Itt az Európai Bizottság terve a védettségi igazolásról: negatív teszttel is szabadon lehetne utazni

2021.03.17. 14:22

Rendeletben szabályozná a digitális zöldigazolványnak nevezett EU-s védettségi igazolást az Európai Bizottság, és már nyárra bevezetné, hogy a turistaszezont megmenthessék. Az igazolást az oltottak mellett azok is megkaphatnák, akik már átestek a víruson vagy negatív teszttel rendelkeznek. Mutatjuk a részleteket!

Itt az Európai Bizottság terve a védettségi igazolásról: negatív teszttel is szabadon lehetne utazni

Március 17-én sajtótájékoztatón mutatta be az Európai Bizottság a digitális zöldigazolványnak nevezett védettségi igazolásról szóló tervezetét. A cél az, hogy a beoltottak és a víruson áteső emberek igazolni tudják a védettségüket a vírussal szemben, és a digitális igazolvány azt is jelezné, ha valaki negatív teszttel rendelkezik.

Az Európai Bizottság célja, hogy ezzel az Európai Unión belüli szabad mozgást helyreállítsák. Ezért – eltérően az unió korábbi próbálkozásaitól –ezúttal nem egy tagállamokra nem kötelező érvényű irányelvet adnak ki, hanem a Bizottság

uniós rendeletben szabályozná a védettségi igazolást. Így ha a tervezetet elfogadják, akkor az az unió minden tagállamára kötelező érvényű lenne.

Ez viszont egy hosszú procedúra, hiszen a Bizottság javaslatát el kell fogadnia az Európai Parlamentnek, illetve az Európai Unió Tanácsának, ahol a tagállamok adott szakpolitikai területért felelős miniszterei ülnek.

Mit fog tartalmazni a zöldigazolványnak nevezett védettségi igazolás?

Az Európai Bizottság német elnöke, Ursula von der Leyen által bemutatott javaslat szerint a védettségi igazolásokat a tagállamok hivatalos szervei fogják kiadni, és az alábbi adatokat kell tartalmazniuk:

+ az illető nevét;

+ születési dátumát;

+ a vakcináról, a tesztről vagy a felépüléssel kapcsolatos releváns információkat;

+ és egy egyedi azonosítót.

A tanúsítványok csak a szükséges információt tartalmazzák, a határátlépésnél pedig csak a dokumentum érvényességét és hitelességét fogják ellenőrizni. A Bizottság kiemelte, hogy az igazolás csak a legszükségesebb információkat fogja tartalmazni,

minden egészségügyi adat a digitális zöldigazolványt kiállító tagállamnál marad.

A védettségi igazolás mellett azt is bejelentették, hogy a Bizottság nyárig létrehoz egy olyan digitális infrastuktúrát, amely megkönnyíti ezeknek az igazolásoknak az ellenőrzését.

Kik fogják megkapni?

A tervezet szerint a digitális zöldigazolványt minden uniós állampolgár számára ingyen kell kiállítani, illetve az EU-s lakóhellyel rendelkező harmadik országbeli állampolgárok számára. A tervezet szerint az igazolványt három különböző csoport kaphatná azt meg:

+ azok, akiket beoltottak egy koronavírus elleni vakcinával;

+ azok, akik negatív PCR vagy antigén teszttel rendelkeznek;

+ és azok, akik már bizonyítottan átestek a kínai koronavíruson és felépültek belőle.

A tervezet szerint az igazolás papíralapú és digitális formában is elérhető lesz, viszont mindkét esetben tartalmazni fog egy QR-kódot, amivel könnyebben tudják majd leolvasni az okmányt. A tervezet szerint a digitális zöldigazolvány valamennyi uniós tagállamban érvényes lesz, továbbá Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc is csatlakozhat ahhoz.

A Bizottság ezenkívül segíteni fogja a tagállamokat, hogy olyan szoftvereket fejlesszenek ki, amelyek használatával a hatóságok minden igazolást ellenőrizhetnek az EU-ban. Ami fontos, hogy a Bizottság mindezt úgy szeretné szabályozni, hogy a tanúsítvány birtokosának egyetlen személyes adata sem kerülne ki a tanúsítványt kiállító tagállamtól – a szoftveren csak azt vizsgálnák meg, hogy a tanúsítvány hiteles-e, és hogy melyik tagállam melyik szerve állította ki.

Mire lesz jó?

A tervezet célja, hogy az Európai Unión belüli szabad mozgás jogát helyreállítsa, hiszen jelenleg a tagállamok nemzetállami szinten döntenek arról, hogy kiket, illetve milyen feltételekkel engednek be az országuk területére. Emiatt az Európai Unión belül különböző szabályok vannak érvényben, hogy milyen feltételekkel léphet be valaki a tagállamok területére – például van-e kötelező karantén, ha igen, az 10 vagy 14 napos, ezt ki lehet-e váltani negatív PCR-teszttel, ha igen, annak milyen réginek kell lennie. 

Az Európai Bizottság pedig most ezeket a szabályokat szeretné valamennyire egységesíteni, ugyanis a tervezet szerint a tagállamoknak értesítenie kellene a Bizottságot és a többi tagállamot, ha az adott állam továbbra is karantént vagy tesztelést írna elő a digitális zöldigazolvánnyal rendelkezők számára, és ilyen esetben meg kellene indokolnia az intézkedést. 

A Bizottság azt szeretné, hogy a digitális zöldigazolvány ne legyen diszkriminatív, azaz a már beoltott és nem beoltott emberek számára is ugyanolyan előnyöket nyújtana.

Ezzel a Bizottság célja, hogy azok is szabadon utazhassanak, akik valamilyen okból kifolyólag nem kaphatnak vakcinát – mert például túl fiatalok vagy várandósak – vagy még nem került rájuk a sor. Ebben az esetben a tanúsítvány a személy negatív PCR-teszt eredményeit tartalmazná, vagy azt, ha már felgyógyult valaki a koronavírusból.

Mi lesz az orosz és a kínai vakcinákkal beoltott emberekkel?

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elfogadott oltásokkal beoltott emberek tanúsítványait a tagállamoknak automatikusan el kellene fogadniuk,

míg az EMA által még nem engedélyeztetett vakcinák esetén az adott tagállam döntheti el, hogy azt elfogadják-e vagy sem.

A Bizottság célja, hogy nyárra már elfogadják a javaslatot, így azt már elküldték az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa részére is.

UPDATE 03.19: Ebben a cikkben korábban – helytelenül – oltásútlevél-tervként hivatkoztunk az Európai Bizottság védettségi igazolásról szóló tervére. Ezt később javítottuk. Azért hívtuk eddig útlevélnek, mert a rengeteg ellentmondásos, kiszivárgó értesülés alapján nem lehetett tudni, hogy mire lesz jó. Most viszont az asztalon van már egy javaslat, amiből egyértelműen kiderül, hogy nem útlevélként fog működni.

NYITÓKÉP:  Pixabay

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek