Az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte a Johnson&Johnson vakcináját

2021.03.11. 14:49

Így már összesen négy különböző készítmény használatát engedélyezte az uniós szerv. A Johnson&Johnson áprilisban kezdheti el szállítani a vakcináit, amiből elég mindössze egy oltás is elég a hosszútávú védelem kialakításáért.

Az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte a Johnson&Johnson vakcináját

Újabb vakcinát engedélyeztetett az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), ezúttal az amerikai Johnson&Johnson rekombináns vakcinájának kapta meg az engedélyt az uniós hatóságtól. A Johnson&Johnsonnal együtt immáron négy vakcina kapott zöld utat a használat előtt az EMA-tól: az amerikai és német fejlesztésű Pfizer-BioNTech, az amerikai Moderna és a brit-svéd Oxford/AstraZeneca után immáron a Johnson&Johnson is megkapta az EMA engedélyét.

Az EMA szerint az amerikai cég vakcinájának a használata biztonságos és 18 év felettieket lehet oltani vele. Az amerikai gyógyszeróriás készítményének a nagy előnye, hogy elég belőle mindössze egy adag is, hogy kialakuljon a hosszútávú védettség a kínai koronavírus ellen.

Az EMA vizsgálata arra jutott, hogy a vakcina 67 százalékos hatékonyságú.

Annak ellenére, hogy engedélyeztették a vakcinát, a Politico értesülései szerint

április előtt nem fog egy vakcinát se leszállítani a Johnson&Johnson.

Az Európai Bizottság korábban 200 millió adag Johnson&Johnson vakcinát kötött le további 200 milliós opcióval. A cég azt ígéri: a szerződésben foglaltakat betartja, azaz 2021 végéig mind a 200 millió vakcinát le fogják szállítani az EU-nak. Ezt korábban Paul Stoffels, az amerikai gyógyszeriparicég tudományos vezérigazgatója is elmondta az Európai Parlament február 25-i meghallgatásán.

Az EMA ezenkívül azt is bejelentette, hogy további három vakcinát vizsgálnak jelenleg: a német CureVac mRNS-vakcinája mellett az amerikai Novavax készítményét és az orosz Szputnyik V-t is vizsgálják, azonban arról továbbra sincs hír, hogy ezeket mikor engedélyeztethetik.

Hogyan működnek a különböző vakcinák? Itt érthető példán keresztül bemutattuk!

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek