+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Szerdán a német-kínai közös kormánykonzultáció előtt Angela Merkel német kancellár azt mondta, hogy

 

Németországnak és Kínának kölcsönösen el kell ismernie a kínai koronavírus ellen használt oltóanyagokat

 

 – írja a Bloomberg. A vakcinák kölcsönös elismerését a német kancellár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szárnyai alatt látja kivitelezhetőnek. Mint fogalmazott, a két országnak nyíltan és transzparensen kellene beszélnie a vakcinagyártás ügyéről.

 

Merkel lépése azután vált fontossá, miután a kínai vakcina hatékonyságával kapcsolatban kérdések merültek fel: mivel a Pfizer, a Moderna és az orosz Sputnyik is 90 százalék fölötti hatékonyságú, addig a kínai vakcina hatékonysága ennél gyengébb lehet. A német elismeréssel pedig a kínai vakcinával szemben élő előítéletek lebontása is elkezdődne.

 

A Pfizer képviselője szerdán azt is elmondta, hogy Kínától júniusban kaphatja meg az engedélyt a velük közösen fejlesztett vakcina.

 

Ezt állította a sanghaji Amerikai Kereskedelmi Kamara feje, Ker Gibbs is, aki elmondta, hogy Sanghaj lesz a szétosztó központja a Kínába szállított Pfizer-féle mRNS-vakcináknak. A Pfizer kínai elismerését azért is tartják fontosnak, mert ezzel hozzájárulhatnak a kínai vezetés által kitűzött célhoz: az ország lakosságának június végi 40 százalékos átoltottságához. Gibbs szerint Kína jelenleg kapacitási gondokkal küszködik saját fejlesztésű vakcináit illetően, ezért is fontos a Pfizer kínai engedélyezése. Egy korábbi adat szerint Kínában két adag Pfizer-vakcina körülbelül 1000 yüanba (46 ezer forintba) fog kerülni.

 

Merkel mellett a szerdai ülésen a kínai miniszterelnök, Li Ko-csiang is megszólalt, aki inkább az országa belügyének tartott dolgokra fókuszált és felszólította nemzetközi partnereit, hogy ne avatkozzanak be az ország belügyeibe. Erre azért került sor, mivel Merkel beszédében érintette a hongkongi eseményeket, valamint más kínai emberi jogokkal kapcsolatos ügyeket (a muszlim ujgur kisebbség például) is. A német sajtó a megbeszélésnek ezt a részét emelte inkább ki tudósításaiban.

 

NYITÓKÉP: Angela Merkel német kancellár és Li Ko-csiang kínai miniszterelenök. Fotó: Screenshot az eseményről

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Covid, Szalai Ádám, Felcsút, Orbán, magyar ultrák.

1991. június 19-én Viktor Silov altábornagy 15 óra 01 perckor elhagyta Magyarország területét. Hazánk szuverenitása ezzel 47 hosszú év után helyreállt.

Az alkotó lesiben lefilmezte a mellette a kampuszon elhaladó nőket, majd olyan kategóriákba sorolta őket, hogy szépek, közepesek, megbocsáthatóan és megbocsáthatatlanul csúnyák.

Mint írják, kiállnak mindenki mellett, aki ellenzi a jogszabályt, és szolidaritást vállalnak azokkal, akiknek a méltóságát elvitatták és megalázták.

Ezzel az előválasztás Újbudán szintén két szereplősre sorvadt: a DK és a Jobbik támogatottságát is élvező főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet és Orosz Anna fog megmérkőzni egymással.

Legyen szó konzervatív családképről, a gendernyelv elutasításáról, vagy épp több patriotizmusról: a német társadalom továbbra is alapvetően konzervatív.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás