+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. április 16. péntek, 08:24
Emiatt átmenetileg kiesett félmillió vakcina, amit keletről igyekszünk pótolni. A miniszterelnök már nemcsak a reményt, hanem az esélyt is látja, hogy a gazdaságban mindenki talpra tud majd állni a járvány után.

A szokásos péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor is elmondta, amit Gulyás Gergely a csütrötöki kormányinfónkiesett félmillió vakcina, ugyanis a Janssennel való oltást leállítottuk.

 

Orbán hangsúlyozta, hogy az EMA jóváhagyását Magyarország külön vizsgálatok nélkül el szokta fogadni, és csak a keleti vakcinákat vizsgálja külön. A Janssen esetében – amivel kapcsolatban felmerült a komoly egészségügyi kockázat lehetősége – azonban

 

ugyanúgy fogunk eljárni, mint a keleti vakcináknál; a Johnson & Johnson oltóanyagát itthon is részletes vizsgálatoknak vetjük alá.

 

Az emiatti lemaradást a kormány keleti vakcinákkal igyekszik pótolni, a külügyminisztérium ezen dolgozik. 

 

Péntek reggelig az oltás első adagját már több mint 3,1 millió ember kapta meg, a második adagon is már 1,3 millióan vannak túl. Orbán szerint a következő hat hét lesz nagyon fontos,

 

ez alatt az idő alatt ugyanis meg tudjuk majd duplázni a beoltottak számát.

 

A miniszterelnök az óvodák és az alsó tagozatok hétfői nyitásáról azt mondta, hogy „az óvatosság és a fokozatosság” miatt döntöttek így. Orbán nem ért egyet a WHO azon ajánlásával, hogy az iskolákat kell először nyitni, de elmondása szerint valahogy egyensúlyt kellett találniuk azon szülők elvárásai között, akik szeretnének visszamenni dolgozni, és azoké között, akik féltik a gyerekeiket.

 

A teraszok kinyitása szimbolikus dolog, a régi életünk egy darabjának a visszakapása – hangsúlyozta Orbán, aki

 

arra biztatja a vendéglátósokat, hogy bátran rakják ki a székeket.

 

Ennek érdekében a kormány központilag eltörtölte az egyébként önkormányzati hatáskörbe számító teraszdíjakat és megszüntette a terasznyitással járó bürökratikus ügyintézést is. A vendéglátósok a nyitástól függetlenül áprilisban és májusban is számíthatnak a bértámogatásra – mondta a miniszterelnök.

 

Orbán már nemcsak a reményt látja, hanem az esélyt is arra, hogy „mindenki talpra tud majd állni”. A miniszterelnök szerint a válság után nőni fog a munkahelyeknek a száma, vagyis több munkahely lesz, mint amennyi a járvány előtt volt.

 

Az interjú jelentős részét a műsorvezető és a miniszterelnök az ellenzék bírálatára fordította.

 

„A romlottságnak egy másik foka”

 

– mondta Orbán a magyarországi „baloldal”-nak a kormány járványkezelésével kapcsolatban megfogalmazott bírálataira. A miniszterelnök szerint más országokban is vannak viták, de azok arról folynak, hogy hogyan legyen az embereknek jobb, a magyar baloldal azonban csak a saját politikai tőkéjét igyekszik kovácsolni.

 

Szerencsére Magyarországon egységes kormányzás van, nem törékeny koalíciós kormány, ez az oka annak Orbán szerint, hogy a magyar járványkezelés hatékony tud lenni.

 

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A visszalépés után már csak a Momentum jelöltje, Kovács Janka versenyez Kálló Gergellyel, az LMP még senkit nem jelölt Fejér megye 4. választókerületében

Újabb humanitárius válság van kialakulóban a spanyol-marokkói partoknál. Az okok a két állam közötti feszültségre vezethetők vissza.

Összesen 53 ötlet közül választhatnak a budapestiek, amik közül a legtöbb szavazatot kapó projekteket a főváros meg is fogja valósítani.

A veszélyhelyzetet ugyan már ősz előtt is feloldhatja a kormány, de ez sokat nem jelent.

A 2014-ben és 2018-ban is Budapest 16. számú választókerületét megnyerő Hiller így a hat ellenzéki pártból már három támogatását bírja.

A Momentum korábban amellett kardoskodott, hogy mind a 106 körzetben legyen előválasztás.

A szervezet jelentése szerint csak így érhetjük el globálisan a karbonsemlegességet 2050-re.

A hét kérdése

Ha igen, mivel oltottak? Ha nem, miért nem oltattad még be magad? Nem reprezentatív felmérés az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás