EU-párti, stabilitást méltató beszédet tartott zárt körben Orbán Kötcsén

2021.09.04. 19:01

Facebookra annyit posztolt, szerinte „Magyarország biztos pont” a számtalan válságot átélő világban. Hangsúlyozta még, hogy a védőoltások működnek, ezért működik az ország is.

EU-párti, stabilitást méltató beszédet tartott zárt körben Orbán Kötcsén

A szombat délelőtti órákban érkezett meg Orbán Viktor miniszterelnök Kötcsére, a 20. polgári piknikre, ahol gondosan válogatott közönség előtt, de zárt körben értékelték ő és miniszterei az elmúlt évet, a következő, választási évre készülve. Orbán Viktor érekzése után a kint várakozó, de be nem engedett sajtó részére Orbán Balázs, a miniszterelnökség új parlamenti és stratégiai államtitkára tartott rövid ismertetőt mindarról, amiről a miniszterelnök a pikniken is beszélni, fog, avagy annak publikus részéből.

Ezek között a legfontosabb gondolat az volt, hogy immár a nyílt sisakos Brüsszel-kritika kikerült a magyar kormányzati fegyvertárból, és a szokásos ellenséges szólamok helyett a hangsúly a miniszterelnöknél és más kormánytagoknál is arra helyeződött, hogy 

az Európai Unió tagjaként Magyarország békés és stabil ország, a tagság pedig fontos érték.

Sajtóbeszámolók szerint a kormányfő ennél is tovább menve közölte még: egy „világrend nélküli világ közepén Magyarország biztos pont”, ez utóbbiról rövid Facebook-posztban is megismétetelte. Mindezt erősíti az ország szerinte kiváló oltási programja is, ami nem csupán a kötcsei találkozót, de a gazdasági növekedést és a zavartalan életet is lehetővé teszi itthon.

Persze idén is nagy szerepet kapott a tudósítások szerint Orbán nagyobb lélegzetű, nemzetközi politikai fejtegetése, amely lényegében az első tételről, avagy a világrend nélküli világról szólt.

Varga Judit, Novák Katalin, Kásler Miklós és Benkő Tibor honvédelmi miniszter is olyan nyilatkozatokat adott ugyanis a sajtónak, amelyből az derül ki, „a brüsszeli bürokratákkal” van a baj, de az uniós tagság attól még nagyon fontos, stratégiai jelentőségű tény Magyarország számára, amin nem érdemes változtatni. Egyedül a Telex által megkérdezett egyik meghívott, Bányai Gábor fideszes képviselő fogalmazott úgy, hogy míg „Helmut Kohl és Margaret Thatcher Európáját” ő is értékeli, addig az, amit az utóbbi években, jogállamiság és bevándorlás terén a magyar kormánnyal szemben tettek, szerinte „kényszermunkatábor”, de rajta kívül a párt körüli, megjelent figurák, mint Schmitt Pál megbuktatott köztársasági elnök, vagy Navracsics Tibor korábbi közigazgatási miniszter és EU-biztos is kizárták, hogy bármikor is az EU elhagyásán gondolkodnának.

A Telex kérdéseinek apropóját az a Magyar Nemzetben korábban megjelent cikk adta, amiben Fricz Tamás, ugyancsak kormányközeli politológus egy, Nagy-Britanniához hasonló huxit eshetőségén elmélkedik el.

Annak ellenére, hogy itt Fricz végül ugyancsak arra a következtetésre jut, nem érdemes a huxit felé menni, az ellenzék rákapott a cikkre, főleg címe miatt, és Karácsony Gergely, valamint Szabó Tímea párbeszédes képviselőjelölt is azzal kampányolt, hogy az bizonyítja, Orbánék el akarják hagyni az EU-t.

Schmidt Mária magyarul levelezne Boris Johnsonnal

A Telex néhány szóra elkapta a piknikre maszkban és napszemüvegben érkező Schmidt Mária történészt is, akit arról a Facebookos nyílt leveléről kérdeztek, amit Boris Johnsonnak írt. Johnson korábban, a Puskás Ferenc Stadionban játszott angol-magyar mérkőzésen, az angol játékosok térdelése és a fekete bőrű játékosok magyar szurkolótáborból való kifújolása miatt - részben a korábbi, angol drukkerek által az EB döntő után elkövetett, rasszista incidenseket feledtetni kívánva - sürgette a FIFA-t, éljen szankciókkal a magyar szurkolók ellen.

Schmidt ennek kapcsán kolonialits gőggel vádolta meg Johnsont bejegyzésében és hozzátette, egy széteső ország első embere a brit miniszterelnök. Kötcsén kérdésre közölte, nem fordíttatná le a levelet neki, majd mások megteszik, és megerősítette, Nagy-Britanniát jelenlegi állapotában széthullás előtti államnak látja.

Nem csupán a magyar huxit, de a lengyel polexit is téma lett az utóbbi hetekben. Hogy miért, arról interjúban számolt be nekünk Maciej Taborowski lengyel helyettes ombusdman.

NYITÓKÉP: Orbán Viktor miniszterelnök érkezik a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre a kötcsei Dobozy kúriához 2021. szeptember 4-én. FOTÓ: MTI

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek