+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2021. április 18. vasárnap, 09:10
Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a most bepótolandó klasszikusoktól az egérőrökön át Harari képregényesített világmegfejtéséig!

Egyszer-kétszer már írtam itt az Azonnalin arról, milyen nagy képregényes boom van Magyarországon az elmúlt években. Hogy csak egy példát mondjak: akkora, hogymost már az erre szakosodott kis és közepes kiadók mellett a nagyok is egyre markánsabban megjelennek a piacon.

 

Megjelent például az 1984 képregényadaptációja a Libri-csoportnál, a Kossuth kiadta Stan Lee képregényes önéletrajzát, a Gabo pedig fantasztikus irodalommal foglalkozó imprintjével a Vaják- és a Dűne-univerzumokban játszódó képregényekkel nyitott a kilencedik művészeti ág felé. 

 

Szóval egyre több a cím, mindenki találhat kedvére való olvasmányt, hiszen a képregény nem csak a szuperhősökről szól. Ajánlok is rögtön öt címet, amire érdemes ránéznie annak, aki most kezdene érdeklődni a témában!

 

5. Sandman

 

A harmadik kötetnél tart Neil Gaiman klasszikus történetének gyűjteményes kiadása a Fumaxnál, azaz már bőven túllépett azon a ponton, ameddig eddig magyarul olvashattuk Álom, avagy álomvilág urának történetét a Cartaphilusnál 2009 és 2011 között megjelent puhatáblás kötetekben.

 

A történet úgy indul, hogy Álom, a Végtelenek egyike okkultisták csapdájába kerül a huszadik század elején. kiszabadulása után pedig rendbe kell tennie birodalmát.

 

A fő kérdés pedig az: képes-e Álom a változásra? Kell-e egyáltalán változnia?

 

Bevallom, én a harmadik kötet után nem bírtam ki, és elektronikusan elolvastam az utolsó kettőt, amit még sosem tettem meg, mindig valahol eddig jutottam a sztoriban, hogy aztán egy-két év után újra az elején kezdjem. Most végigolvasva azt kell mondanom, hogy tényleg zseniális az egész történet egyben, úgy, ahogy van.

 

Ez a hét éven át futó képregénysorozat repítette a szupersztárságig Neil Gaimant, teljesen jogosan: átgondolt, alapos, humoros és drámai, fontos kérdéseket feszeget és zseniálisan építi fel ismerős elemekből a saját, egyedi mitológiáját, középpontban Álommal és a Végtelenek családjával, valamint az emberekkel és egyéb lényekkel, akik belekeverednek a dolgaikba. Hamarosan érkezik belőle a Netflix-adaptáció. egy tavalyi hangoskönyves feldolgozás pedig nagyon sikeres volt egyébként.

 

4. Saga

 

Írtam már a Sagáról az Azonnalin, azóta azonban megjelent még három kötet belőle a Pesti Könyveknél, és még mindig van hátra jó pár addig, amíg a történet feléig érünk – itt tartunk ugyanis most, az alkotók 2018-ben pihenőre mentek. A 2012-ben indult fantasy/sci-fi sorozat világában egy bolygón és holdján két nagyon eltérő civilizáció él: az egyik a mágián, a másik a technológián keresztül uralja saját világát, és évtizedek óta háborúban vannak egymással. 

 

Két közkatona, Alana és Marko azonban egy romantikus ponyva hatására egymásba szeret, és megtörténik a lehetetlen: közös gyerekük születik. Ezután nyilván menekülniük kell.

 

Erről a menekülésről, illetve a kislány, Hazel felnövéséről szól a rendkívül humoros, izgalmas és helyenként szívszorítóan drámai történet. Kitágítva pedig arról, hogy milyen gyereket vállalni, milyen problémák merülnek fel egy családban és egy párkapcsolatban, mi a helyzet a nagyszülőkkel – csupa olyan kérdés, amelyek ritkán kerülnek elő a fantasztikumban.

 

Az elmúlt évtized egyik legnépszerűbb képregénye hamarosan folytatódik, Brian K. Vaughn író és Fiona Staples rajzoló állítólag már gőzerővel dolgoznak a folytatáson, avagy az eddig 54 füzetet számláló történet másik 54 részén. Itthon egyelőre 24 füzet volt benn a négy kötetben, szóval addig is van mit beérni.

 

 

3. Egérőrség

 

Egyik friss idei szerelmem az Egérőrség, amit alapvetően azért szereztem be, hogy végre a gyerekek is olvashassanak valamit a képregényes polcról. Nagyon tetszik nekik ugyanis az a polc, nyilván, de direkt jó magasan van, tekintve hogy mondjuk Junji Ito, a Watchmen vagy a Sin City nem kifejezetten gyerekbarát dolgok, de még a Nyugat+Zombikban is explicit dugás van.


Na nem mintha az Egérőrség első két kötete olyan nagyon kisgyerekbarát olvasmány lenne.

 

A történet lényege szerint egy középkori jellegű világban járunk, ahol emberek nincsenek, de van civilizációja az egereknek és például a nyesteknek, illetve léteznek ragadozók. Tőlük kell megvédenie a bátor egérőröknek az egérvárosok között utazó egereket. Az eköré felhúzott sztori felnőtt szemmel ugyan kicsit összecsapottnak tűnik, de működik, viszont nem spórol az ijesztő képekkel, illetve a rendes drámával sem. Az öt, illetve két és fél éves gyerekeim ennek ellenére nagyon élvezték, bár a hivatalosan ajánlott korhatár nyolc év.

 

2. Yuval Noah Harari: Sapiens – Rajzolt történelem

 

Yuval Noah Harari neve valószínűleg már senki előtt sem ismeretlen, a sztártörténész könyveit milliók olvassák világszerte. Talán az ebből adaptált képregény a legjobb példa arra, milyen jól ki lehet használni egy másik médium adottságait ahhoz, hogy átadjuk ugyanazt a tudást.

 

A David Vandermeulen társszerzésével és Daniel Casanave rajzaival készült kötet

 

játékosan végigvezet minket az emberiség történetének különféle aspektusain, ismertetve Harari elméleteit.

 

A kötet egyszerre működik felnőtteknek, akik nem akarják magukat annyira se megerőltetni, hogy egy Harari-könyvet elolvassanak (én egyébként még nem olvastam egyet sem), de valószínűleg ugyanilyen jól, vagy még jobban működik nagyobb gyerekeknek. Igényes kötet, ráadásul csak az első, tehát várhatóan érkeznek majd a folytatások.

 

1. Transmetropolitan

 

Áradoztam már egy sort az Azonnalin Warren Ellis klasszikus képregényéről, ami óriási késéssel jelenik meg magyarul, most viszont luxuskiadásban (is). A sztori a következő: Spider Jerusalem őrült, hétpróbás tényfeltáró újságíró, aki utálja a Várost, el is vonult egy hegyre. A pénze azonban elfogyott, és kiderül, hogy vissza kell térnie a munkába, mivel van még egy élő szerződése.

 

Spider Jerusalemet úgy jellemeztem ebben a cikkben, hogy olyan „mintha a társadalmi távolságtartást propagáló Niedermüller Péteren bedühödött Hont Andrást kereszteznénk a Mérce.hu gárdájának szociális érzékenységével, a bekábszizott Szily Lászlóval és a Hajdú Pétert látva rohamot kapó Puzsér Róberttel, valamint egy kisebb fegyverarzenállal”.

 

Ha ez szórakoztatónak tűnik, akkor képzeld el, hogy ez a karakter szembekerül a Kádárba oltott Orbán Viktorral, aztán az őt legyőző politikussal, akit leginkább Márki-Zay Péterbe oltott Gyurcsány Ferencként jellemeznék. Na, valami ilyesmik történnek ebben a képregényben, ráadásul tényleg elképesztően jól meg van rajzolva.

 

Nincs mit olvasnod? Könyves Kálmán segít!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás