Nyárra meglesz, egy évig lesz érvényes az EU-s zöldigazolvány

2021.04.15. 08:57

Ebből nyáron akár óriási káosz is lehet: minden egyes EU-tagállam maga döntheti el, hogy elfogadja-e az EMA-engedéllyel nem rendelkező vakcinákat.

Nyárra meglesz, egy évig lesz érvényes az EU-s zöldigazolvány

Megegyeztek szerdán az EU-tagállamok arról, hogy az európai turizmus nyári újraindításához az utazáshoz szükséges digitális zöldigazolványt minél korábban meg kell valósítani, írja a Reuters nyomán a román Digi24.

Eszerint az Európai Parlament májusban teszi nyilvánossá állásfoglalását ebben az ügyben – korábban arról is írtunk, hogy júniusban első olvasatra is elfogadná a javaslatot –, valamint szintén májusban kezdődhet meg az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa (vagyis a szakminisztereket összefogó testület) közti végső egyeztetés a digitális zöldigazolványról.

Egy évig lesz érvényes a digitális zöldútlevél

A szerdán az Európai Unió Tanácsában elfogadott javaslat szerint a digitális zöldigazolvány egy évig lesz érvényes.

A Bizottság azt szerette volna, hogy a digitális zöldigazolvány addig legyen érvényes, amíg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalosan kihirdeti a koronavírus-járvány végét, ám a tagállamok nem szerettek volna egy EU-n kívüli szervezet döntésétől függni, ezért átdolgozták azt. A digitális zöldigazolvány megszüntetése vagy idő előtti felfüggesztése a tervezet szerint szokásos törvényhozási szakaszon kell átmenjen: vagyis mind az EP, mind az EU Tanácsának belegyezése szükséges ehhez, a Bizottság nem dönthet egyedül.

A tervezet szerint az igazolás papíralapú és digitális formában is elérhető lesz, viszont mindkét esetben tartalmazni fog egy QR-kódot, amivel könnyebben tudják majd leolvasni az okmányt. A tervezet szerint a digitális zöldigazolvány valamennyi uniós tagállamban érvényes lesz, továbbá Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc is csatlakozhat ahhoz.

A digitális zöldigazolványt minden uniós állampolgár számára ingyen kell kiállítani. Az igazolványt három különböző csoport kaphatná meg:

+ azok, akiket beoltottak egy koronavírus elleni vakcinával;

+ azok, akik negatív PCR vagy antigén teszttel rendelkeznek;

+ és azok, akik már bizonyítottan átestek a kínai koronavíruson és felépültek belőle.

A védettségi igazolásokat a tagállamok hivatalos szervei fogják kiadni, és az alábbi adatokat kell tartalmazniuk:

+ az illető nevét;

+ születési dátumát;

+ a vakcináról, a tesztről vagy a felépüléssel kapcsolatos releváns információkat;

+ és egy egyedi azonosítót.

A tanúsítványok csak a szükséges információt tartalmazzák, a határátlépésnél pedig csak a dokumentum érvényességét és hitelességét fogják ellenőrizni.

Az EU-s tagállamok kötelezően el kell fogadják az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákról kiállított igazolásokat.

Ám a Tanácsban arról is szó esett, hogy az olyan esetekben, mint az orosz Szputnyik-vakcina vagy a kínai Sinopharm (vagyis az EMA által még nem engedélyezett vakcinák esetében) általi oltás esetén kiállított igazolások esetében

a tagállamoknak maguknak kell eldönteniük, hogy elfogadják-e az EMA-engedéllyel nem rendelkező oltásokról kiállított igazolásokat, vagyis ebből akár óriási káosz is lehet idén nyáron.

Miközben több tagállam – a dánokról vagy a litván példáról itt írtunk – már eleve saját védettségi igazolványokat dolgozott ki, ezért hat hetes átmeneti időszakot írtak elő a tagállamok számára, hogy a digitális infrastruktúrát egyeztethessék. Magyarországon például még mindig nem tudni pontosan, mire lesz jó az állam által már bőszen kipostázott védettségi igazolás meccslátogatáson túl.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek