Miként hat a kormány támogatottságára, hogy a lakosság pozitív hangulatban zárta az évet?

2022.01.11. 07:11

2021 igazi hullámvasút volt a lakosság számára, hiszen a koronavírus-járvány miatt folyamatosan változott a lakosság gazdasági értékelése. De hogyan hatott mindez az Orbán-kormány támogatottságára? A 21 Kutatóközpont elemzése.

Miként hat a kormány támogatottságára, hogy a lakosság pozitív hangulatban zárta az évet?

A 21 Kutatóközpont 2021 márciusában havi elemzési sorozatot indított, amelyben a lakossági gazdasági várakozások és egyes fontos, az ország financiális, társadalmi helyzetét befolyásoló pénzügyi változások, illetve a mindenkori kormánypártok támogatottsága közötti összefüggéseit vizsgálja.

December hónapban a GKI fogyasztói bizalmi index – a háztartások pénzügyi, az ország gazdasági és munkanélküliségi helyzetének várt alakulását, a megtakarítási kilátásokat bemutató mérőszám – a novemberi jelentős esés után javult, de már nem közelítette meg az októberi kiugró értéket. Az év vége és az ünnepek, a járványhelyzet valamivel kedvezőbb alakulása, illetve

az előző évhez képest kevésbé szigorú járványügyi intézkedések eredményezhették, hogy újra valamivel optimistább hangulatba került a lakosság,

mind az előző hónapban, mind az egy évvel ezelőtti azonos időszakban tapasztaltakhoz képest.

Az Ipsos decemberben publikált felmérése alapján bár 2021 sokak számára nehéz év volt (a megkérdezettek 9 százaléka rosszabbat vár 2022-től, mint 2021-től),  de a többség (56 százalék) bizakodva néz az új évre.

A remény hatása lehetett tehát, hogy a nehézségek, például a magas infláció ellenére kedvezőbben alakult az év végi gazdasági értékelés, mint az előző hónapban, és jobbra számított a lakosság, mint a 2021 első negyedévében mértek.

Hiába magas még mindig az infláció, a fogyasztók pozitívan látják a jövőt

Az egész éves ingadozó tendenciát követve decemberben az előző hónap eséséhez képest a fogyasztói várakozások érezhető növekedése következett be. Ehhez hozzájárult, hogy a saját pénzügyi helyzet, a megtakarítási lehetőségek megítélése és a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlásának lehetősége is erősödött.

Az inflációs várakozás (-55,5) némi javulás mellett továbbra is magas volt az elmúlt fél évhez hasonlóan, és ez jóval rosszabb értékelést jelent, mint a tavaly decemberi számok (-39,3).

A többi főbb adat (saját pénzügyi helyzet, megtakarítási képesség, munkanélküliség, gazdaság helyzete) esetében viszont lényegesen, 10-20 százalékponttal kedvezőbb volt a helyzet, mint egy évvel korábban.

Stagnált a Fidesz támogatottsága

Az előző hónaphoz képest nem történt számmottevő változás a kormánypártok megítélésében. A Závecz Research adatai szerint a Fidesz-KDNP a választók körében 47 százalékon, az összes választókorú esetében 37 százalékon állt.

Tavaly ugyanekkor az első csoport esetében 3 százalékponttal, a második csoport esetében pedig 7 százalékponttal volt kevesebb a Fidesz tábora.

Az évvégi kedvezőbb eredmény köszönhető a választási ciklus végének (az egyes országgyűlési választásokhoz közeledve az inkumbens párt népszerűsége négy évente kiszámíthatóan emelkedni kezd), a következő hónapokra vonatkozó, a választási kampányhoz is köthető juttatások, kedvezmények ígéretének, illetve annak, hogy az utolsó hónapban a kormány végül nem vezetett be szigorúbb járványügyi intézkedéseket.

Mindezek a fogyasztókat bizakodóbbá tették, ennek köszönhetően tudott javulni a bizalmi index és összességében stagnált a párt népszerűsége.

A két általunk vizsgált fő mutató az éves ingadozás végére újra a közeledés fázisába került, és mivel a bizalmi index és a kormánypártok támogatottsága is magasabb volt, mint tavaly, így összességében azt látni, hogy

a lakosság pozitívabb hangulatban várta az új évet, mint egy évvel ezelőtt.

2021-es hullámvasút

2020 év végi összefoglalónkban azt prognosztizáltuk, hogy a Fidesz támogatottsága egy alacsonyabb, a gyengébb fogyasztói bizalmi indexnek megfelelő szintre állhat be. A korábban megszokottól eltérő pandémiás helyzet fennmaradása mellett 2021 az első negyedévet leszámítva a 2020-as évhez képest optimistább helyzetértékelést mutatott.

2021-ben a bizalmi index összességében nagymértékű hullámzást mutatott.

Az első negyedévben lényegében stagnált, a másodikban júniusban elérte az éves csúcsot (-14,5), majd 3 hónapos esés után októberre újra jelentősen növekedni tudott, novemberben visszazuhant az áprilisi érték közelébe, míg végül decemberben megint javult.

A Fidesz-KDNP támogatottsága jóval kisebb eltéréseket produkált, némi csúszással követve a gazdasági helyzetre vonatkozó mutató változásait.

2021 közepén közelítették meg leginkább az adatok a 2020-as járvány okozta válság előtti értékeket, egyfajta óvatos optimizmust eredményezett a harmadik hullám vége és a nyári nyitás. Az egész évet végig kísérő tendenciát követve a kiugró júniusi és októberi érték után decemberben újra erősödött a fogyasztói bizalmi index, ezzel megint közeledett a kormánypártok támogatottsága és a lakosság gazdasági helyzet értékelése.

Összességében az inflációs folyamatok mellett a javuló gazdasági helyzet (például a harmadik negyedévben 6,1 százalékos fellendülés, 3,7 százalékos munkanélküliségi ráta), a járvány alakulása és a válságkezelő intézkedések

elsősorban a fogyasztói elvárásokat mozgatták, a hatás kisebb mértékben jelent meg a Fidesz népszerűségében.

A mutatók között nem nyílt olyan szélesre az olló, mint amit a 2020-as év során megfigyelhettünk.

Várhatóan a 2022-es év sem lesz kiegyensúlyozott.  Kérdés, hogy a kampányidőszakra időzített ígéretek, az eddig folytatott gazdaságpolitika fenntarthatósága, az esetleges újabb járványhullámok, illetve az áprilisban esedékes választások milyen hatással lesznek az általunk vizsgált adatok közötti összefüggésre.

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

21 Kutatóközpont
21 Kutatóközpont állandó szerző

A 21 Kutatóközpontnak már a nevében is egy szám van, ezzel is azt kívánja jelezni az intézet, hogy adatgazdag, empirikus, tudományos igényességű elemzésekre törekszik. A 21-et 2020-ban alapították fiatal, a politika és a tudomány területén elkötelezett kutatók.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek