+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2021. március 30. kedd, 18:27
Az elemzés szerint az embereket jobban befolyásolja az, ha kevesebb pénzt kapnak, mintha annak az értéke csökkenne. Ezenkívül azt is megvizsgálták, hogy az infláció változása érdemben változtatja-e a Fidesz támogatottságát.

Új elemzést közölt a 21 Kutatóközpont, ami ezúttal a lakosság gazdasági helyzetértékelését és a kormányzó Fidesz támogatottságát hasonlítja össze. Az elemzésben a fogyasztói bizalmi index (ez egy -100-tól +100-ig terjedő skálán mutatja az üzleti, illetve a lakossági gazdasági várakozásokat) változásait vetették össze a kormánypártok támogatottságával.

 

Az elemzés szerint a két szám nagyon is együtt mozog, azaz

 

a választókat elsősorban a gazdasági helyzetük, és annak változása befolyásolja leginkább.

 

A szerzők szerint a fogyasztói bizalmi index mozgatja a kormánypárt népszerűségét, míg az előbbit leginkább a már egy éve életünk részét képző járványhelyzet befolyásolja.

 

A kutatóintézet 2019 novemberétől egészen 2021 márciusáig hasonlította össze a két számot, és ez alapján arra a következtetésre jutott, hogy  

 

ha a fogyasztói bizalmi index valamilyen irányban változik, akkor a Fidesz-KDNP támogatottsága is szinte azonos mértékű százalékponttal változik.

 

Míg az első hullám után a kormány támogatottsága nőtt – az elemzés szerint ennek oka, hogy a válsághelyzetek elején hagyományosan erősödik a vezetésbe vetett bizalom –, addig

 

a második, illetve a harmadik hullám kapcsán már a fogyasztói bizalmi indexszel együtt mozogva romlott a kormány támogatottsága is.

 

Ezt az alábbi ábrán be is mutatták, hozzátéve, hogy míg a járvány első hulláma úgymiond hamar eltűnt, és szeptemberig mindenki bizakodó volt, azonban az azóta folyamatosan romló járványhelyzet miatt a választók türelme elfogyott. Mint ahogy elemzésükben írják: 2020 tavaszán és nyarán még lehetett némi türelem a választókban, és sokan gondolhatták akkor, hogy a jövedelemkiesésüket majd kompenzálja a kormány, azonban ez

 

a türelem 2020 őszére elfogyott.

 

FORRÁS: A 21 KUTATÓKÖZPONT ELEMZÉSE.

 

A 21 Kutatóközpont egyik érdekes megállapítása, hogy míg

 

az infláció változása és a Fidesz támogatottsága között nincs kapcsolat,

 

addig a gazdasági lezárások miatt a lakosság romló helyzete már meglátszik a kormány támogatottságán is.  

 

Az elemzés szerint a halálozási vagy fertőzöttségi adatok nem mozgatják a lakossági várakozásokat,

 

helyettük inkább a lezárások hatása, illetve a járvánnyal kapcsolatos perspektívának van hatása a Fidesz-KDNP támogatottságára.

 

A kutatóintézet szerint a kormány támogatottságát érdemben nem befolyásolja a kommunikációs és járványszervezési teljesítménye, illetve az ezekben előforduló hibák sem. Példaként a 2020, illetve 2021 márciusi iskolabezárások körüli ellentmondásos nyilatkozatokat említették, amikor a kormány 24 órán belül változtatta meg az álláspontját az iskolák nyitvatartásának szükségességéről, azonban a kormány támogatottsága pont ekkor volt a legmagasabb. Az elemzés szerint a kormány támogatottságát az sem befolyásolta érdemben, hogy a 2021. március 6-ra és 7-re szervezett tömeges oltás végül szervezetlenség miatt elmaradt.

 

A 21 Kutatóközpont szerint a választók inkább a járvánnyal és gazdasággal kapcsolatos hosszútávú tendenciákat érzékelik, mintsem a „címlapokra kerülő – valamelyik oldal által botrányosnak tartott hírek,” és a kormány népszerűségét is leginkább ezek befolyásolják.

 

A 21 Kutatóközpont teljes elemzése itt olvasható el.

 

NYITÓKÉP: Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitó rendezvényén 2021. február 4-én. Fotó: Orbán VIktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Kedden Markus Söder, bajor kormányfő visszavonulót fújt, és elfogadta a CDU elnökségének hétfői döntését Armin Laschet kancellárjelöltségéről. Vele szemben még a zöld kancellárjelölt is esélyes.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Újabb fejezetéhez érkezett az Angela Merkel utódlásáért vívott hatalmi harc a német jobboldalon: most minden szem Münchenre szegeződik.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

Egy most nyilvánosságra került, 2010-es jelentés szerint az akkori lakosság majdnem 40 százalékának hívásaihoz voltak képesek hozzáférni a kínaiak.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás