+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2021. március 4. csütörtök, 07:59
A szélsőjobboldali ID és a konzervatív-euroszkeptikus ECR is jelezte, hogy a 12 fideszes EP-képviselővel szívesen együttműködnének a későbbiekben, mivel a valódi konzervatív pártok szerintük már rég nem a Néppártban vannak.

Nem sokat váratott magára, amíg az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójából kilépett fideszes delegációt más frakciók is megszólították:

 

a konzervatív-euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformerek frakciója mellett a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia is szívesen fogadná a tagjai között az EPP-ből március 3-án kilépő fideszeseket.

 

Az ECR részéről az Orbán-kormánnyal régóta jó viszonyt ápoló lengyel Jog és Igazságosság (PiS) egyik EP-képviselője, a korábbi lengyel külügyminiszter, Witold Waszczykowski beszélt erről egy interjúban, míg a szélsőjobboldali frakcióból az ID frakcióvezető-helyettese, a német AfD-s Jörg Meuthen egy Facebookon közzétett nyílt levelében jelezte Orbán Viktornak és delegációjának, hogy szívesen fogadnák a soraik között őket.

 

Waszczykowski szerint a Fidesz delegációjának kilépése az EPP frakciójából indokolt volt, mivel a Néppárt „már régóta nem számít kereszténydemokratának”, mert a pártcsalád „baloldali-liberális pályára váltott.”

 

A PiS EP-képviselője szerint azért is volt indokolt a Fidesz kilépése, mert a konzervatív pártoknak „többé nincs helyük a Néppárton belül”. Ugyanakkor Waszczykowski szerint az új olasz kormányba igyekvő, européer fordulatot vevő Salviniéknek is lenne hely a korábban még brit toryk által alapított euroszkeptikus és Bokros Lajos által is megjárt konzervatív frakciójukon belül.

 

„A kérdés az, hogy a Fidesz mit szeretne a továbbiakban csinálni. Személy szerint úgy vélem, hogy a Fidesznek helye lenne az ECR-ben”, véli a PiS EP-képviselője, majd arra a kérdésre, hogy szerinte mit reagálna a Fidesz egy hivatalos megkeresésre, azt válaszolta, hogy nem tudja. Ugyanakkor kiemelte, hogy a nagyobbik lengyel kormánypárt és a Fidesz vezetői között nagyon jó a kapcsolat már évek óta „politikai és baráti szinten” is. Azonban, hogy mekkora esélyt lát a Fidesz delegáció csatlakozására, Waszczykowski kitérő választ adott: „Mindenekelőtt a program számít, és a mi programjaink és céljaink belföldön és az európai színtéren is hasonlóak.

 

A Fidesz pedig természetes szövetségese az ECR-nek”

 

– zárta gondolatait a korábbi lengyel külügyminiszter.

 

A szélsőjobboldaliak is érdeklődnek a Fidesz iránt

 

Hasonlóan Waszczykowskihoz, az AfD delegációvezetője és az Identitás és Demokrácia frakcióvezető-helyettese, Jörg Meuthen is a Fidesz és a frakció programjainak hasonlósága felől közelítette meg a kérdést. Az AfD EP-delegációjának a közösségi oldalán közzétett nyílt levélben Muethen arról ír, hogy a Fidesz mindig is egy konzervatív párt volt az „álkonzervatív Néppártban”, és emellett

 

„nyilvánvaló, hogy Orbán Viktor és a Fidesz tartalmilag közelebb áll a mi frakciónkhoz, mint a Néppárthoz.”

 

A szélsőjobboldali ID frakcióvezető-helyettese ezzel kapcsolatosan konkrét példákat is említett: szerinte a migráció, az identitás és a nemzeti szuverenitás kapcsán lát közös pontokat a nagyobbik magyar kormánypárt és a lepenista-salvinista frakció tagjai között.

 

Az ID frakcióvezető-helyettese ugyanakkor hivatalosan még nem hívta meg a pártot, hogy csatlakozzon a frakciójához: de ahogy nyílt levelében írja, „az AfD és az ID frakciójának más delegációi sem utasítanák el a Fidesz csatlakozását”, majd hozzátette, hogy szerinte a hazafias, szabadságszerető európai erőknek össze kellene fogniuk.

 

A Fidesz azután lépett ki az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójából, hogy a frakcióban elfogadták azt a belsőszabály-módosítást, aminek következtében könnyebb lett volna kizárni azokat a delegációkat, amelyeknek pártját a pártcsaládban felfüggesztették. Ez a Néppártban pedig csak a Fideszre igaz, amelynek a tagságát még 2019-ben függesztették fel – miközben a képviselőik a néppárti EP-frakcióban továbbra is teljes jogú tagok maradtak –, miután Magyarországon a Fidesz-kormány az Európai Bizottság akkori elnökének, a szintén néppárti Jean-Claude Juncker arcképével indított negatív plakátkampányt Brüsszel és az Európai Bizottság ellen.

 

A Fidesz-delegáció frakcióból való kilépése után a pártcsalád bejelentette, hogy elindítják a Fidesz kizárását a pártcsaládból, így a nagyobbik magyar kormánypárt vélhetően kénytelen lesz elhagyni a Néppártot. Mindeközben a KDNP – amit a Fidesszel ellentétben fel se függesztettek – továbbra is a pártcsalád és a frakció tagja marad, ahogyan a Fidesz szövetségesének számító romániai magyar párt, az RMDSZ is jelezte, hogy nem követik a Fideszt és maradnak a Néppárt frakciójában.

 

Arról, hogy a Fidesznek a néppárti lét után milyen lehetőségei maradtak az Európai parlamentben, itt írtunk bővebben.

 

NYÍTÓKÉP: Orbán Viktor és a Fidesz EP-delegációjának két tagja, Gál Kinga és Deutsch Tamás tart sajtótájékoztatót Strasbourgban, az Európai Parlament épületében, 2018-ban. Fotó: Marc Dossmann / Európai Parlament

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az összeget Parragh László mondta az Azonnalinak. Mi ez az összeg, mi mindenből áll és hogyan jött ki? Utánajártunk.

Jövő hétfőtől szerdáig a Sinopharm-vakcinával való oltásra már magunk bejelentkezhetünk, nem kell a háziorvos hívását, mailjét várni.

Lehet majd menni könyvtárba
és edzőterembe is, de csak védettségi igazolással.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás