Gulyás Gergely: Ha hatmillió embert beoltanak, akkor a járvány végéhez közeledünk majd

2021.04.15. 11:08

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket óriásplakátokról, a cél nyolcmillió magyar beoltása, a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Kormányinfó!

Gulyás Gergely: Ha hatmillió embert beoltanak, akkor a járvány végéhez közeledünk majd

Az áprilisi 15-i kormányinfó kezdetén Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette a szerdai kormányülés legfontosabb döntéseit. Gulyás kiemelte, hogy jelenleg továbbra is súlyos a járványhelyzet, ezért mindennél fontosabb, hogy hogyan halad az oltási kampány. Gulyás szerint a Johnson&Johnson-vakcinák szállításának leállításával félmillió adag oltás esett ki, ezeket igyekeznek pótolni.

Arra is emlékeztetett: már mintegy 4 és fél millió ember jelentkezett oltásra, de a cél az összes 18 éven felüli, tehát 8 millió ember beoltása.

Gulyás közölte: minden engedélyezett vakcina biztonságos Magyarországon, akik pedig egyik-másik hatékonyságát kétségbe vonják, azok csupán „üzleti érdekeket” szolgálnak.

Óriásplakátokon népszerűsítik majd az oltást

A kormány arról is döntött, hogy új óriásplakát-kampányt indítanak „Az oltás életet ment” címmel, a plakátokon ismert emberek fognak az oltás mellett kampányolni. Elismételte, ha a kieső Johnson&Johnson-szállítmányokat az ország pótolja,

május végére el lehet érni a nyájimmunitást, amit a kancelláriaminiszter 60 százalékos átoltottságban határozott meg.

Ezenkívül Gulyás leszögezte:

+ 3 és fél millió beoltott után nyitnak majd a teraszok, ehhez a teraszhasználati díjat a kormány eltörli a vendéglátóhelyeknek, erre szerinte azért van szükség, mert erre egyes budapesti kerületek külön díjakat számolnának fel – ugyanakkor mint arra Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere felhívta a figyelmet, a főváros már februárban döntött arról, hogy eltörlik a teraszok bérleti díját.

+ Az oktatásban „fokozatos újraindítás lesz”, ezért az általános iskolák felső tagozata és a középiskolák is később, csupán május 10-én nyitnak. Arra a felvetésre, hogy sok szülő nem kívánja visszaengedni a gyerekeket az iskolákba, Gulyás úgy válaszolt, hogy a járványügyi helyzetben az intézményvezetők engedélyezhetnek távollétet, erre nekik felhatalmazásuk van. Azonban a kancelláriaminiszter azt is hozzátette, hogy

az iskolákban az órákat a tanárok csak a megjelenteknek tartják meg, akit nem engendnek el az iskolába, az addig kimarad a tanításból.

Azt is elmondta: a dolgozóknak sehol nem tették kötelezővé az oltást, így a vendéglátósoknak sem fogják a jövőben ezt előírni. Gulyás ezenkívül azt is hozzátette, hogy

a védettségi igazolványhoz egyelőre nem társulnak olyan jogosítványok, amik az érvényességnek külön jelentőséget tulajdonítanak.

Arra felvetésre, hogy az EU módosította a Johnson&Johnsonnal, illetve az AstraZenecával kötött szerződéseit, Gulyás hangsúlyozta: a magyar hatóságok kitartanak a véleményük mellett, miszerint a Sinopharm és az AstraZeneca oltóanyaga ugyanolyan biztonságos, mint a Pfizer-BioNTech vakcinái, és arra kérte a magyar lakosságot, bízzon a magyar szakértők és orvosok véleményében.

Gulyás szerint lesz Diákváros és Fudan-kampusz is

Arra a kérdésre, hogy lesz-e végül Diákváros a Fudan Egyetem költözése miatt Ferencvárosban, és a kormány egyeztet-e erről Karácsony Gergellyel, Gulyás úgy fogalmazott: a főpolgármester „eldöntötte, hogy miniszterelnök-jelölt lesz”, azóta pedig országos problémákkal is foglalkozik. Hozzátette, mindkét projekt napirenden marad, és mindez összhangban van azzal, amit eleve megígértek.

Szerinte viszont az tény, hogy „minden ország keresi a kapcsolatot Kínával, eközben kínai kommunizmusra hivatkozva kritizál minket Karácsony, de éppen ő az, aki tömeggyilkos kommunisták jogutódjával politizál, ez érdekes”.

Gulyás László szegedi egyetemi oktató rasszista ügyére hivatkozva Gulyás idézte, vizsgálat folyik az SZTE-n az ügyben, de Gulyás László véleménye „a kormány értékrendjével is összeegyeztethetetlen” és „ha a szavak előtte hangzottak volna el, a kitüntetésére nem kerül sor”, egyben elnézést is kért mindenkitől Gulyás László kitüntetése miatt.

Az RTL Híradó kérdéseire leszögezte: továbbra sem kell majd harmadik dózis a kínai Sinopharm vakcinájából, két dózis teljes védettséget eredményez, egy másik kérdésre pedig leszögezte, az orosz Szputnyik V-vakcinák második dózisos adagjai is időben meg fognak érkezni, így 21 nappal az első adag után mindenki megkapja a második adagot is.

A Magyar Fórum kérdésére Gulyás közölte, az Orbán-kormányt a héten bíráló, az Európai Néppárt think tankjét vezető Mikuláš Dzurinda volt szlovák kormányfő „jó ideje Brüsszelben politizál, ez meg is látszik rajta”, szerinte Magyarország és az orosz vakcinák kritikája helyett a néppárti politikusnak inkább az egészségügyi veszélyhelyzet megoldására kellene koncentrálnia, nem Budapest kritizálására. Dzurinda korábban azt írta egy cikkben, hogy a Szputnyik-vakcina körül kialakult szlovák kormányválság azt mutatja, orosz hatalmi eszköz az államilag ott kifejlesztett koronavírus-oltás, ebbe pedig Putyin oldalán Budapest is beszállt, és belerángatja Pozsonyt is.

Arra is válaszolt a miniszter, hogy az, hogy melyik körzet mikor éri el, melyik korosztályt az oltással, attól is függ, hol mennyi az idős ember. Ahol több, az értelemszerűen lassabb az oltás is. Szerinte azonban „alig van olyan 60 év fölötti ember, akit nem oltottunk be, ha regisztrált”. Azt is elmondta,

a karanténszabályokon „nyárra egészen biztosan változtatni fognak […], aki oltott, annak majd nem kell karanténba vonulnia”,

ugyanakkor az még bizonytalan, hogy a kormány mikor dönthet minderről, egyelőre szerinte a cél, hogy minél kevesebben utazzanak külföldre.

A Telex kérdésére, miszerint kell-e provokatív kérdésekre válaszolni, úgy válaszolt: igyekeznek erre válaszolni, főleg, ha már élőben is ülnek majd a kormányinfón újságírók. A 444 kérdésére, amely szerint a Szputnyik vakcinák minden szállítmánya más és más, Gulyás úgy válaszolt, a magyar hatóságok minden szállítmányt külön megvizsgálnak. Csak speciális vizsgálatok után engedélyezik az egyes sarzsokat. A Szputnyik a miniszter szerint „a legjobb vakcinák között van, a nyugati vakcináknál is jobb”. Kiemelte: „a Pfizer, a Sinopharm, és minimális késéssel a Szputnyik V” szokott időben érkezni, az összes többi oltástípusnál „problémák vannak az időben való szállítással.”

„Akkor lesz vége a járványnak, ha az egész világon véget ér”

A miniszter és a kormányszóvivő válaszolt az Azonnali által feltett kérdések közül is néhányra.

Arra, hogy mi az a mérőszám, ami alapján a járvány végét be lehet majd jelenteni, Gulyás úgy válaszolt, „ha a jövendőmondás képességével nem rendelkezünk, nagyon nehéz választ adni a kérdésre”. Szerinte nem az a kérdés, hogy „nálunk” mikor ér véget a járvány, sok függ a környező országoktól, szerinte „akkor lesz vége a vírusnak, ha az egész világon véget ér”. Viszont a legtöbb ember beoltása az a maximum, amit meg lehet tenni, hiszen a nyájimmunitás a legfontosabb cél.

Megismételte: 6 millió ember beoltása után lehet kimondani, „hogy a járvány végéhez közeledünk”.

Arra a kérdésünkre, milyen módon próbálja támogatni a szórakoztatóipart a kormány, a válaszoló Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő felidézte: raktárkoncertek, fesztiválszervezők, cigányzenekarok és népzenekarok is kaptak támogatást, a raktárkoncertprogram 5 milliárd forintjából 150 produkciót rendeztek meg. A járvány második hulláma alatt pedig szerinte a bértámogatások rájuk is vonatkoztak, a bérköltség mintegy kétharmadát elengedte szerinte a kormány a szektorban. Arról, hogy ez a zenei- és szórakoztatóipar iszonyatos bevételkiesését miért nem pótolta, még csak minimálisan sem, itt beszélt nekünk Weyer Balázs.

Szentkirályi a SZÉP-kártya szerepét is kiemelte. Szerinte az oltási program ennek a szektornak is a legfontosabb prioritásnak kell, hogy legyen, hiszen ettől függ, mikor térhetnek vissza a koncertek és fesztiválok.

NYITÓKÉP: Az április 8-i kormányinfó Facebook-élője

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek