+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2021. március 27. szombat, 08:06
Ilyen még nem volt: magyar fantasztikus szövegek jelennek meg rendes kiadónál, fordításban, Amerikában! Az érdem az egyik legjobb horrorírónké, Veres Attiláé.

Két kezünkön meg tudjuk számolni a valóban világhíres és számontartott kortárs magyar íróinkat – a világhíresség első lépcsője pedig mondjuk az, hogy kiadják a szerző könyvét más országokban is. Eddig ilyesmivel többnyire legfeljebb szépíróink büszkélkedhettek, de közülük sem olyan elképesztően sokan jelentek meg idegen nyelven, zsáneríróink közül pedig talán csak a krimiíró Kondor Vilmos az, aki eszünkbe juthat az elmúlt évtizedből.

 

A magyar fantasztikus irodalom történetében pedig már egy kezünk is elég, hogy megszámoljuk a világra, vagy legalább pár országra szóló sikereket: Lengyel Péter korai sci-fi regényét lefordították német, japán, cseh, lengyel nyelvre, és ugyanígy megjelent pár nyelven Zsoldos Péter néhány regénye is. Ezen felül tavaly Hugo-díjat nyert az USA-ban élő Takács Bogi, aki viszont alapvetően is angolul ír. (És akivel itt olvasható egy interjúnk, amit akkor csináltunk, before it was cool.) De egyébként az amerikai piacon eddig nemhogy senki nem aratott nagy sikert, de nagyon megjelenni sem sikerült.

 

Szóval az, hogy egyik legjobb horrorírónknak, Veres Attilának novelláskötete jelenik meg az amerikai Valancourt Booksnál, elég komoly hír.

 

Márpedig erről számolt be Veres magyar kiadója, az Agave Könyvek: 2022-ben jelenik meg a horrorantológiák kiadására, illetve klasszikus horrorregények újrakiadására szakosodott független kiadónál önálló kötete a magyar írónak. Ez egyébként tíz novellát fog tartalmazni: hetet Veres korábbi novelláskötetéből, illetve három új darabot, amelyek a 2023-ban megjelenő új novelláskötetében magyarul is megjelennek majd. A fordításért Karafiáth Luca felel majd.

 

A szerző groteszkkel rokon novelláiban a horrorelemek és a sötét humor keveredik hétköznapi emberi tragédiákkal és a mai Magyarország tágan értelmezett társadalmi-politikai problémáival. Az egyébiránt forgatókönyvíróként dolgozó Veres Attila első novelláit az H. P. Lovecraft-rajongók által életre hívott  The Black Aether fanzinban (cikkünk róluk itt) publikálta 2016-ban, aztán 2017-ben regénye jelent meg az Agave Könyveknél.

 

Az Odakint sötétebb címet viselő apokaliptikus regény gyakorlatilag bestseller lett a maga kategóriájában,

 

ezt követte 2018-ban az Éjféli iskolák című novelláskötet, ami szintén rendkívül népszerű lett, mi pedig itt írtunk róla, illetve arról, hogy mi is az a weird irodalom, és az miért nem pont ugyanaz, mint a horror. Tavaly a Valancourt Books beválogatta egy novelláját a The Valancourt Book of World Horror Stories című antológiába, az írást pedig több, az antológiáról szóló kritika is a legjobbként emelte ki.

 

Veres Attila jelenleg Volt idő címmel legújabb regényén dolgozik, ami 2022-ben jelenik majd meg, ezen felül 2023-ban új novelláskötettel is jelentkezik majd.

 

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Kedden Markus Söder, bajor kormányfő visszavonulót fújt, és elfogadta a CDU elnökségének hétfői döntését Armin Laschet kancellárjelöltségéről. Vele szemben még a zöld kancellárjelölt is esélyes.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Újabb fejezetéhez érkezett az Angela Merkel utódlásáért vívott hatalmi harc a német jobboldalon: most minden szem Münchenre szegeződik.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

Egy most nyilvánosságra került, 2010-es jelentés szerint az akkori lakosság majdnem 40 százalékának hívásaihoz voltak képesek hozzáférni a kínaiak.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás