A lezárások jobban befolyásolják a Fidesz támogatottságát, mint az infláció

2021.03.30. 18:27

Az elemzés szerint az embereket jobban befolyásolja az, ha kevesebb pénzt kapnak, mintha annak az értéke csökkenne. Ezenkívül azt is megvizsgálták, hogy az infláció változása érdemben változtatja-e a Fidesz támogatottságát.

A lezárások jobban befolyásolják a Fidesz támogatottságát, mint az infláció

Új elemzést közölt a 21 Kutatóközpont, ami ezúttal a lakosság gazdasági helyzetértékelését és a kormányzó Fidesz támogatottságát hasonlítja össze. Az elemzésben a fogyasztói bizalmi index (ez egy -100-tól +100-ig terjedő skálán mutatja az üzleti, illetve a lakossági gazdasági várakozásokat) változásait vetették össze a kormánypártok támogatottságával.

Az elemzés szerint a két szám nagyon is együtt mozog, azaz

a választókat elsősorban a gazdasági helyzetük, és annak változása befolyásolja leginkább.

A szerzők szerint a fogyasztói bizalmi index mozgatja a kormánypárt népszerűségét, míg az előbbit leginkább a már egy éve életünk részét képző járványhelyzet befolyásolja.

A kutatóintézet 2019 novemberétől egészen 2021 márciusáig hasonlította össze a két számot, és ez alapján arra a következtetésre jutott, hogy  

ha a fogyasztói bizalmi index valamilyen irányban változik, akkor a Fidesz-KDNP támogatottsága is szinte azonos mértékű százalékponttal változik.

Míg az első hullám után a kormány támogatottsága nőtt – az elemzés szerint ennek oka, hogy a válsághelyzetek elején hagyományosan erősödik a vezetésbe vetett bizalom –, addig

a második, illetve a harmadik hullám kapcsán már a fogyasztói bizalmi indexszel együtt mozogva romlott a kormány támogatottsága is.

Ezt az alábbi ábrán be is mutatták, hozzátéve, hogy míg a járvány első hulláma úgymiond hamar eltűnt, és szeptemberig mindenki bizakodó volt, azonban az azóta folyamatosan romló járványhelyzet miatt a választók türelme elfogyott. Mint ahogy elemzésükben írják: 2020 tavaszán és nyarán még lehetett némi türelem a választókban, és sokan gondolhatták akkor, hogy a jövedelemkiesésüket majd kompenzálja a kormány, azonban ez

a türelem 2020 őszére elfogyott.

FORRÁS: A 21 KUTATÓKÖZPONT ELEMZÉSE.

A 21 Kutatóközpont egyik érdekes megállapítása, hogy míg

az infláció változása és a Fidesz támogatottsága között nincs kapcsolat,

addig a gazdasági lezárások miatt a lakosság romló helyzete már meglátszik a kormány támogatottságán is.  

Az elemzés szerint a halálozási vagy fertőzöttségi adatok nem mozgatják a lakossági várakozásokat,

helyettük inkább a lezárások hatása, illetve a járvánnyal kapcsolatos perspektívának van hatása a Fidesz-KDNP támogatottságára.

A kutatóintézet szerint a kormány támogatottságát érdemben nem befolyásolja a kommunikációs és járványszervezési teljesítménye, illetve az ezekben előforduló hibák sem. Példaként a 2020, illetve 2021 márciusi iskolabezárások körüli ellentmondásos nyilatkozatokat említették, amikor a kormány 24 órán belül változtatta meg az álláspontját az iskolák nyitvatartásának szükségességéről, azonban a kormány támogatottsága pont ekkor volt a legmagasabb. Az elemzés szerint a kormány támogatottságát az sem befolyásolta érdemben, hogy a 2021. március 6-ra és 7-re szervezett tömeges oltás végül szervezetlenség miatt elmaradt.

A 21 Kutatóközpont szerint a választók inkább a járvánnyal és gazdasággal kapcsolatos hosszútávú tendenciákat érzékelik, mintsem a „címlapokra kerülő – valamelyik oldal által botrányosnak tartott hírek,” és a kormány népszerűségét is leginkább ezek befolyásolják.

A 21 Kutatóközpont teljes elemzése itt olvasható el.

NYITÓKÉP: Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitó rendezvényén 2021. február 4-én. Fotó: Orbán VIktor / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek