉNT AZT ÍGÉRI, HOGY „STIMMELNI” FOG A VÁROS, HA Ő GYŐZ. FOTÓ: DŠ / FB

 

A balközép szavazóbázisra azonban mások is még ráindulnak, de mindegyikük öt százalék alatt van.

 

+ Az újbalos Možemo, amely Zágrábban idén jó eséllyel polgármestert adhat, Fiumében nem annyira erős, elvégre az itt élő balos, főleg ipari munkásságból álló balos szavazóbázis nem annyira fogékony a zöld-balos nézetekre, azaz a možemos Nebojša Zelić politikafilozófus örülhet, ha az öt százalékot megugorja.

 

+ Az újbal esélyeit az is rontja, hogy a Možemon belüli pártszakadás – azaz amikor a titóista-kommunista Munkásfront kiszakadt a Možemóból – különösen Fiuméra hatott ki, elvégre a Munkásfront elnöke, Katarina Peović – amúgy a možemos Zelićhez hasonlóan – szintén a fiumei egyetemen tanít, a Munkásfront miatta relatíve ismert a városban. Peović el is indul a mostani választáson a polgármesteri posztért, de 2-3 százaléknál nincs többre esélye.

 

KATARINA PEOVIĆ EGYETEMI TANÁR (BÉZS BALLONKABÁTBAN) A KEMÉNYEN KOMMUNISTA MUNKÁSFRONT SZÍNEIBEN INDUL, ÉS SIKERESEN OSZTJA MEG A HELYI ÚJBALOLDALT. FOTÓ: KP / FB

 

+ Szintén újbalos voksokra hajt rá a Fiumében korábban a balpopulista Élő Fallal közösködő Fiatal Akció (AM) párt, de nekik is csak 2-3 százalék néz ki. Jelöltjüket, Vedran Vivodat az autonomista Kvarneri Unió is támogatja.

 

+ A balközépre pozícionálható ugyan, de semmiképpen sem újbalos

 

a helyi regionalista párt, amely Fiume Habsburg- és olasz múltját szeretné jobban hangsúlyozni a helyi emlékezetpolitikában.

 

A Lista za Rijeku / Lista per Fiume idei jelöltje, Ana Blečić Jelenović egy eddig a közéletben jóformán ismeretlen építész, az ő listáján azonban több helyi olasz is elindul. A helyi olaszokon túl a párt még pár lokálpatrióta fiumei szavazatával 4-5 százalékot érhet el.

 

+ Szintén balközép és lokálpatrióta programmal indul a főleg a Kvarneri-szigeteken erős Tengermelléki-Hegyvidéki Mozgalom (PGS), amely korábban a szociáldemokratákkal volt közös listán. Számukra az egy százalék is már siker, a PGS ugyanis nem városi, hanem az Adria-parti vidék pártja. A PGS-t támogatja idén a Munkások nevű baloldali kispárt is.

 

Fiumében nemcsak a jobbközép, de a radikális jobboldal se erős, noha a szlavóniai énekes-borász, a zágrábi polgármesterségért induló Miroslav Škoro vezette Haza Mozgalom egyik ismert országos politikusa, az olasz nemzetiségű Carla Konta fiumei. (A politikusnővel készült interjúnkat itt olvashatjátok el.) Škoroék csak az utolsó percekben döntötték el végül, hogy lesz jelöltjük a városban: Carla Konta nem vállalta ezt, ezért végül a spliti születésű Moris Hranj pénzügyi tanácsadót indítják, őt támogatja a szintén szélsőjobboldali Horvát Jogpárt is.

 

Ha marad is vörös Fiume, a városháza megosztott lesz

 

A három esélyesebb – azaz a szocdem, a független és a HDZ-s – mellett tíz százalék feletti eredményre csak a neoliberális-klerikális Most (Híd) párt jelöltje, Marin Miletić számíthat, aki főleg a protestszavazókra hajt rá.

 

A május 16-i első fordulóban bizonyosan nem fog senki győzni, azaz Obersnel utódja csak a második fordulóban derül ki. Miközben a szocdem Filipović továbbjutása biztos, ellenfele még kérdéses – de bárki is kerül vele szemben, a szocdem jelölt tűnik biztos győztesnek.

 

A legszorosabb akkor lenne a küzdelem, ha Štimaccal, a független orvossal kéne megküzdenie:

 

a szocdem jelölt 39 százalékot, Štimac pedig 36 százalékot kapna. Ha a HDZ-s Ostrogović az ellenfele, akkor a szocdemeknek nagyon könnyű dolguk lenne, mert 48:22 százalék arányban győznének.

 

Azonban hiába győznének is a szocdemek, a listákon a párt 20-25 százalékon áll, ráadásul elég sok pártnak van esélye legalább egy mandátumot szereznie a közgyűlésben, azaz egy széles koalícióra lehet szükség, amelyben balközép autonomistáktól akár a kommunista Munkásfrontig sokakat kéne összefogni.

 

Akit érdekel, itt tekintheti meg horvát nyelven a fiumei polgármester-jelöltek csütörtöki vitáját.

 

NYITÓKÉP: Vörös csillag a fiumei toronyházon / Rijeka2020, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Palocsai Béla erről a Facebook-sztorijában posztolt a németekkel vívott történelmi 2-2-es döntetlen után.

Boris Palmer, Tübingen zöld polgármestere megint szembemegy a fősodrattal, és feltett pár kérdést a német-magyar focimeccs kapcsán.

Aki minőségi németezésre várt a meccs előtt, az ezt előbb kapja meg Svájcból, mint a magyar kormánypárt környékéről.

A Momentum így több jelöltjét is visszahúzva sorol be a például jobbikos Brenner Koloman, Csányi Tamás vagy Ander Balázs mögé, míg a Jobbik a Momentum által indított Szabó Szabolcsot vagy Szecsődi Andreát támogatja.

Közel 3 és fél évig tartották őket fogva, amiért megszervezték a spanyol kormány és legfelsőbb bíróság szerint illegális és alkotmányellenes függetlenségi népszavazást 2017-ben.

Bárki bármilyen ötletet bedobhat, és még egy
kis pénzt is kaphat érte.

A szocdemek bizakodóak: szerintük átmegy. A PNL belső harcai akár kapóra is jöhetnek.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás