Itt a magyar védettségi igazolvány: már kipostázták, de még nem tudni, mire lesz jó

2021.03.16. 19:10

Kétféléről tudunk. Járnak mellé jogosultságok is, de még nem tudni, mik lesznek ezek.

Itt a magyar védettségi igazolvány: már kipostázták, de még nem tudni, mire lesz jó

Több olvasónktól is arról értesültünk, hogy kipostázták az első hazai védettségi igazolásokat, amit olyan személyek kapnak, akik vagy már igazoltan átestek a kínai koronavíruson vagy pedig már kaptak védőoltást ellene, így pedig valamilyen fokú védelmet élveznek a vírus ellen.

Jelenleg tehát két különböző igazolást küldenek szét információink szerint:

+ az egyiket a beoltottak kapják –  ezen az oltás időpontját rögzítik –,

+ míg egy ettől eltérőt kapnak azok, akik átestek a kínai koronavíruson, ott ugyanis az oltás időpontja helyett az érvényességi időt jelzik, és az érvényességi időt a felgyógyulás napjától hat hónapig szól. 

Az okmányokat az állam hivatalból kipostázza, azonban azoknak, akiknek nincs igazolásuk arról, hogy átestek a koronavíruson, kérvényezniük kell: ezt online a fővárosi és megyei kormányhivatal által rendszeresített elektronikus űrlapon tudják megtenni, de személyesen is tudják kérvényezni bármelyik kormányablakon keresztül. Ebben az esetben a kérvényezőnek egy ellenanyag-vizsgálattal kell igazolnia, hogy már korábban átesett a koronavíruson. Nekik az igazolás érvényességi ideje 4 hónapra szól majd.

Azonban az okmány nem tartalmaz sok adatot: az okmányon szerepel a birtokosának a neve, útlevélszáma, illetve a személyi igazolvány száma és fertőzésen való átesés esetén az igazolvány érvényességi ideje, illetve az oltást kapó személyek esetén az oltás időpontja.

Azonban az, hogy az illető milyen típusú oltást kapott, nem szerepel rajta: tehát sem az, hogy mondjuk leölt víruson alapulót vagy mRNS-t kapott-e, sem azt, hogy milyen márkájút.

A kormány még február 10-én döntött arról, hogy bevezetik a koronavírus elleni védettségi igazolványt, majd február 12-én jelent meg a Magyar Közlönyben az erről szóló kormányrendelet, amiben leírták, hogy az igazolvány a személyazonosító igazolvány vagy az útlevél felmutatásával együtt érvényes Magyarországon, és a Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint „az oltottság tényének igazolása esetén az oltás idejét, valamint a védőoltás típusát” is tartalmaznia kellene, azonban e utóbbi pontot március 5-én kivették a kormányrendeletből.

Ez érdekes kör lesz az EU-val, mert az Európai Bizottság kiszivárgott, de még nem bemutatott oltásútlevél-tervezete szerint az oltásigazolásnak tartalmaznia kell azt is, hogy az adott személy milyen vakcinát kapott, pontosan mikor oltották be és még az oltás gyártási számát is fel kell tüntetni az okmányon, ugyanakkor Thierry Breton, az Európai Bizottság belső kereskedelemért és vakcinagyártásért felelős biztosa korábban az Azonnalinak azt nyilatkozta, hogy a schengeni határok átjárhatóságát nem vonhatják kétségbe az egyes vakcinatípusok.

Ezenkívül több tagállam már előre jelezte: csak azokat az oltási igazolványokat fogják elfogadni, amelyek azt is igazolják, hogy az igazolás birtokosa egy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott oltást kapott. Így például jelenleg az orosz Szputnyik V-vel, illetve a kínai Sinopharmmal beoltott emberek nem kapnak felmentést a kötelező karantén vagy teszt alól, ha egy olyan EU-s tagállamba lépnek, ahol erre köteleznék őket, mivel e két szert még nem engedélyezte az EMA.

A KÉTNYELVŰ IGAZOLVÁNY HÁTLAPJA

Annak ellenére, hogy kipostázták az első ilyen igazolásokat, még továbbra se tudni pontosan, hogy egyáltalán mire lesz jó a magyar igazolvány, ugyanis erről még Gulyás Gergely kancelláriaminiszter sem tudott bővebben nyilatkozni a február 11-i kormányinfón, és eddig csak az hangzott el, hogy az országba lépve az igazolás birtokosát mentesít a karanténkötelezettség alól. A plasztikkártya hátoldalán az szerepel, hogy az igazolványokhoz kapcsolódó jogosultságok a koronavirus.gov.hu oldalon ellenőrizhetőek, azonban az oldalon jelenleg nem találni erről semmit.

NYITÓKÉP: Azonnali-olvasó. Köszönjük!

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek