Miért kaptak előbb Pfizer-vakcinát az Audi dolgozói, mint a szoptató kismamák?

Pintér Bence

Szerző:
Pintér Bence

2021.05.12. 16:02

22-es csapdája: hivatalosan nem juthatnak soron kívül oltáshoz a csak mRNS-vakcinával oltható szoptató kismamák. Ezek a vakcinák azonban egyelőre nem érhetőek el máshogy.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Mielőtt belevágunk ebbe a cikkbe, szeretnék tisztázni pár dolgot.

Egy: nem foglalkozunk ebben a cikkben azzal a kérdéssel, hogy rizikós-e az oltás várandós és szoptató kismamáknak, hanem adottnak vesszük, hogy ebből a demográfiai csoportból is sokan szeretnének oltást kapni. Kettő: a provokatív cím ellenére nem sajnáljuk a vakcinát az Audi dolgozóitól. Három: nem célunk véleményt nyilvántani az oltási kampány egészéről, egy részproblémáról beszélünk.

Ha mindezt mindenki megjegyezte, mehetünk tovább.

Március végén bejelentették a hivatalos koronavírus-információs oldalon, hogy kaphatnak vakcinát a várandós kismamák, hamarosan pedig az is kiderült, hogy ők kikerülnek az oltási rendből. Ezzel párhuzamosan elterjedt, hogy a szoptatós anyák is soron kívül kaphatnak oltást. Fontos ezen a ponton megjegyezni, hogy a várandós és szoptató kismamák csak mRNS-vakcinákat, Pfizert és Modernát kaphatnak.

Ezt követte egy meglehetősen káoszos hétvége, amikor a fővárosi oltópontokat megrohamozták a kismamák, hogy oltáshoz jussanak, bár a pontos protokoll akkor még nem volt ismert. A legtöbben kaptak is oltást, akár várandós, akár szoptató kismama volt az illető.

Azóta azonban a hatóságok tisztázták a helyzetet, és megerősítették, hogy csak a várandós kismamák kapnak soron kívül Pfizer- vagy Moderna-vakcinát, a szoptató anyáknak pedig továbbra is a rendes oltási rendben kell várniuk, hogy vagy a megfelelő háziorvosi praxisban, vagy az oltóponton elérhető legyen az oltás.

Ez tiszta sor lenne, közben azonban terjednek a hírek, miszerint jó szerencsével a Semmelweis Egyetem oltópontjain, egyes vidéki kórházakban, illetve egyes háziorvosoknál mégiscsak beoltanak szoptató kismamákat. Mivel ez többször felmerült családi vonatkozásban, illetve a Győr összefog nevű népes csoportomban is, elkezdtem utánajárni a dolognak.

1. A győri oltópont szerint a védőnők állítanak ki igazolást a szoptató anyáknak is, akiknek ezután a háziorvos igényelhet vakcinát.

2. Helyi védőnők azonban arról tájékoztattak, hogy ők nem tudnak ilyen igazolást kiállítani. Felhívtam a Magyar Védőnők Egyesületét, ők is megerősítették, hogy mivel a szoptató anyákat nem vették ki az oltási rendből, ezért hivatalosan nem olthatóak soron kívül, és ők ehhez nem is tudnak igazolást kiállítani.

3. Megpróbáltam elérni az ügyben a Nemzeti Népegészségügyi Központot, ahol a vakcinainformációs vonal egész egyszerűen szétkapcsol napok óta; illetve az Országos Kórházi Főigazgatóságot is, ahol az igazgatóság éppen most költözött, és a saját telefonközpontjuknak egyelőre nem adtak meg új telefonszámot.

4. Eközben Müller Cecília tisztifőorvos még most szerdán is úgy beszélt a kismamák oltásáról, hogy abba belevette a szoptató anyákat is.

Ismétlem: vannak szoptató anyák, nem is kevesen, akik ennek ellenére így vagy úgy, oltáshoz tudtak jutni. Ez azonban a kivétel, az oltópont, az ott éppen dolgozó orvos, illetve a háziorvos jófejségétől függ.

A szabályok szerint, illetve az általános gyakorlatban ugyanis hivatalosan nincs lehetőség arra, hogy egy szoptató anya soron kívül a neki megfelelő oltáshoz jusson.

Mindez persze nem lenne gond, ha eközben szabadon lehetne időpontot foglalni Pfizer- és Moderna-oltásra, de az elmúlt másfél hónapban nem ez volt a helyzet. A kormány láthatóan szerette volna nagyon eloltani a kínai vakcinát, és csak akkor tették elérhetővé egy rövid időre a Pfizert, amikor gyorsan el kellett érni a célként random kitűzött átoltottsági számot a nyitáshoz.

Akkor a rendszer összeomlott, és azok jutottak Pfizer-vakcinához, akik kiálltak egy többórás sort. Nyilván a többórás sorba sem nagyon fog beállni valaki, akinek rendszeresen kell egy kisbabát szoptatnia, tehát ez a megoldás sem volt kifejezetten megfelelő a szoptató anyáknak, akik pedig – ismételjük meg – csak ilyen vakcinát kaphatnának.

Felmerül a kérdés, hogy a rendkívül sikeres oltási kampány közepén a családbarát kormány miért hagyta gyakorlatilag az út szélén, egy huszonkettes csapdájában azokat a kisgyerekes anyákat, akik oltani szeretnének.  És ezzel párhuzamosan bizony felmerül az az elsőre talán demagógnak ható kérdés is, hogy miért kaptak az Audi dolgozói az országos oltási program keretén belül, soron kívül Pfizer-vakcinát addig, amíg akár egy olyan szoptató anya is van az országban aki oltatni akar, de nem tud.

A két helyzet egymás mellé helyezése remekül megmutatja ugyanis, hogy a kormánynak a családbarátsága vagy német ipari multibarátsága fontosabb-e.

Olvass még Pintér Bencétől az Azonnalin!

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől
Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek