+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2021. március 30. kedd, 18:27
Az elemzés szerint az embereket jobban befolyásolja az, ha kevesebb pénzt kapnak, mintha annak az értéke csökkenne. Ezenkívül azt is megvizsgálták, hogy az infláció változása érdemben változtatja-e a Fidesz támogatottságát.

Új elemzést közölt a 21 Kutatóközpont, ami ezúttal a lakosság gazdasági helyzetértékelését és a kormányzó Fidesz támogatottságát hasonlítja össze. Az elemzésben a fogyasztói bizalmi index (ez egy -100-tól +100-ig terjedő skálán mutatja az üzleti, illetve a lakossági gazdasági várakozásokat) változásait vetették össze a kormánypártok támogatottságával.

 

Az elemzés szerint a két szám nagyon is együtt mozog, azaz

 

a választókat elsősorban a gazdasági helyzetük, és annak változása befolyásolja leginkább.

 

A szerzők szerint a fogyasztói bizalmi index mozgatja a kormánypárt népszerűségét, míg az előbbit leginkább a már egy éve életünk részét képző járványhelyzet befolyásolja.

 

A kutatóintézet 2019 novemberétől egészen 2021 márciusáig hasonlította össze a két számot, és ez alapján arra a következtetésre jutott, hogy  

 

ha a fogyasztói bizalmi index valamilyen irányban változik, akkor a Fidesz-KDNP támogatottsága is szinte azonos mértékű százalékponttal változik.

 

Míg az első hullám után a kormány támogatottsága nőtt – az elemzés szerint ennek oka, hogy a válsághelyzetek elején hagyományosan erősödik a vezetésbe vetett bizalom –, addig

 

a második, illetve a harmadik hullám kapcsán már a fogyasztói bizalmi indexszel együtt mozogva romlott a kormány támogatottsága is.

 

Ezt az alábbi ábrán be is mutatták, hozzátéve, hogy míg a járvány első hulláma úgymiond hamar eltűnt, és szeptemberig mindenki bizakodó volt, azonban az azóta folyamatosan romló járványhelyzet miatt a választók türelme elfogyott. Mint ahogy elemzésükben írják: 2020 tavaszán és nyarán még lehetett némi türelem a választókban, és sokan gondolhatták akkor, hogy a jövedelemkiesésüket majd kompenzálja a kormány, azonban ez

 

a türelem 2020 őszére elfogyott.

 

FORRÁS: A 21 KUTATÓKÖZPONT ELEMZÉSE.

 

A 21 Kutatóközpont egyik érdekes megállapítása, hogy míg

 

az infláció változása és a Fidesz támogatottsága között nincs kapcsolat,

 

addig a gazdasági lezárások miatt a lakosság romló helyzete már meglátszik a kormány támogatottságán is.  

 

Az elemzés szerint a halálozási vagy fertőzöttségi adatok nem mozgatják a lakossági várakozásokat,

 

helyettük inkább a lezárások hatása, illetve a járvánnyal kapcsolatos perspektívának van hatása a Fidesz-KDNP támogatottságára.

 

A kutatóintézet szerint a kormány támogatottságát érdemben nem befolyásolja a kommunikációs és járványszervezési teljesítménye, illetve az ezekben előforduló hibák sem. Példaként a 2020, illetve 2021 márciusi iskolabezárások körüli ellentmondásos nyilatkozatokat említették, amikor a kormány 24 órán belül változtatta meg az álláspontját az iskolák nyitvatartásának szükségességéről, azonban a kormány támogatottsága pont ekkor volt a legmagasabb. Az elemzés szerint a kormány támogatottságát az sem befolyásolta érdemben, hogy a 2021. március 6-ra és 7-re szervezett tömeges oltás végül szervezetlenség miatt elmaradt.

 

A 21 Kutatóközpont szerint a választók inkább a járvánnyal és gazdasággal kapcsolatos hosszútávú tendenciákat érzékelik, mintsem a „címlapokra kerülő – valamelyik oldal által botrányosnak tartott hírek,” és a kormány népszerűségét is leginkább ezek befolyásolják.

 

A 21 Kutatóközpont teljes elemzése itt olvasható el.

 

NYITÓKÉP: Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitó rendezvényén 2021. február 4-én. Fotó: Orbán VIktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás