+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2021. január 4. hétfő, 09:43
A koronavírus-járvány miatt idén csak az egészségügyi előírások betartásával lehet majd részt venni a vízkereszti ünnepen. A Román Ortodox Egyház innovál: előre lepalackozzák a szenteltvizet, hogy mérsékeljék a vírus terjedésének kockázatát.

A román társadalomnak, mint Európa egyik legvallásosabb társadalmának az egyházi ünnepek kiemelt fontosságúak. Egy 2019-ben elvégzett közvélemény-kutatás szerint a románok 55 százaléka bizonyult mélyen vallásosnak. A Román Ortodox Egyháznak (BOR) rendkívül magas befolyása van az állami intézményekre is, a mindenkori román kormány pedig – pártállástól függetlenül – mindig igyekszik vele jó kapcsolatot ápolni.

 

A koronavírus-járvány során számos botrány övezte már az egyházat:

 

például a járvány elején egyetlen kanálból áldoztattak végig többszáz hívőt, a moldvai jászvásáron a Szent Piroska napján tartott zarándoklat során káoszba fulladtak a járványügyi intézkedések, a Román Ortodox Egyház renitenskedő konstancai érseke, Teodosie pedig annak ellenére tartott búcsút, hogy azt az állami hatóságok nem engedélyezték neki. Teodosie még frappásan azt is nyilatkozta a mise után, hogy

 

aki meghal a koronavírus következtében, az úgyis istenhez kerül.

 

Ezzel szemben a bukaresti egyházi központ (a pátriárkhátus) már régóta mérsékeltebb álláspontot tanúsít, és igyekszik követni az állam egészségügyi előírásait. Ennek értelmében vízkereszt ünnepére – amikor az istentiszteleten való részvétel mellett az ortodoxok a keresztért vízbe is ugranak – a hívőknek előre meghatározott útvonal mentén, egy és fél méter távolságot betartva egymás között, valamint kötelező maszkviselet mellett lehet csak bemenni a pátriárkhátus székhelyére.

 

Azonban a korábbi évek gyakorlatával szemben a hatalmas csöbrökben levő szenteltvizet idén felváltja majd az előre palackozott, literes szenteltvíz.

 

A cél az, hogy a szokásos tömegnyomort megelőzzék, és hogy a hívők ne egymás hegyén-hátán igyekezzenek a magukkal hozott üvegeket szenteltvízzel megtölteni. Az állammal kötött kompromisszum eredményeként Romániában az egyházi szertartások, így a szentmisék és istentiszteletek bizonyos korlátozások mellett engedélyezve vannak, de a nagy tömegeket vonzó búcsúk megrendezéséhez nem járulnak hozzá a hatóságok.

 

A Román Ortodox Egyház a hétfőn kezdődő tömeges oltási kampánnyal kapcsolatban is mérsékeltebb hangnemet ütött meg. Eszerint

 

az egyház nem ellenzi az oltást,

 

azonban hangsúlyozzák, hogy annak egyéni döntésen kell alapulnia, nem lehet kötelező jellegű.

 

NYITÓKÉP: Libertatea / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hetvenöt éve írta alá azt az egyezményt, amely lehetőséget adott Csehszlovákiának arra, hogy területéről magyar lakosokat telepítsen át Magyarországra, és fordítva.

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás