Nagyot dobott a románok oltási kedvén, hogy az ortodox egyház is oltáspárti lett

Szerző: Vass Csaba
2021.02.08. 20:30

Karácsony előtt még elég nagy volt az oltásellenes hangulat, de azóta megfordult a széljárás. Inkább a nyugati vakcinákban bíznak.

Nagyot dobott a románok oltási kedvén, hogy az ortodox egyház is oltáspárti lett

Rendkívül megugrott Romániában a koronavírus elleni vakcina iránti szimpátia azt követően, hogy a Román Ortodox Egyház is nyíltan kiállt a védőoltások mellett, és kampányolni kezdtek annak fontossága mellett.

Legutóbb még arról számoltunk be, hogy keleti szomszédunknál az emberek rendkívül szkeptikusak a Covid-19 elleni vakcinákkal kapcsolatban,

karácsony előtt még a lakosságnak csupán 30 százaléka oltatta volna be magát,

ez a szám február elejére 55 százalék fölé emelkedett.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy karácsony előtt a Román Ortodox Egyház (BOR) még erőteljesen tiltakozottt a koronavírus miatt bevezetett kormányzati intézkedések ellen, Daniel pátriárka, az egyház feje még egy burkolt kormánybuktatással is fenygetőzött, azonban az álláspontjuk a közelmúltban megváltozott: ma már ők is a koronavírus elleni vakcina mellett kampányolnak.

Január 10-én megegyezett ugyanis az immáron jobbközép vezetésű román egészségügyi minisztérium és a Román Ortodox Egyház, hogy ezentúl

az ortodox templomokban szórólapokon fogják népszerűsíteni az állami oltáskampányt.

Az Inscop román közvélemény-kutató vállalat ezt követően, január 13-án kezdte felmérni, hogy mennyiben változott a romániaiak vakcinába vetett bizalma a korábbiakhoz képest.

A február harmadikáig tartó közvélemény-kutatásuk során arra a következtetésre jutottak, hogy a megkérdezett romániaiak 55,2 százaléka még a 2021-es évben be szeretné oltatni magát a koronavírus ellen, míg 39,4 százalékuk nem szándékozik ezt meglépni, 5,4 százalékuk pedig még nem tudja, hogy miként cselekedjen.

Az oltási hajlandóság tekintetében azonban jelentős eltérés van a 18 és 29 éves korosztály valamint a 60 év fölötti korosztály tekintetében. A kutatás szerint a fiatalabb generáció tagjainál csupán 42 százalékra tehető azoknak a száma, akik beoltatnák magukat a vakcinával, míg a 60 feletti korosztálynál ez a szám 72 százalék.

Inkább a nyugati vakcinákban bíznak a romániaiak

A felmérés során arra is kíváncsiak voltak, hogy a megkérdezettek milyen vakcinákban bíznak leginkább. Romániában jelenleg az amerikai  Pfizer és a BioNTech, a szintén amerikai Moderna, valamint a brit-svéd AstraZeneca vállalatok által kifejlesztett vakcinákkal lehet oltani, ezeket a vakcinákat hagyta jóvá korábban az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is.

A megkérdezett romániaiak 54,2 százaléka bízik azokban az oltóanyagokban, amelyeket az Európai Unió országaiban, illetve az Amerikai Egyesült Államokban fejlesztenek ki.

A kínai vakcinában a megkérdezett romániaiak 26,3 százaléka bízik, míg az orosz vakcinában 25,9 százalékuk.

Románia egy 2019-ben elvégzett kutatás szerint Európa legvallásosabb társadalmának számít, az ortodox egyháznak pedig rendkívül nagy a befolyása a társadalom szinte minden területén.

NYITÓKÉP: Román Ortodox Egyház / Facebook

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek