+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2021. február 8. hétfő, 20:30
Karácsony előtt még elég nagy volt az oltásellenes hangulat, de azóta megfordult a széljárás. Inkább a nyugati vakcinákban bíznak.

Rendkívül megugrott Romániában a koronavírus elleni vakcina iránti szimpátia azt követően, hogy a Román Ortodox Egyház is nyíltan kiállt a védőoltások mellett, és kampányolni kezdtek annak fontossága mellett.

 

Legutóbb még arról számoltunk be, hogy keleti szomszédunknál az emberek rendkívül szkeptikusak a Covid-19 elleni vakcinákkal kapcsolatban,

 

karácsony előtt még a lakosságnak csupán 30 százaléka oltatta volna be magát,

 

ez a szám február elejére 55 százalék fölé emelkedett.

 

Nem szabad elfelejtenünk, hogy karácsony előtt a Román Ortodox Egyház (BOR) még erőteljesen tiltakozottt a koronavírus miatt bevezetett kormányzati intézkedések ellen, Daniel pátriárka, az egyház feje még egy burkolt kormánybuktatással is fenygetőzött, azonban az álláspontjuk a közelmúltban megváltozott: ma már ők is a koronavírus elleni vakcina mellett kampányolnak.

 

Január 10-én megegyezett ugyanis az immáron jobbközép vezetésű román egészségügyi minisztérium és a Román Ortodox Egyház, hogy ezentúl

 

az ortodox templomokban szórólapokon fogják népszerűsíteni az állami oltáskampányt.

 

Az Inscop román közvélemény-kutató vállalat ezt követően, január 13-án kezdte felmérni, hogy mennyiben változott a romániaiak vakcinába vetett bizalma a korábbiakhoz képest.

 

A február harmadikáig tartó közvélemény-kutatásuk során arra a következtetésre jutottak, hogy a megkérdezett romániaiak 55,2 százaléka még a 2021-es évben be szeretné oltatni magát a koronavírus ellen, míg 39,4 százalékuk nem szándékozik ezt meglépni, 5,4 százalékuk pedig még nem tudja, hogy miként cselekedjen.

 

Az oltási hajlandóság tekintetében azonban jelentős eltérés van a 18 és 29 éves korosztály valamint a 60 év fölötti korosztály tekintetében. A kutatás szerint a fiatalabb generáció tagjainál csupán 42 százalékra tehető azoknak a száma, akik beoltatnák magukat a vakcinával, míg a 60 feletti korosztálynál ez a szám 72 százalék.

 

Inkább a nyugati vakcinákban bíznak a romániaiak

 

A felmérés során arra is kíváncsiak voltak, hogy a megkérdezettek milyen vakcinákban bíznak leginkább. Romániában jelenleg az amerikai  Pfizer és a BioNTech, a szintén amerikai Moderna, valamint a brit-svéd AstraZeneca vállalatok által kifejlesztett vakcinákkal lehet oltani, ezeket a vakcinákat hagyta jóvá korábban az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is.

 

A megkérdezett romániaiak 54,2 százaléka bízik azokban az oltóanyagokban, amelyeket az Európai Unió országaiban, illetve az Amerikai Egyesült Államokban fejlesztenek ki.

 

A kínai vakcinában a megkérdezett romániaiak 26,3 százaléka bízik, míg az orosz vakcinában 25,9 százalékuk.

 

Románia egy 2019-ben elvégzett kutatás szerint Európa legvallásosabb társadalmának számít, az ortodox egyháznak pedig rendkívül nagy a befolyása a társadalom szinte minden területén.

 

NYITÓKÉP: Román Ortodox Egyház / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás