+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2021. március 11. csütörtök, 14:49
Így már összesen négy különböző készítmény használatát engedélyezte az uniós szerv. A Johnson&Johnson áprilisban kezdheti el szállítani a vakcináit, amiből elég mindössze egy oltás is elég a hosszútávú védelem kialakításáért.

Újabb vakcinát engedélyeztetett az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), ezúttal az amerikai Johnson&Johnson rekombináns vakcinájának kapta meg az engedélyt az uniós hatóságtól. A Johnson&Johnsonnal együtt immáron négy vakcina kapott zöld utat a használat előtt az EMA-tól: az amerikai és német fejlesztésű Pfizer-BioNTech, az amerikai Moderna és a brit-svéd Oxford/AstraZeneca után immáron a Johnson&Johnson is megkapta az EMA engedélyét.

 

Az EMA szerint az amerikai cég vakcinájának a használata biztonságos és 18 év felettieket lehet oltani vele. Az amerikai gyógyszeróriás készítményének a nagy előnye, hogy elég belőle mindössze egy adag is, hogy kialakuljon a hosszútávú védettség a kínai koronavírus ellen.

 

Az EMA vizsgálata arra jutott, hogy a vakcina 67 százalékos hatékonyságú.

 

Annak ellenére, hogy engedélyeztették a vakcinát, a Politico értesülései szerint

 

április előtt nem fog egy vakcinát se leszállítani a Johnson&Johnson.

 

Az Európai Bizottság korábban 200 millió adag Johnson&Johnson vakcinát kötött le további 200 milliós opcióval. A cég azt ígéri: a szerződésben foglaltakat betartja, azaz 2021 végéig mind a 200 millió vakcinát le fogják szállítani az EU-nak. Ezt korábban Paul Stoffels, az amerikai gyógyszeriparicég tudományos vezérigazgatója is elmondta az Európai Parlament február 25-i meghallgatásán.

 

Az EMA ezenkívül azt is bejelentette, hogy további három vakcinát vizsgálnak jelenleg: a német CureVac mRNS-vakcinája mellett az amerikai Novavax készítményét és az orosz Szputnyik V-t is vizsgálják, azonban arról továbbra sincs hír, hogy ezeket mikor engedélyeztethetik.

 

Hogyan működnek a különböző vakcinák? Itt érthető példán keresztül bemutattuk!

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Kalocsai Béla erről a Facebook-sztorijában posztolt a németekkel vívott történelmi 2-2-es döntetlen után.

Boris Palmer, Tübingen zöld polgármestere megint szembemegy a fősodrattal, és feltett pár kérdést a német-magyar focimeccs kapcsán.

Aki minőségi németezésre várt a meccs előtt, az ezt előbb kapja meg Svájcból, mint a magyar kormánypárt környékéről.

A Momentum így több jelöltjét is visszahúzva sorol be a például jobbikos Brenner Koloman, Csányi Tamás vagy Ander Balázs mögé, míg a Jobbik a Momentum által indított Szabó Szabolcsot vagy Szecsődi Andreát támogatja.

Közel 3 és fél évig tartották őket fogva, amiért megszervezték a spanyol kormány és legfelsőbb bíróság szerint illegális és alkotmányellenes függetlenségi népszavazást 2017-ben.

Bárki bármilyen ötletet bedobhat, és még egy
kis pénzt is kaphat érte.

A szocdemek bizakodóak: szerintük átmegy. A PNL belső harcai akár kapóra is jöhetnek.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás