Merkel: Németország és Kína kölcsönösen ismerje el egymás vakcináit

2021.04.29. 08:55

Úgy tűnik, hogy júniusban a Pfizer-oltás megkapja a kínai engedélyt.

Merkel: Németország és Kína kölcsönösen ismerje el egymás vakcináit

Szerdán a német-kínai közös kormánykonzultáció előtt Angela Merkel német kancellár azt mondta, hogy

Németországnak és Kínának kölcsönösen el kell ismernie a kínai koronavírus ellen használt oltóanyagokat

 – írja a Bloomberg. A vakcinák kölcsönös elismerését a német kancellár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szárnyai alatt látja kivitelezhetőnek. Mint fogalmazott, a két országnak nyíltan és transzparensen kellene beszélnie a vakcinagyártás ügyéről.

Merkel lépése azután vált fontossá, miután a kínai vakcina hatékonyságával kapcsolatban kérdések merültek fel: mivel a Pfizer, a Moderna és az orosz Sputnyik is 90 százalék fölötti hatékonyságú, addig a kínai vakcina hatékonysága ennél gyengébb lehet. A német elismeréssel pedig a kínai vakcinával szemben élő előítéletek lebontása is elkezdődne.

A Pfizer képviselője szerdán azt is elmondta, hogy Kínától júniusban kaphatja meg az engedélyt a velük közösen fejlesztett vakcina.

Ezt állította a sanghaji Amerikai Kereskedelmi Kamara feje, Ker Gibbs is, aki elmondta, hogy Sanghaj lesz a szétosztó központja a Kínába szállított Pfizer-féle mRNS-vakcináknak. A Pfizer kínai elismerését azért is tartják fontosnak, mert ezzel hozzájárulhatnak a kínai vezetés által kitűzött célhoz: az ország lakosságának június végi 40 százalékos átoltottságához. Gibbs szerint Kína jelenleg kapacitási gondokkal küszködik saját fejlesztésű vakcináit illetően, ezért is fontos a Pfizer kínai engedélyezése. Egy korábbi adat szerint Kínában két adag Pfizer-vakcina körülbelül 1000 yüanba (46 ezer forintba) fog kerülni.

Merkel mellett a szerdai ülésen a kínai miniszterelnök, Li Ko-csiang is megszólalt, aki inkább az országa belügyének tartott dolgokra fókuszált és felszólította nemzetközi partnereit, hogy ne avatkozzanak be az ország belügyeibe. Erre azért került sor, mivel Merkel beszédében érintette a hongkongi eseményeket, valamint más kínai emberi jogokkal kapcsolatos ügyeket (a muszlim ujgur kisebbség például) is. A német sajtó a megbeszélésnek ezt a részét emelte inkább ki tudósításaiban.

NYITÓKÉP: Angela Merkel német kancellár és Li Ko-csiang kínai miniszterelenök. Fotó: Screenshot az eseményről

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek