Most akkor full hülye vagyok, amiért kínaival oltattam be magam?

Ágoston Dániel

Szerző:
Ágoston Dániel

2021.05.05. 18:10

Nyilván nem. Még akkor sem, ha az információs szupersztrádán száguldó hírekből az ember alig tudja kisilabizálni, mégis mi a helyzet. Átverve viszont igenis érezhetem magam, ami a kormány sara, szarul viszont egyáltalán nem vagyok hajlandó érezni magam a vakcinasznobok miatt.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Végtelenül megosztott társadalmunk még meg sem ugrotta azt a kérdést, hogy akkor most oltás vagy sem, máris ránk szakad a vakcinasznobizmus. 

A beoltottak egy része ugyanis felpattant egy szörnyen magas paripára, miután így vagy úgy, de valahogy nyugati vakcinához jutott.

Praktikusan ez azt is jelenti, hogy előbb-utóbb megjelenik majd a szorongás azzal kapcsolatban, hogy akkor most full hülye-e az ember fia, amiért kínaival vagy orosszal oltatja be magát.

Van, aki abból indul ki, hogy a keleti vakcinával való oltakozás (egyszer le kellett írnom már ezt a szót, de kár volt) tulajdonképpen kollaboráció a NER vakcinamutyijával. Ugyanezen a vonalon találhatók azok a vélemények, amelyek pusztán ideológiai alapon közelítenek meg egy tudományos kérdést. Vagyis

nem az a szempont, hogy működik-e egy vakcina, vagy sem, hanem az, hogy a ruszkik vagy a kínaiak rakták-e össze.

S mivelhogy a keleti nagyhatalmak veszélyes diktatúrák, nyilván nem lehet támogatni őket azzal, hogy beadatom magamnak a kínai vagy az orosz vakcinát. Legalábbis, ha az ember valamire való európainak tartja magát.

Csakhogy ez a kérdés egyáltalán nem politikai, és tökéletesen igaza van Bukovics Martinnak abban, hogy a keleti vakcinát elfogadni egyáltalán nem EU-ellenesség. Ez egy tudományos kérdés, a releváns egyedül az: működik-e egy vakcina vagy sem. Mondjuk a Sinopharm esetében nem könnyíti épp a helyzetet, hogy áll a bál a 60 év felettiek védettsége kapcsán, de azért mégis hajlandó vagyok továbbra is hinni Letoha Tamásnak a kínai vakcina kapcsán.

Persze én is úgy voltam vele, hogy ha lehet választani, akkor inkább Pfizert szeretnék majd. Ám úgy tűnt, hogy jó darabig erre nem lesz azonnali lehetőség, minekután a kormány nyilvánvalóan a keleti vakcinákat tolja kőkemény politikai okokból. Úgy voltam vele, hogy felelős polgárként viselkedem, aki mielőbb szeretne felszabadulni a korlátozások alól, amikben több mint egy éve él, úgyhogy belövettem a kínai Pfizert.

Ekkor szembesültem először azzal a

végtelen pökhendiséggel és lesajnálással, ami annak kapcsán ért, hogy az akkori legjobb tudásom szerint hozott döntés eredményeként beoltattam magam a Sinopharmmal.

De nem telt el három nap, mikor Orbán Viktor egy reggelen besétált a Kossuth Rádióba és közölte, hogy foied Pfizer pipafo, cra carefo, vagyis aznap lehet oltatni Pfizerrel, másnaptól viszont már nem lesz. Persze azóta kiderült, hogy de, lesz, úgyhogy most itt állok totál átbaszva, hülyére véve és lesajnálva, amiért egyébként kényelmesen beoltattam magam a kínaival, pedig igazából Pfizerrel oltattam volna. Ha tudom, hogy erre három nappal később lesz mód, még ha szörnyen méltatlan és hülye körülmények között is. Éspedig

azért választottam volna a Pfizert, mert kielégíthettem volna a bennem szunnyadó dékást, de ami fontosabb: szinte biztosan utazhattam volna szabadon az Európai Unióban.

Ettől még persze nem fogom rosszul érezni magam a döntésemtől, legfeljebb hülyén. Viszont megint ott vagyok, hogy képtelenség jó döntést hozni abban az értelemben, hogy ne sodorja magát az ember automatikusan valami teljesen kicsavart és perverz politikai térbe. Ha ugyanis várok egy kicsit, megkaphattam volna a Pfizert, amit szívesebben adattam volna be, ha tudom, hogy lehet válogatni. De nem tudtam, így

a járvány visszaszorítása, a közjó és a saját mozgásterem visszaszerzése érdekében adattam be a kínait.

Mindezek után pedig azt hallgatom, hogy nemcsak hülye vagyok, de érezzem magam szarul is azért, amiért holmi olcsó, gagyi oltást kaptam, nem pedig a menő Pfizert – miközben ez egy teljesen nyilvánvalóan nemlétező kérdés, ami semmi egyebet nem generál, minthogy az egyébként is végletesen megosztott társadalmunkban még egy árok keletkezzen, amiben gyönyörűen el lehet majd vergődnünk.

S mindezt tetézi, hogy jelen pillanatban az Európai Parlament is megkülönböztetné az EU állampolgárait azzal, hogy bizonyos vakcinákkal szabadon utazhatnak, másokkal viszont nem. Eddig úgy voltam vele, hogy nyáron, amint lehet, elutazom Portugáliába, Spanyolországba vagy Olaszországba, miután felelős és tudatos uniós polgárként beoltattam magam egy amúgy hatékony vakcinával azért, hogy mielőbb túl legyen Európa a járványon. De semmi gond. Ha nem utazhatok Európán belül adminisztrációs baszakodások miatt, hogy ott szórjam el a pénzem, akkor majd

egy mesés, homokos tengerpartról fogok szelfizni valahonnan Ázsiából, ahol kacskaringós bambusz szívószállal szopogatom majd a friss kókuszvízbe kevert rumot,

miközben egyáltalán nem fog érdekelni sem Orbán Viktor, sem az Európai Parlament, sem pedig a sok vakcinasznob.

Olvasnál még Ágoston Dánieltől? Itt megteheted! Vitáznál? Írj!

Ágoston Dániel
Ágoston Dániel az Azonnali újságírója

Podcast, techno, divat, publicisztika.

olvass még a szerzőtől
Ágoston Dániel
Ágoston Dániel az Azonnali újságírója

Podcast, techno, divat, publicisztika.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek