+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Szerdán a német-kínai közös kormánykonzultáció előtt Angela Merkel német kancellár azt mondta, hogy

 

Németországnak és Kínának kölcsönösen el kell ismernie a kínai koronavírus ellen használt oltóanyagokat

 

 – írja a Bloomberg. A vakcinák kölcsönös elismerését a német kancellár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szárnyai alatt látja kivitelezhetőnek. Mint fogalmazott, a két országnak nyíltan és transzparensen kellene beszélnie a vakcinagyártás ügyéről.

 

Merkel lépése azután vált fontossá, miután a kínai vakcina hatékonyságával kapcsolatban kérdések merültek fel: mivel a Pfizer, a Moderna és az orosz Sputnyik is 90 százalék fölötti hatékonyságú, addig a kínai vakcina hatékonysága ennél gyengébb lehet. A német elismeréssel pedig a kínai vakcinával szemben élő előítéletek lebontása is elkezdődne.

 

A Pfizer képviselője szerdán azt is elmondta, hogy Kínától júniusban kaphatja meg az engedélyt a velük közösen fejlesztett vakcina.

 

Ezt állította a sanghaji Amerikai Kereskedelmi Kamara feje, Ker Gibbs is, aki elmondta, hogy Sanghaj lesz a szétosztó központja a Kínába szállított Pfizer-féle mRNS-vakcináknak. A Pfizer kínai elismerését azért is tartják fontosnak, mert ezzel hozzájárulhatnak a kínai vezetés által kitűzött célhoz: az ország lakosságának június végi 40 százalékos átoltottságához. Gibbs szerint Kína jelenleg kapacitási gondokkal küszködik saját fejlesztésű vakcináit illetően, ezért is fontos a Pfizer kínai engedélyezése. Egy korábbi adat szerint Kínában két adag Pfizer-vakcina körülbelül 1000 yüanba (46 ezer forintba) fog kerülni.

 

Merkel mellett a szerdai ülésen a kínai miniszterelnök, Li Ko-csiang is megszólalt, aki inkább az országa belügyének tartott dolgokra fókuszált és felszólította nemzetközi partnereit, hogy ne avatkozzanak be az ország belügyeibe. Erre azért került sor, mivel Merkel beszédében érintette a hongkongi eseményeket, valamint más kínai emberi jogokkal kapcsolatos ügyeket (a muszlim ujgur kisebbség például) is. A német sajtó a megbeszélésnek ezt a részét emelte inkább ki tudósításaiban.

 

NYITÓKÉP: Angela Merkel német kancellár és Li Ko-csiang kínai miniszterelenök. Fotó: Screenshot az eseményről

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A román kormány 2020. márciusban 53 millió facsemete elültetését jelentette be, a Recorder átvizsgált pár helyszínt és kiderült, hogy csak papíron ültetődtek el ezek a fák.

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás