Az új debreceni vakcinagyár már a jövő járványainál lesz segítség

2021.01.22. 12:55

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása. De az orosz és kínai oltás hamarabb meg fog érkezni.

Az új debreceni vakcinagyár már a jövő járványainál lesz segítség

Orbán Viktor reggeli rádióinterjújában azt is bejelentette, hogy Debrecenben oltóanyaggyár épül. „Ez nagyon fontos döntés, hogy a kormány elrendelte egy olyan vakcinagyár fölépítését, amely elég nagy lesz ahhoz, hogy

bármilyen esetben, ha a tudósaink, az orvosaink, a professzoraink képesek kifejleszteni a vakcinát, akkor mi abból nagyon sokat tudunk gyártani majd”

– mondta Orbán, hozzátéve hogy „van egy döntésünk arról, hogy még egyszer ez a kiszolgáltatottság nem állhat elő.”

„Ez a gyár Debrecenben épül föl, ennek a tervezése is szerintem megkezdődött már” – fogalmazott a miniszterelnök. A hírről az orosz Russia Today is beszámolt.

Orbán arra utalt, hogy hetek óta a koronavírus-vakcina beszerzése a központi kérdés, ugyanis az EU által jóváhagyott Pfizer- és Moderna-vakcina a kormány szerint lassan érkezik, nem tud elindulni a tömeges oltás rendesen. Épp ezért a kormány az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcinája felé fordult. Az orosz vakcinából Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteki bejelentése szerint egymillió ember beoltásához elegendő, kétmillió adagot vásároltunk.

Rusvai Miklós virológus erre azt mondta az Azonnalinak, ha a magyar fejlesztésű vakcina lesz a gyártási alap, akkor 2022 előtt nem indul el a gyártás. Ő úgy tudja, 

jelenleg a gárda toborzása folyik, szervezik az üzemi feltételeket.

A gyár ötletéről először 2020 májusában beszélt Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs tájékoztatóján, amikor aláírta az Emmi a szerződést a Debreceni Egyetem rektorával, Szilvássy Zoltánnal. 2020 december közepén pedig már meg is alapították az Oltóanyaggyár Zrt-t, amelynek vezérigazgatója Prépost Eszter Anna, írta meg az Mfor.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek