Miért van igaza Molnár Róbertnek, ha levelet ír faluja háziorvosának?

Techet Péter

Szerző:
Techet Péter

2021.02.25. 17:57

Vihart kavart és Azonnali-interjút eredményezett, hogy Kübekháza független polgármestere levélben kérte arra települése háziorvosát: ne engedjen a kormány esetleges nyomásának, és csak megfelelő körültekintés esetén adja be a kínai koronavírus ellen a kínai vakcinát.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Ma Magyarországon nem érvényesül a szabad választás joga a vakcinák kapcsán – bár a kormány részéről eléggé ellentmondó nyilatkozatok is születtek –, pedig ezzel a joggal még Magyarország utolsó csatlósának, Szerbiának a polgárai is rendelkeznek. Ott persze elsősorban szláv testvériségből az orosz vakcina a kedvelt – Aleksandar Vučić államelnök koronavíruson átesett édesapja kifejezetten elutasította a nyugati oltásokat, és oroszt akart, már ha lehet hinni a szerb kormánypárti médiáknak (jó tanács: nem lehet) –, azért az elit – mint például Ana Brnabić miniszterelnök – a nyugati vakcinákat választja.

 

Nem kell persze ebből politikai kérdést csinálni. Bár azért ahogy

 

minden másban – demokráciától porszívóig – jobb a nyugati termék,

 

esetleg vakcinában is ez a helyzet. Esetleg vakcinában se azon orosz a legmegbízhatóbb, amelynek adatai kapcsán számos kétely merült fel (az orosz tudósok által közzétett adatok nem visszakövethetőek, két haláleset kapcsán nincs magyarázat, eltérő számok jelennek meg a próbateszeltekről), orosz tudósok egy része szerint se megbízhatóak a szolgáltatott adatok, Enrico Bucci Philadelphiában oktató olasz virológus pedig egyenesen „fekete doboznak” nevezte a Szputnyik V-t.

 

A kínaiak részéről két vakcina a legfontosabb. A Sinovac kapcsán például indonéz orvosok – ahol már alkalmazzák – jelezték, hogy az eredeti adatoknál alacsonyabb a hatékonyság. A Sinopharm – amit Magyarországon vagy Szerbiában alkalmaznak – viszont valóban jobbnak számít, bár az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által nem lett még engedélyezve (talán okkal).

 

De ez végül is mindegy, elvégre

 

azt a szabadságot meg lehet adni mindenkinek, hogy eldöntse, milyen vakcinát szeretne használni.

 

Azaz a vakcinák kapcsán a vitának nem arról kéne szólnia, hogy mi, laikusok melyiknek hiszünk – hanem arról, hogy egyrészről csak szigorúan beellenőrzött vakcinák kerüljenek forgalomba (az itteni döntéshez nem ért a polgárok többsége), másrészről hogy aztán ezek közül mindenki maga dönthesse el (személyes ízlése, orvosával való beszélgetése, stb. alapján), melyiket akarja beadatni magának.

 

Politikai üggyé a vakcinák azért váltak, mert a budapesti kormány nem várva ki az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) döntéseit, rábólintott az orosz és az egyik kínai vakcinára is, Orbán Viktor maga – aki természetesen a virológiához is ért – a kínai mellett állt ki. Kübekháza független polgármestere, Molnár Róbert viszont levélben kérte arra települése háziorvosát: ne engedjen a kormány esetleges nyomásának, és csak megfelelő körültekintés esetén adja be a kínai koronavírus ellen a kínai vakcinát.

 

Minekután Orbán Viktor szava Magyarországon egyszerű véleménynél többnek számít,

 

Molnár Róbert kübekházi polgármester joggal és okkal tarthatott attól, hogy esetleg a kínai és/vagy az orosz vakcina érdekében informális nyomás helyeződik egyes háziorvosokra.

 

Mivel polgármesterként felelős települése lakóiért, szerintem nem csak lehetősége, de egyben kötelessége jeleznie a háziorvosnak: politikai nyomásnak ne engedjen. A legjobb persze az lenne, ha azt jelezhetné neki, hogy legfeljebb egyetlen nyomásnak, a páciensének, engedjen: azaz mindenkinek joga lehessen meghatározni, melyik vakcinát akarja. Persze oltáskötelezettség – amint valamely vakcina kötelező elfogadása – ma sincs, de a pácienseknek a szabadsága ma annyi, hogy elutasíthatják, ha olyan vakcinával oltanák be őket, amelyben nem bíznak.

 

Hogy Molnár Róbert ezzel mégis politizált, egyben ő maga gyakorolt nyomást a tőle függő háziorvosra?

 

Polgármesterként természetes, hogy politizált, elvégre ő nem orvos, azaz legfeljebb politikai véleményt fogalmazhat meg. Nyomásgyakorlásnak viszont azt számítana, ha a háziorvosnak valamilyen vakcina használatát írta volna elő – persze ez esetben a háziorvos egyszerűen figyelmen kívül hagyhatja –, vagy az egyébkénti kérését – a körültekintő eljárást – valamilyen fenyegetéssel kapcsolta volna össze. A körültekintő eljárás azonban eleve munkaköri kötelessége a háziorvosnak, azaz

 

Molnár Róbert annyit tett, mintha a helyi tűzoltóparancsnoknak megírná: ha ég a ház, tessék kimenteni belőle az embereket.

 

Politikaivá az egész levelet az tette, hogy ma a körültekintésre való felhívás is már egyfajta kormánykritikaként értékelhető.

 

De erről bizonyosan nem Molnár Róbert tehet.

 

Olvass még Techet Pétertől az Azonnalin! Vitáznál vele? Írj! A Molnár Róberttel készített Azonnali-interjú itt olvasható.

 

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől
Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek